Hanita nebo Haganta



host - 212.219 (?)
3.11.2024 10:23

,,U mě skoro na samotě, zvládnu mšice, co převážně šárku přenášejí kontrolovat do doby, než strom alespoň trochu zestárne a potom už to strom vydrží."

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Může to vysvětlit podrobněji, starší strom šarku u vás už nechytne?

Viděl jsem u zahradkářů staré stromy Domácích, listy komplet šarkovité.

Pro mě je Domácí švestka na zpracování (zavařování půlek, povidla) chuťové bezkonkurenční. Akorát v dnešní době se plody samy nedopěstují jak tomu bývalo dřív. Pilatka plůdky bez postřiku zničí skoro všechny - jsou velmi atraktivní, a ten hlavní boj začíná pak v létě s obalečema a extrémní monilií, kdy chodím denně a vypichuju tyčkou moniliové plody, jinak shnijí i zdravé plody co se dotýkají, nebo druhá varianta opět neustále stříkat, jinak 90% vezme monilia. I z drobných prasklinek po deštích plody chytají monilii.. No a pár desítek až stovek plodů co se podaří dopěstovat rozklovou ptáci - kosi... je to boj až do konce. Tedy dnes Domácí naprosto nespolehlivá, ale výborná odrůda a to mám stromy zatím ještě zdravé bez šarky.  Letos to je pro změnu jednodušší - vše zrmzlo na jaře v plůdcích laugh. MH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 125.158 (?), 31.10.2024 7:46, zobrazeno: 854x
Zdravím, uvažuji o zasazení čtyř stromků odrůdy Hanita nebo Haganta. Četl jsem na obě odrůdy dobré recenze, ale zajímalo by mě, kterou byste mi doporučili na základě vlastní zkušenosti? Ovoce bude spíše na slivovici.
   
host - 248.134 (?), 31.10.2024 19:47

Hagantu neznám, Hanitu mám, chválím (zraje poč.září, zlatá dužina, voňavá, plody větší, samosprašná, tolerantní k šarce), ale nepálím...           Lída

   
host - 55.42 (?), 1.11.2024 21:25

Pokud budete mít ovoce spíše na destilaci, je lepší zasadit asi Haganty. Tím, že nemají šárku dosahují větší cukernatosti. Mají ovšem nějakou tu nevýhodu, a to je například chuť, která mě osobně připomíná chuť sena, jako Topking. Na jídlo je tedy rozhodně slabší než Hanita a není to jediná nevýhoda této ordůdy. 

Zde jsou tedy rozdíly mezi těmito odrůdami:

1. Haganta zraje skoro o 3 týdny pozdějí než Hanita, až na konci září, to může být výhoda i nevýhoda, záleží na preferencích a podmínkách každého roku. Září může cukernatost u pozdějších odrůd hezky vylepšit (laitksy řečeno), ale taky to babí léto může být boj.

2. Haganta má vyšší cukernatost, v průměru o 3-5bx (u mě, ale před pár lety kdy bylo v září chladno a furt padala voda, měla o 4 méně)

3. Haganta není plně samosprašná!!! Vyplívá z toho tedy, že bude pro vyšší výnos potřeba jiná odrůda švestky.

Mé zhodnocení:

Pokud nemáte obrovský sad, tak není podle mě moudré sadit 4 stejné stromy, přestože je chcete primárně na pálení. Pokud trváte na těchto dvou odrůdách, doporučil bych alespoň zasadit například 1x Hanitu + 3x Hagantu, aby jste jak měli opylovače, tak nějaké oživení zahrady (druhové i chuťové).

Pokud máte stromů hodně a už tam máte i ty pálenkářské modly Toptasty, tak čistě na pálení je tedy lepší Haganta (vyšší cukernatost), jinak u mě osobně kdy jdou do kvasu jen přebytky, vede Hanita. Jan

      
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (642) - 2.30 (?), 2.11.2024 22:34
Jan to popsat dobře, až na to, že paleničářská modla rozhodně není Toptaste. Možná pro ty, co neochutnali Domácí, Bystrickou, Annu Späth, Tuleu Gras, Čačanskou rodnou, Těchobuzickou... Nebo se tak bojí šárky, že raději sadí jen nové, údajně odolné sorty. Zajeďte si na košt pálenek na horňácko, lepší pálenky z modrého ovoce jste nepil a rozhodně nejsou z Toptaste, Haganty, Jofely apod. A nemyslím jen pálenky výhradně z výrazné Durancie. U mě Hanita propadla, mizerný růst, tenké větve, malá úroda. Zkusil jsem ji dvakrát s podobným výsledkem. Prostě se jí u mne nelíbí. Haganta roste mnohem lépe, jeden plod je velikostně za dvě Hanity, cukernatost vysoká. Chuťově je dobrá, ale chutnější je Hanita i Toptaste mi chutná víc. Pokud chcete víceméně jen pálit, alespoň jeden strom Durancie bude vaší pálence slušet.
         
host - 115.150 (?), 3.11.2024 9:53

Určitě souhlasím, ze samotného Toptastu pálenka není vůbec dobrá, to mám už otestované. Já už mám jen jeden strom a vždy ho dohazuju do kvasu jen "Na přilepšení do množství". 

