Duranzia
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 86.101 (?), 12.2.2016 16:12
Je uznaná odrůda Horňácká Durancie viz. zde. Jenom není popsaný ta odlišnost od normální Duranzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.101 (?), 18.2.2016 17:16
Durancie jsou vypálené. Vstupní surovina měla 27-30% Brixi, při pálení 10%. Z 450L kvasu jsem napálil 55L slivovice naředěné na 52% vysoké kvality. Z toho soudím, že vysoká cukernatost švestek není až tak důležitá, čím více cukru v surovině při sklizni, tím vyšší cukernatost při pálení. Při srovnání pálenky z Toptastů a Durancií(páleno ve stejné pálenici) musím uznat, že Durancie jsou lepší a voňavější. Jak jsem psal při pálení Toptastů, pálenka není špatná ale Durancii nepředčí,(myšleno na pálení).
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.32 (?), 19.2.2016 21:15
Ano máš pravdu, Toptaste je německý odpad značně trpící moniliovým úžehem. Prof. Jakob (šlechtitel ze SRN) loboval i v ovocnářské unii ČR- (účastnil se přednášek pěstitelům) a podařilo se mu přemluvit v rámci byznisu autory knihy pěstujeme slivoně, aby ji vychválili do nebe a byla dobře prodejná!! Tah se podařil a nebylo to zřejmě za darmo jak už to tak bývá zvykem v ČR.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.32 (?), 20.2.2016 9:40
A vy pane Vysloužile neglobalizujte prosím všechno. Bavte se vždy konkretně k jednotlivým věcem. Nikdo už není zvědavý na politikaření. Stačí nám to na ČT 24! Chápete?
Připadá mi, že máte funkci takového jako by " tlumiče" v diskuzích.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 20.2.2016 12:32
Když už si někoho berete do úst, je neslušné a zbabělé zůstat anonymní. To, že Vy neumíte švestku Toptaste vypěstovat, ještě neznamená, že je to špatná odrůda. Netvrdím, že je to bomba, co tu ještě nebyla a spasení pro výrobu slivovice, ale průšvih to není a hodí se ji mít.
A co se týče prof. Jakoba - můžemo ho jen pochválit, že pro rozšíření a reklamu svých odrůd něco dělá. Podívejme se na české šlechtitele. Jak dlouho je to, co jsme četli o našich nových odrůdách (Amátka, Vítek,...) A kde se prodávají, kolik školek je nabízí?
Jestli někdo u nás dobře zmákl marketing, je to pan Chovanec. Řekl si: "Jaké chtějí lidi sázet švestky? Takové, co se hodí na destilát. Ze které je slivovice nejlepší? Z Durancie. Jaké má durancie nedostatky? Ne všude dozraje a nejde od pecky." Vsadil na odrůdu podobnou rané odlučitelné durancii, Nazval ji Lipnická, zmínění vlastnosti vypíchl v časopise a zájem byl obrovský. Nikdo zatím neví, jak chutná, ale všichni ji mají. Klobouk dolů. Jestli ovládne palírenské sady nebo bude následovat propadáky typu červenodužinatých jablek Red Love, to se teprv uvidí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.101 (?), 24.2.2016 18:40
S panem Vysloužilem musím jen souhlasit. Pravidelně a hojně plodí (každý rok podpírám větve), je odolný vůči šarce a jde velice dobře od pecky. Velice si jej cením pro odolnost vůči monilii na plodech, ve dřevě trochu citlivý je. Taková fabrika na švestky a opravdu po osmi letech pěstování ještě nezklamala, neměnil bych ji. PaR
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.32 (?), 20.2.2016 9:30
Pane Votrubče, kdy se mohu přijed podívat na vaše Toptasty, o kterých tvrdíte, že jste s nimi nad míru spokojen. Myslím to vážně!
Nevěřím vašemu tvrzení, bez kombinací postřiků proti moniliovému úžehu nefunguje. Plody v plné zralosti se nedají jíst, jsou přímo odporné. Stromy mají slabý vzrůst a vyholují. Takže na stromě jsou těžce nerentabilní podprůměrné výnosy. Plody ničí vosy a padají na zem, doba dozrávání jednotlivých plodů je nesouměrná a strašně dlouhá. Dále na kvas vůbec nepomůže ta zfetovanými inženýry propagovaná vysoká cukernatost, protože nikdy nevykvasí!!
A víte proč?? Dočtete se v předešlém pravdivém příspěvku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|