Jakou atraktivní švestku pro děti
|
|
 |
 |
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 136.244 (?) 23.2.2012 23:29
Ad pan m@rten: Já nesouhlasím s Vámi. Použít slovo nepřirozené je zavádějící. I viry a bakterie přenášejí přirozeně své či jiné geny do svých hostitelů (živočichové či rostliny) - člověk toho pouze využil a přiměl je, aby vnášely do daných organizmů požadované vlastnosti. Nic víc, nic míň. Je to přesně definované - víte co tam je, kde to je a co to bude dělat. Narozdíl např. od konvenčního ozařování v gama polích (zde vznikají rozsáhlé mutace a přestavby genomů, které jsou těžko definovatelné). Samozřejmě cokoliv dobré se dá i použít špatným způsobem - případný vznik superplevelů tolerantních na herbicidy apod. Ale obecně zneužít se dá cokoliv.
Větu: "pokud se neosvědčí, nebo jsou napadány škůdci tak to tak má být" nemůžete myslet vážně!? S takovou by lidstvo brzy pošlo! Ale na druhou stranu - pokud není odolné vůči nemocem a je jimi napadáno, má to tak být a nemělo by přežít (dle Vašich slov). Snad zde nevyvolám nějaké kontroverze. Chtěl jsem jen poukázat, že nic není černobílé. Já se kloním na stranu GMO, ovšem rozumnou a kontrolovanou.
Pokud o tom nic nevíte, prosím neplácejte hlouposti: jsou již k mání GM plodiny, tuším, třetí generace, které přinášejí benefity hlavně konzumentům. Viz například bohulibý příklad Zlaté rýže, podotýkám bez finančních zisků! Google/Wikipedia: "Golden rice" či "Ingo Potrykus".
Ad Martin: Do palivových směsí, které ničí auta, ovzduší a dělají naší krajinu "krásně" monotónně žlutou. To asi také není řešení.
P.S.: Omlouvám se za debatu mimo téma: Tedy já bych pro děti doporučil Katinku, Gabrovskou, Domácí, Opál.
Zdraví Mittwoch
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 22.2.2012 21:17
Ano, máte pravdu, v současné době je GMO charakterizovaný vložením cizího prvku.Ozařování samozřejmě je genová manipulace.P
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 79.90 (?), 23.2.2012 20:59
Jsem přesvědčen, že se v běžném pěstování žádný geneticky modifikovaný ovocný druh hned tak neobjeví. Eu na to není ještě zralá a odpůrci genových manipulací zatím mají výrazně navrch.
Největší nadnárodní chemické a osivářské firmy mají ve svých trezorech již nejméně 15 let připravená geneticky modifikovaná osiva odrůd např. cukrovky, řepky a dalších velkých plodin. Ta jsou odolná vůči totálním herbicidům jako Roundup, jiná vůči Bastě. Jejich zavedení do praxe by znamenalo revoluci ve způsobu pěstování těchto plodin a zároveň veliké snížení nákladů. Přestože chemické koncerny do vyšlechtění těchto odrůd investovaly miliardy eur, tak ani jejich lobování a veliký vliv v politice nepřinesly změnu legislativy. Evropa zůstává dál konzervativní.
|
|
 |
|
 |
 |
|
m@rten - (40) - 140.21 (?), 23.2.2012 21:18
Respektují názory na geneticky upravené plodiny, ale rozhodně s nimi nesouhlasím. Je to něco nepřirozeného na co naše tělo a ani příroda není připravena, je to zásadní zásah do struktury živých organismů, které byly stvořeny pro nějaký účel a pokud se neosvědčí, nebo jsou napadány škůdci tak to tak má být. Samozřejmě, že je zájmem nadnárodních společností, aby se pěstovaly takto upravené potraviny ve velkém, protože jim jde pouze o zisk, ale kvalita či zdraví neškodnost těchto plodin je věc nejistá.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 217.182 (?), 23.2.2012 22:12
Chutove stejne zustava nejkvalitenjsi obycejna svestka domaci. Ma sice mensi plody, ale nelze ji chuti a sladkosti srovnat z zadnou moderni odrudou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 136.244 (?), 23.2.2012 23:29
Ad pan m@rten: Já nesouhlasím s Vámi. Použít slovo nepřirozené je zavádějící. I viry a bakterie přenášejí přirozeně své či jiné geny do svých hostitelů (živočichové či rostliny) - člověk toho pouze využil a přiměl je, aby vnášely do daných organizmů požadované vlastnosti. Nic víc, nic míň. Je to přesně definované - víte co tam je, kde to je a co to bude dělat. Narozdíl např. od konvenčního ozařování v gama polích (zde vznikají rozsáhlé mutace a přestavby genomů, které jsou těžko definovatelné). Samozřejmě cokoliv dobré se dá i použít špatným způsobem - případný vznik superplevelů tolerantních na herbicidy apod. Ale obecně zneužít se dá cokoliv.
Větu: "pokud se neosvědčí, nebo jsou napadány škůdci tak to tak má být" nemůžete myslet vážně!? S takovou by lidstvo brzy pošlo! Ale na druhou stranu - pokud není odolné vůči nemocem a je jimi napadáno, má to tak být a nemělo by přežít (dle Vašich slov). Snad zde nevyvolám nějaké kontroverze. Chtěl jsem jen poukázat, že nic není černobílé. Já se kloním na stranu GMO, ovšem rozumnou a kontrolovanou.
Pokud o tom nic nevíte, prosím neplácejte hlouposti: jsou již k mání GM plodiny, tuším, třetí generace, které přinášejí benefity hlavně konzumentům. Viz například bohulibý příklad Zlaté rýže, podotýkám bez finančních zisků! Google/Wikipedia: "Golden rice" či "Ingo Potrykus".
Ad Martin: Do palivových směsí, které ničí auta, ovzduší a dělají naší krajinu "krásně" monotónně žlutou. To asi také není řešení.
P.S.: Omlouvám se za debatu mimo téma: Tedy já bych pro děti doporučil Katinku, Gabrovskou, Domácí, Opál.
Zdraví Mittwoch
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|