Durancie vysokokmen

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?)
13.11.2013 12:53

Hmm, navalit čerstvý koňský hnůj na pozemek je jako nasít si plevel. Kůň má příliš rychlé trávení, proto většina semínek nepozbude klíčivosti. Naopak, pokud zeminu kterou budete zahazovat výsadbovou jámu zlepšíte vyzrálým kompostem nebo kompostovaným kravským hnojem (nepálí kořeny stejně jako granulovaný) pak je jedno jestli sázíte teď kdy máte čas a nadčení, nebo až na jaře. Výmladků máte dost, aby jste bez problému vykryl případnéztráty, pokud se něco neujme. Teplota půdy a teplota vzduchu nejsou totožné. Ráno sice byla jinovatka, ale již 5 cm pod zemí byly teploty vhodné pro hojení ran na kořenech a prodlužování vlásečnicových kořínků. Při rychlosti 1 mm den to do vánoc může být i 40 mm.

No a druhou cestu pomocí školky jsem vám psal taky. Právě ta školka Vám umožní pečlivě připravit pozemek, rigolovat, případně i upravit terén do teras apod. Během přípravy pozemku máte stromky "uklizené ve školce". Školkované stromky si vytvoří kvalitnější kořenový systém (nebo nepřežijí). Sázení ze školky je pak na jistotu s minimálními ztrátami. Napište, jaký máte podklad, jak hluboko je např skalní podloží a jak tlustý je drn či to co by mohlo být ornicí (humusový horizont). podle toho se pak bude lišit i příprava pozemku (plošná×lokální).

S

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 148.81 (?), 13.11.2013 12:13

tak vlákno jsem si přečetl. plno novinek pro mě :-) třeba ta ochrana kmenu, to je super.poslední dva dny už přes noc mrzne.není na přesazení pozdě letos?na pozemek budu navazet konsky hnuj, ktery promícham se zeminou a nechám uležet do jara.co je lepší?počkat do jara přesázet stromky na jaře a pouzit pri tom uzraly konsky hnuj?nebo sadit ted, bez hnoje do stávající zeminy, která nebyla hnojena x let?

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 13.11.2013 12:21

Ten hnůj jste měl použít už před rokem, nebo s větším předstihem, když chcete přesazovat letos, nebo na jaře.Nejlepší by bylo vyhnojit pozemek, připravit jámy letos, a pak za rok přesazovat.

Já budu za rok, nebo za dva sázet nové broskve, proto jsem nyní připravil (vyhnojil, prokypřil,vylehčil)několik jam s předstihem.

Kmínky durancií nemusíte chránit proti zimním mrazům vůbec,ale pokud se místo nachází mimo oplocený pozemek,budou stromky potřebovat chránění proti okusu zvěří.

Tonda82 - (2) - 148.81 (?), 13.11.2013 12:44

zaregistroval jsem se, protoze je mi uz trapne psat jako anonym.-)

pred rokem jsem bohužel tento sad v plánu neměl. co vím, tak je rozhodně lepší nechat zrát promíchaný hnuj se zeminou nad zemi a ne pod zemí.kvůli přístupu vzduchu atd.tlení je potom rychlejší.

mate pravdu idealně je mít hnuj aspon 1 rok "vyzrali", ale dost lidí používá i pulroční.je fakt, ze pres zimu je teplota nekde jinde a tlejici proces se zpomalí ne-li zastaví.Uvidíme jake zklusenosti napisou ostatní.

tak jako tak, pro experiment zasadim zkusebne 2 stromky do hole půdy.

časem porvnám rozdíly.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 13.11.2013 14:17

Jednoroční předstih přípravy jámy pro nové sázení,proloženou hnojem stačí na to, aby jste po roce v jámě žáden hnůj nenašel.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 13.11.2013 12:58

Hnůj bych do zeminy k vysazování stromků nedával ani řádně proleželý. Ne že by hrozilo popálení kořenů, jak se často uvádí. To jsem snad v životě neviděl a pochybuji, že by někdo vysazoval stromek do čerstvé chlévské mrvy. Ale i rozleželý hnůj se časem rozkládá a výrazně zmenšuje svůj objem. Vysazený stromek se tak postupně propadá a časem se ocitne v jamce. To má víc negativních důsledků - od namrzání kořenů, rakoviny kůry až po zpravokořenění odrůdy.
   Pokud připravíte půdu k výsadbě s 1 - 2 letým předstihem jako p. Slavík, doporučil bych výsev zeleného hnojení, hl.  jetelovin, které zlepší struktutru půdy, provzdušní ji a obohatí dusíkem

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 13.11.2013 12:53

Hmm, navalit čerstvý koňský hnůj na pozemek je jako nasít si plevel. Kůň má příliš rychlé trávení, proto většina semínek nepozbude klíčivosti. Naopak, pokud zeminu kterou budete zahazovat výsadbovou jámu zlepšíte vyzrálým kompostem nebo kompostovaným kravským hnojem (nepálí kořeny stejně jako granulovaný) pak je jedno jestli sázíte teď kdy máte čas a nadčení, nebo až na jaře. Výmladků máte dost, aby jste bez problému vykryl případnéztráty, pokud se něco neujme. Teplota půdy a teplota vzduchu nejsou totožné. Ráno sice byla jinovatka, ale již 5 cm pod zemí byly teploty vhodné pro hojení ran na kořenech a prodlužování vlásečnicových kořínků. Při rychlosti 1 mm den to do vánoc může být i 40 mm.

No a druhou cestu pomocí školky jsem vám psal taky. Právě ta školka Vám umožní pečlivě připravit pozemek, rigolovat, případně i upravit terén do teras apod. Během přípravy pozemku máte stromky "uklizené ve školce". Školkované stromky si vytvoří kvalitnější kořenový systém (nebo nepřežijí). Sázení ze školky je pak na jistotu s minimálními ztrátami. Napište, jaký máte podklad, jak hluboko je např skalní podloží a jak tlustý je drn či to co by mohlo být ornicí (humusový horizont). podle toho se pak bude lišit i příprava pozemku (plošná×lokální).

S

Tonda82 - (2) - 148.81 (?), 13.11.2013 13:28

o ten plevel mi zase tak nejde.protoze uz ted je pozemek zatravneny z velke casti a chci to tak nechat do budoucna kvuli ovcim.terasy urcite delat nebudu.je to moc pracne a sousedi by asi taky nebyl dvakrat odvazani. na ten granulovany kravsky hnuj jsem uplne zapomnel.mam ho doma.dobre reseni diky. 

ohledně půdy.tot otazka. je světlejší do zbarvená do žluta, ale nevím jestli je hlinitopísčitá, pisčitá a nebo jilovita. osobne si myslim, ze puda je hlinitopiscita. v lese pod sadem je vymlete koryto od vody, kde je jasne videt piskovec. ja to neodhadnu. bezpecne poznam cernozem a hnedozem.zbytek je pro me velka neznama. drn ma 15-20 cm.to vim bezpecne, protoze jsem letos sazel par rostlin levandule. a co se týče podloží. cca 15let zpět jsem s otcem hloubil diry na betonove sloupky, ale tenkrat jsem se o tom nezajimal. jedno si ale pamatuju.kamen tam určitě nebyl.u nas kamení moc není Břeclavsko 280 m.ted o vikendu pokud nebude prset mam v planu udelat diru cca 1,5 hlubokou.  T.

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 12.11.2013 14:25

Pan Miloš už odpověděl za mě.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024