Felsina

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
6.8.2023 14:01

U této sorty se zdá, že možná nepůjde díky PPV u mě zdárně vypěstovat. Rád bych se mýlil, ale ten plod moc dobře nevypadá. Příště bude snad lostřejší fotka.

Felsina
Felsina
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 6.8.2023 13:53, zobrazeno: 1456x

FELSINA je nejkvalitnější pravá švestka vyšlechtěna v německém Hohenheimu křížením Vlašky a Ersingerské (1980).Samosprašná, zraje v první polovině srpna.Plod střední až velký, vynikající sladko-kyselé chuti, aromatický s intenzivní kořenitou vůní.

Felsina
Felsina

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 6.8.2023 14:01

U této sorty se zdá, že možná nepůjde díky PPV u mě zdárně vypěstovat. Rád bych se mýlil, ale ten plod moc dobře nevypadá. Příště bude snad lostřejší fotka.

Felsina
Felsina

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 10.8.2023 12:38

Něco podobného jsem už dlouho neviděl. Naposledy u Vlašky (Topinka, Jaroměř), která se díky takovým plodům musela zlikvidovat. Letos má "virová šarka švestky" dobrý rok a zařádí si, i když už se zdálo, že je na ústupu. Po Špendlíku, který předčasně opadal ještě nezralý, dostala zásah FELSINA (Vlaška x Ersingenská). Ovšem naroubovaná Vlaška z Vysočiny je čistá, ale hlavně je překvapivě čistý například Tolar, Dabrovická, nebo nádherná Zimmerova, což přímo udivuje. Na jiných odrůdách je vidět, že mají problém, například při vybarvování plodů jsou na slupkách mapy a skvrny. Například u vyfocené Althanovy renglódy, nebo jsem si toho všiml u Haganty. Taková Azura má flekaté jen listy, ale plody vybarvují bez map. Asi nezbývá, než Felsinu ohodnotit v chuti Jofely, jestli bude někdy za něco stát.

Felsina - plod zdevastovaný virovou šarkou
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz