I letos Elena zklamala svoji kvalitou. Nejde o to, že většina plodů, i když byly nasazeny jednotlivě, podlehla předčasně moniliové hnilobě, ale je dokonce i méně sladká, než na co jsem u ní zvyklý. Je ještě mdlejší než Valjevka. Pravděpodobně za to může počasí. Když ji ale porovnám z vedlejší Domácí švestkou, tak je tato Elena doslova "o ničem".
Loni jsem z Eleny vařil jednodruhová povidla. Plody byly menší, ale sladké, šly dobře od pecky a povidla chutnala jako z Domácí. Letos mi mráz nenechal ani jeden plod.
Obě skupiny fotek pořídila jedna a ta samá osoba a to já. Je mi jasné, že ta načervenalá barva klame, ale jinou chuť, než "elenovitou" jsem nezaznamenal. Určitě se nejedná o President, který to podle prodejce měl být, i když tam by červená barva seděla. Ten je ale chuťově odlišný. Tvarově plody od Eleny zase tak odlišné od těch na fotkách nejsou. Mé výzvě, aby prodejce všechno ovoce řádně popisoval a nenachal tak vše na tápajících brigádnících, bylo učiněno za dost. Vše je už popsáno. Nemůže se tak stát, že Vysočina byla brigádníkem vydávána za Rajku a obráceně a Topaz jsem si musel určovat sám (byl vydáván za Matčino).
Slivoň ELENA (Vlaška x Stanley) se na myrobalánu ne a ne řádně rozplodit. Chuť je snad "vlaškovitě-stanleyovitá", sladce aromatická, ale prozatím nikdy nedosahovala kvalit podobné odrůdy s názvem Anna Späth, která mně vždy chutnala více. Řekl bych, že cukry a aromatické látky jsou v Anně Späth lépe propojeny a působí chuťově kompaktněji. Otázkou je, jestli chuť nezlepšuje také malé množství kyselin obsažených v plodech Anny Späth, ovšem to je pouze spekulace.
Tyto koupené plody Eleny byly zřejmě utrženy příliš brzy, protože je jejich chuť sotva průměrná. Pokud máte dojem, že se nejedná v žádném případě o Elenu, tak se ozvěte. Proti Vlašce z Vysočiny je to slabota, ale jak říkám, jedná se o zřejmě podtržené plody.
I letos Elena zklamala svoji kvalitou. Nejde o to, že většina plodů, i když byly nasazeny jednotlivě, podlehla předčasně moniliové hnilobě, ale je dokonce i méně sladká, než na co jsem u ní zvyklý. Je ještě mdlejší než Valjevka. Pravděpodobně za to může počasí. Když ji ale porovnám z vedlejší Domácí švestkou, tak je tato Elena doslova "o ničem".
Dnes jsem dosklidil poslední plody a jsem letos s Elenou spokojen. Z letošních negativ snad jen, že nejde moc dužnina od pecky a slabší plodnost (tady ale bude problém jinde a ne v odrůdě). Chuťově velmi dobrá.
Kvalita plodů pozdní slivoně ELENA (Vlaška x Stanley) je i tentokrát průměrná. Dužnina plodů je zelená až světle žlutá, pevnější než v minulých letech v chuti navinule sladká, neurčitě ovocná, celkem příjemná. Plody působí vyzrálejším dojmem, než poněkud tužší plody Presenty, přesto Presenta je pro mě chuťově švestkovitější, nebo jinak řečeno aromatičtější a je to jasná jednička pozdních odrůd slivoní. V suchém roce nelze mluvit o napadení moniliovou hnilobou. V roce předešlém byly obě odrůdy napadeny touto hlilobou velmi silně.