Jakou atraktivní švestku pro děti
|
|
|
|
|
|
|
|
Zdenula - Stříbrný Zahrádkář (170) - 165.2 (?), 6.8.2012 13:26
Také se chystám na podzim vysadit švestku. Máme malou zahradu, tak na dva stromy, musím dobře zvážit, co koupím. Jeden strom bude třešeň a druhá právě švestka pro děti, na koláče, rovnou do pusy, možná i na povidla. Pálit nebudeme. Jsme ve 400 m, uvažuji o Hanitě. Myslíte, že je to dobrá volba? Jen nevím, kam pro ni, jsem z Táborska, na internetu většinou není skladem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 6.8.2012 16:16
Prostokořené ovocné stromky se vysazují nejdříve v říjnu, většinou až od poloviny, takže počkejte.Můžete sice sehnat kontejnerovaný, ale výběr bývá velmi omezený, protože do kontejnerů se sází to, co se neprodalo na jaro jako prostokořené.P
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 6.8.2012 16:22
Až po odeslání jsem si všiml odpovědi p.rostislavika.Já jsem jej vlastně jen jinými slovy opakoval.P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 6.8.2012 19:40
Já bych se na Hanitu tolik neupínal. Většina zdejších znalců slivoní hodnotí jednotlivé odrůdy především podle toho, jak jsou dobré na pálení. Tedy kolik mají cukru a destilovatelného švestkového aromatu. Nejlepší výsledky v tomto vykazují pozdní odrůdy - Domácí, Durancie, Toptaste, Haganta, Gabrovská, Č.rodna, Valjevka aj. Vhodných je taky pár skořejších odrůd - např. Chrudimská a již citovaná Hanita. Chceme-li ale odrůdu skurečně pro děti, požadujme jiné vlastnosti: zralost co nejdřív - v době prázdnin, postupné dozrávání, aby nějakou dobu vydržela zralá na stromě (děti nerady jedí ze země), lákavý vzhled a barvu plodů. Nabízí se Katinka, Topfirst, Opál, Černošická, Ruth Gersteter, Herman, Malvazinka, Oulinská, Obilnaja, atd.
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 151.38 (?), 6.8.2012 21:13
Většina zdejších znalců slivoní hodnotí jednotlivé odrůdy především podle toho, jak jsou dobré na pálení.
Troufám si říci, že to zdaleka není pravda.Většina přízpěvku, včetně mých opěvují odrudy slivoňí né tak ani pro množství cukru, ale pro opravdovou švestkovou chuť.Pravda, které poskytují z velké většiny pozdnější odrudy .Časné odrudy jistě nedosahují takových kvalit, ale mají zase jiné přednosti, o kterých se nemusím rozepisovat.Konkrétně v mém případě jsou v sadu desítky stromů odrůd slivoňí, které sice z valné většiny ještě neposkytují plnou úrodu plodů, ale nezbývá mi ovoce na kvas.Všechno stačíme sníst, ani na sušení nezbývá mnoho.Samozřejmě, až stromy dosáhnou plné plodnosti, možná že něco zbude i na kvas.Je to jedno, ne-li nejchutnější ovoce v zahradě.
Právě odrudu Hanita bych taky, kromě jiných(v rámci diverzifikace)doporučil s úspěchem pro děti na jídlo.Je to velmi časná odruda.Zaje v polovině srpna, až koncem září, a s údajně(ještě jsem neochutnal)švestkovou chuťí, a navíc-s postupným dozráváním.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|