Kdyby jsem měl radit jen sám za sebe, tak tady všem doporučuju švestku Domácí :) Jenže opravdu to v dnešní době, kdy sem přijde zahrádkář, který si chce s nadšením zasadit švestku nebo dvě, doporučit mu švestku domácí, kdy má malou šanci na úspěch s pěstováním, byla by to chyba. Musím říct, že opravdu lidi co nikdy neochutnali Domácí, tak nikdy nebudou vědět, jak chutná doopravdová švestka. Stejně platí i o pálenkách, jak jste řekl, nejlepší nejsou z "JOJO" odrůd, ale v zahrádkářské kolonii nebo v husté domové zástavbě, kde okolop rostou nejčastěji Lepotice, co jsou stále zdrojem nákazy, jako v 90. letech všude po ČR, je zasazení rezistentí odrůdy smysluplné. Sám kamarád poté, co u mě ochutnal opravdovou švestku, zkusil zasadit na městské zahrádce a ve druhém roce byla tak zašárkovaná, že se stím nedalo nic dělat. U mě skoro na samotě, zvládnu mšice, co převážně šárku přenášejí kontrolovat do doby, než strom alespoň trochu zestárne a potom už to strom vydrží.

No a s pálenkou z Durancii lze jen souhlasit.

            
host - 212.219 (?), 3.11.2024 10:23

,,U mě skoro na samotě, zvládnu mšice, co převážně šárku přenášejí kontrolovat do doby, než strom alespoň trochu zestárne a potom už to strom vydrží."

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Může to vysvětlit podrobněji, starší strom šarku u vás už nechytne?

Viděl jsem u zahradkářů staré stromy Domácích, listy komplet šarkovité.

Pro mě je Domácí švestka na zpracování (zavařování půlek, povidla) chuťové bezkonkurenční. Akorát v dnešní době se plody samy nedopěstují jak tomu bývalo dřív. Pilatka plůdky bez postřiku zničí skoro všechny - jsou velmi atraktivní, a ten hlavní boj začíná pak v létě s obalečema a extrémní monilií, kdy chodím denně a vypichuju tyčkou moniliové plody, jinak shnijí i zdravé plody co se dotýkají, nebo druhá varianta opět neustále stříkat, jinak 90% vezme monilia. I z drobných prasklinek po deštích plody chytají monilii.. No a pár desítek až stovek plodů co se podaří dopěstovat rozklovou ptáci - kosi... je to boj až do konce. Tedy dnes Domácí naprosto nespolehlivá, ale výborná odrůda a to mám stromy zatím ještě zdravé bez šarky.  Letos to je pro změnu jednodušší - vše zrmzlo na jaře v plůdcích laugh. MH

               
host - 85.71 (?), 3.11.2024 20:14

Dříve tady šárka zdejší původní "subodrůdu" Domácí zlikvidovala. Před lety jsem znovu zkusil v beznaději, že by mohla růst Domácí, protože se začalo dbát větší opatrnosti s rouby -> (Teď už si nakažený stromek nekoupíte). Stromek přežil a dokonce v prvních 5 letech jsem žádný příznak šárky neměl i úrodu dal výbornou, tak sladkou chutnou švestku jsem dlouho neměl. Samozřejmě v okolí byl nějaký nakažený strom a šárka se přensla, ovšem strom stále žije a jen některý rok se šárka projeví i na plodech, řekl bych asi 1-2 za 10 let (Pro mě překvapivé). Sadil jsem tedy s nadšením dál, ale druhá se vůbec nepovedla, stromek dostal druhým rokem šárku a hned odešel, a tak jsem začal pátrat, jak stromek před šárkou ochránit než zesílí, protože zdravý silný strom (Domácí Velkoplodé) evidentně šárku snese. Dostalo se mi informací, že ji šíří hlavně mšice, tedy začal jsem stříkat pravidelně mýdlovou vodu a nový stromek přežil několik let bez šárky a potom taky přežil až do dospělosti. Došel jsem k závěru, že zdravý stromek dospělý nebo na prahu dospělosti šárce odolá (nezahubí ho). Šárku tady u mě mají snad všechny stromy, kromě rezistentích a překvapivě třeba Čač rodná nebo Wagenheimova je úplně čistá a nejsou to zrovna nejmladší stromky, ale na žádném neovlivňuje plody, kromě tedy Domácí, kde to je sporadické. 

Mám asi štěstí na lokalitu, protože tady monilie skoro vůbec není i pověstné JOJO je až na pár větviček čisté.

Za mě osobně největší škůdce, snad ještě větší jak šárka je ta pilatka, letos jsem byl marod v době ochrany proti ní a potom co jsempřešel nadšení, že stromy přežily mrazy a viděl jsem všechny ty plůdky, modlil jsem se ať se mi letos ta invaze vyhne, ale modlidba nebyla vyslyšena a doslova všechno opadalolaugh teď to už mi to je k smíchu, ale na jaře jsem potom bušil hlavou o vrata.

Jen nesmrtelná Wagenheimova dala pár, ale ta je na jídlo snad jedna z nejhoších co mám.

Jan

         
host - 101.185 (?), 3.11.2024 10:09

U mě má Hanita naopak bujný růst a vysokou plodnost, letos se mi na ní polamály některé větve, které jsou opravdu tenké a navíc rostou v ostrém úhlu. Chuťově je ovšem Hanita top odrůda.  

            
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (642) - 18.55 (?), 4.11.2024 8:08
Na jaké podnoži ji máte? Já měl obě na mirobalánu, kupováno ze dvou zdrojů.
               
host - 28.68 (?), 4.11.2024 9:59

Podnož je také myrobalán, hned vedle ní roste Stanley a o něm se píše, že je dobrý opylovač.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika