Gabrovská - chutná švestka



host - 125.240 (?)
7.9.2014 13:57

Mně Gabrovká hnije každý rok i když ji ošetřím Horizonem při vybarvování plodů. Pokaždé vyhodím asi třetinu plodů. Co se týče plodnosti a chuti jsem velmi spokojen.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10418) - 70.240 (?), 6.9.2014 20:53

Jen bych dodal, že Gabrovskou lze snadno poznat podle specifického tvaru plodu a čárkování na slupce, jak je dobře poznat na fotce pana Mikeše. Škoda, že mi nezvládla ty deště, jinak chuť standartně sladce aromatická. Jedna z nejchutnějších pološvestek.

                     
host - 234.130 (?), 6.9.2014 21:06

Ako sa pán Petr chovala v dažďoch Hanita? Ktorá je podľa Vás chutnejšia Gabrovska alebo Hanita?  Ďakujem

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10418) - 70.240 (?), 6.9.2014 21:51

Gabrovská a Hanita jsou pro mě nejchutnější pološvestky. Každá má jinou chuť. Hanita je jako "břitva" ostře navinule sladká, aromatická. Gabrovská je spíše sladce aromatická. Obě napodobují chuť Domácí švestky, ale každá jinak. U Hanity je to docela zvláštní, když nevznikla z Domácí švestky, tak jako Gabrovská. Na Hanitě jsem neměl plody ve shlucích, takže moniliová hniloba minimální. Gabrovská bude o něco málo náchylnější. Ale jak říkám stěžovat si můžu tak akorát na renglódy a President, jinak je hniloba jen sporadická.

                     
host - 234.130 (?), 6.9.2014 23:05

Ja mám pán Petr každý rok problém s Oulinskou ringlotou a potom so Stanleyom ale u Stanleya je monilióza len keď je daždivý august-srpen ako tomu bolo aj tento rok. Zelená ringlota má moniliózu minimálnu. Malvazinka a Elena moniliózou netrpia.

                     
host - 125.240 (?), 7.9.2014 13:57

Mně Gabrovká hnije každý rok i když ji ošetřím Horizonem při vybarvování plodů. Pokaždé vyhodím asi třetinu plodů. Co se týče plodnosti a chuti jsem velmi spokojen.

                     
host - 112.58 (?), 7.9.2014 18:38

Takže by tato moje švestka byla teda Gabrovská? Už dlouho se snažím zjistit, co jsem to vlastně před osmi léty koupil. Sklízím ji už asi týden, ještě na stromě zbývá zhruba třetina plodů, ale dávám vše do bečky, tak jsou tak akorát. Loni jsem vypálil z cca 70 litrů kvasu z této odrůdy 11 litrů slivovice 55%. Posledních 14 dní hnila, ale nebylo to zas tak dramatické. Ze dvou stromů mám cca 150 kg. Tak snad je to ona, podle těch čárek?


                     
host - 112.58 (?), 7.9.2014 18:42

Ještě jedna fotka.


                     
host - 115.110 (?), 9.9.2015 9:30

Zdravím všechny. Tak co letos Gabrovská? Už vám někomu dozrála? Mně už dozrává, ještě tak týden. Akorát že zase místy hnije, ale už jsem si zvyknul, je to každým rokem. Napadené plody se snažím odstranit, aby hnilobu nešířily dál.


                     
host - 0.112 (?), 18.10.2015 12:27

skuste na buduci rok pod nou rozprestriet agrofoliu. mozno pomoze proti nadmernym zrazkam.

Peter.

                     
host - 234.25 (?), 25.8.2018 17:35

Dobrý deň, môžete mi napísať poradie dozrievania týchto odrôd sliviek: Nancyská, Gabrovská, Toptaste? Ktorá z týchto odrôd je najviac odolná u vás na moníliovú hnilobu plodov a ktorá najmenej.      Michal  

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika