Fellenberger

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?)
16.9.2018 9:34

Nazdar Milane, pěkná slivečka, já už mám Vlašky obrané.Na stromcích ješttě visí pár plodů které nepopadaly.Fellenberg (Vlašku) považuju za jednu z nejkvalitnějších odrůd.V mých podmínkách si kromě vynikající chuťi vážím i toho, že ze všech odrůd je nejmíň napadána mon.hnilobou plodů, ikdž na mon.úžeh patří k těm citlivějším.Pevná dužina je znakem pravých švestek (Domácí, Bystrické),takže se výborně hodí na sušení, povidla, pečení a kompoty se nerozvařují.Cukernatost 24 Brix.Naopak Durancie je v plně zralosti slupka naplněná šťávou, letos je mimořádně "vypečená",s nezaměnitelným aroma, řadím jí na první místo v tomhle nepříliš dobrém roce pro slivoně (nedostatek zimní a jarní vláhy a přeplození), cukernatost 29 Brix.

Fellenberg (Vlaška)
Fellenberg (Vlaška)
Fellenberg (Vlaška)
Fellenberg (Vlaška)
Fellenberg (Vlaška)
Fellenberg (Vlaška)
Fellenberg (Vlaška)
Fellenberg (Vlaška)
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.0 (?), 16.10.2016 18:48
Prestávam sa v tom orientovať. Dokáže niekto jednoznačne odpovedať na túto otázku: Sú Vlaška a Fellenberg(er) 2 rôzne názvy pre jednu a tú istú odrodu? IH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 16.10.2016 19:05

Dvořákův Atlas odrůd ovoce mám taky a faktem je, že se tam synonymum Fellemberg Zwetsche vyskytuje. Matoucí je popis chuti, kde se píše o buketní výborné chuti a vysoké kvalitě plodů. Je otázka, co si pod tím kdo představuje. Správně se zde uvádí u Vlašky vysoká citlivost k šarce.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 16.10.2016 19:30

Já myslím, že bezvirózní Vlaška v dobré lokalitě bude mít skutečně výbornou chuť a vysokou kvalitu plodů. Stejně tak všechny pravé Domácí švestky, s nimiž je velmi příbzná. Jestli Němci pod tímto názvem vyšlechtili jinou odrůdu, nevím, ale pochybuji. Určitě by nechtěli, aby pak v názvech byl nevěstinec.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 17.10.2016 11:36

Jenom jestli nejsou díky takovému hodnocení příliš velká očekávání, které se nesplní. To je jako s tou Ruclou. Někdo si něco vymyslí, napíše to do popisu odrůdy a pořád se jen čeká. Kdyby si to nevymyslel, tak po žádné Rucle neštěkne ani pes.  

milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.5 (?), 10.9.2017 16:43

Fellenberg je pekne vyfarbený za 2 týždne keď pridem by mohol byt zrelý.

host - 70.240 (?), 10.9.2017 17:02

Nebude.

milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 15.9.2018 13:33

Pekná úroda tejto slivečky ešte 2 týždne a bude ok.

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 16.9.2018 9:34

Nazdar Milane, pěkná slivečka, já už mám Vlašky obrané.Na stromcích ješttě visí pár plodů které nepopadaly.Fellenberg (Vlašku) považuju za jednu z nejkvalitnějších odrůd.V mých podmínkách si kromě vynikající chuťi vážím i toho, že ze všech odrůd je nejmíň napadána mon.hnilobou plodů, ikdž na mon.úžeh patří k těm citlivějším.Pevná dužina je znakem pravých švestek (Domácí, Bystrické),takže se výborně hodí na sušení, povidla, pečení a kompoty se nerozvařují.Cukernatost 24 Brix.Naopak Durancie je v plně zralosti slupka naplněná šťávou, letos je mimořádně "vypečená",s nezaměnitelným aroma, řadím jí na první místo v tomhle nepříliš dobrém roce pro slivoně (nedostatek zimní a jarní vláhy a přeplození), cukernatost 29 Brix.

Fellenberg (Vlaška)
Fellenberg (Vlaška)
Fellenberg (Vlaška)
Fellenberg (Vlaška)
Fellenberg (Vlaška)
Fellenberg (Vlaška)
Fellenberg (Vlaška)
Fellenberg (Vlaška)
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025