Taky mi předčasně scvrkávají skoro všechny Durancie, i vloni, předloni. V sekci Valjevka jsem se už o Durancii zmínil, no prý je to silným tlakem houbových chorob - a věřil bych tomu, monilioza předvádí výkony jako nikdy, k tomu další silně přemokřený rok, bují strupovitosti, padlí úplně na všem, nejodolnější rezistenty révy pokryté bílé, dýně taky pokryté bílým padlím, i listy pampelišek jsou pod Duranciemi bílé
... Listy Durancií jsou sice zdravé, ale plody jak píšete, předčasně uzrajou nebo spíš nedozrají a mají menší cukernatost. Pořád mi ty scvrkliny visí na stromě, ožírají je každé ráno ptáci, na moniliu shnilo minimálně už tak třetina plodů, pravidelně vypichuju, jinak by shnilo všechno, tak stále vyčkávám až scvrknou úplně.
Lapotica vůbec nescvrkává, ale u ni pro změnu se objevila jiná anomálie - 2/3 plodů dozrálo, ale třetina tam visí dodnes - poloměkké až měkké, minimální cukernatost - bláto bez chuti, velikostně jsou plody normální - nic na nich není vidět. Na Valjevce takových jalových plodů je o něco méně, ale přesto mě to znepokojuje - nejde o žádné přeplození - dělají to i jednotlivé plody.
Takže Durancie vám kdysi tak nescvrkávaly? Já tu odrůdu neznám, tady se pěstovaly nejčastěji Domácí švestky, Durancie jsou moravské slívy ze Slovácka, takže jsou teď s ní problémy i tam? MH