Elena
|
|
|
|
host - 31.176 (?) 7.10.2015 15:32
Zo stredne skorých, a neskorých odrôd mám Toptaste, Topend,Tipalu, Jojo,Aprimiru, Miragrande,Hagantu, a sused má vo vedľajšej záhrade Tolar, Topking,Tophit a Presentu.Veľmi hnije aj Jojo ale žiadna z nich spôsobom ako Elena-hromadne v celých trsoch.Keďže proti monilióze plodov nikdy nestriekam, a pretrhávať plody na slivkách aby sa nedotýkali nemienim, tak som Elenu vyradil.Bolo to hlavne na základe dvoch, pre túto odrodu nevydarených sezón 2009-2010,kedy s krásnej násady po pár dňoch neostalo takmer nič.Je možné že to bolo unáhlené rozhodnutie, a dúfam že vám sa bude dariť lepšie. Stano
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.208 (?), 5.10.2015 9:43
Mám zasadenú ELENU od roku 2004 a nikdy som na nej nemal moniliózu na plodoch.ELENA sa hodí do oblastí kde nedozrieva PRESENTA pretože je omnoho menej náročna na teplo. PRESENTA ani v oblasti stredného Považia dobre nedozrieva.A to je teplá oblasť Spoliehať sa na to že v októbri-říjnu kedy zreje PRESENTA bude dobré počasie sa v oblasti strednej Európy nedá. Jano
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.234 (?), 5.10.2015 22:35
U vás pán Vysloužil vo vašej oblasti asi ELENA dobre nedozreje každý rok pretože máte horšiu polohu ako mám ja, u mňa dozrieva ELENA každý rok zhruba okolo 20.9.bez problémov. PRESENTA patri ešte do lepšej oblasti ako ELENA, skutočne patri len do najteplejších oblastí.Obyvatelia horších a stredných oblastí pravú chuť PRESENTY nikdy nespoznajú.Slivky ktoré sú veľmi vysoko odolné na moniliózu plodov sú: KATINKA, TEGERA.BYSTRICKÁ, ELENA.Možno sú aj ďalšie ale o tých neviem.JOJO nemám. Jano
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 156.1 (?), 5.10.2015 23:35
Slivky ktoré sú veľmi vysoko odolné na moniliózu plodov sú:...ELENA.
Tak to ani náhodou, aspoň teda v mojich podmienkach.Keby to bola pravda tak by som ju nezrušil, keďže ináč chuťovo je veľmi kvalitná.U mňa hnila každoročne, zo všetkých odrôd čo mám asi najviac. Z nových odrôd mi najviac odolná monílii pripadá Toptaste, pokiaľ nepopraská pri nárazových zrážkách. Stano
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.6 (?), 6.10.2015 22:25
aspoň teda v mojich podmienkach.Aké máte ešte odrody? ELENA je aj v literatúre popisovaná ako veľmi odolná na moniliózu. Jano
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 31.176 (?), 7.10.2015 15:32
Zo stredne skorých, a neskorých odrôd mám Toptaste, Topend,Tipalu, Jojo,Aprimiru, Miragrande,Hagantu, a sused má vo vedľajšej záhrade Tolar, Topking,Tophit a Presentu.Veľmi hnije aj Jojo ale žiadna z nich spôsobom ako Elena-hromadne v celých trsoch.Keďže proti monilióze plodov nikdy nestriekam, a pretrhávať plody na slivkách aby sa nedotýkali nemienim, tak som Elenu vyradil.Bolo to hlavne na základe dvoch, pre túto odrodu nevydarených sezón 2009-2010,kedy s krásnej násady po pár dňoch neostalo takmer nič.Je možné že to bolo unáhlené rozhodnutie, a dúfam že vám sa bude dariť lepšie. Stano
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|