Durancie a šárka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.3 (?), 18.9.2007 23:59
Zdravim, ja na durancie nedam dopustit, lonska sklizen a slivovicka byla vinikajici! Zbiral jsem plody az na konci rijna, kdy uz se z plodu stracela voda - kolem stopky se plod svrastel. Plod byl chutove velmi aromaticky, krasne vonela duznina a cukernatost byla nejvissi co pamatuju. Pocasi bylo hodne slunecne a malo prselo, tak ze neplesniveli plody a mohli krasne prezrat. To se o letosni sklizni rict neda. Cest vasi praci.
|
|
|
|
|
|
|
jirka m - (8) - 148.50 (?), 28.10.2007 19:30
Dobrý den, chtěl bych také přidat svůj poznatek. Nemohu polemizovat o kvalitěslivovice z kadlátek a durancií, ale jedno mám vypozorované. Zahradu mám v dosti suché oblasti a letošní rok mi moji zkušenost potvrdil. Kadlátky mě začátkem září spadly stejně jako velká část jablek suchem na zem, ale durancie se udržely na stromech a i když později, tak přece jenom dpzrály. Z toho usuzuji, že je méně náročná na srážky, než švestka domácí, což je v mém případě rozhodující.
S pozdravem Jirka M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?), 18.3.2009 13:04
Jirko, máte durancii pravokořennou nebo roubovanou (na čem)?
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.51 (?), 1.10.2013 9:54
S temi jadry zajimavy postreh. Ale nedalo by se tomu zabranit zcezenim kvasu pred naletim do kotle? Nezabere to zas tolik prace a vysledek by se mohl rapidne zlepsit. Ma s tim nekdo zkusenost. Ja vim, clovek je tvor liny, spousta lidi dokonce ovoce do kvasu prozene SROTAKEM, coz nedovedu pochopit jak pak muzou ten destilat pit... i to se deje, proto chapu, ze je to jista prace navic, ale na vysledku by mohla byt poznat.
Destilat ponese stopy pecek z louhovani v kvasu a pri paleni uz nebude ovlivnen popraskanymi jadry a vyluhem, vyvarem horcin a te silene mandlove chuti?.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 31.134 (?), 1.10.2013 11:51
Slivkový kvas cedím iba vtedy pokiaľ ho pripravujem z divých sliviek ktoré u nás voláme trnky. Sú veľkostne zrovnateľné napr. s čerešňou Kordia, a keďže podiel kôsty k dužine je takmer 50%,tak by chuť kôstok úplne potlačila slivkovú chuť.Pri tomto kvase po precedení vrátim odhadom asi 20% kôstok späť. Robím to pri nakladaní na prívesný vozík najskôr 1 deň vopred. Stano
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 1.10.2013 15:18
Normální kvas z durancií a švestek jsem až dosud nikdy nezbavoval pecek.Letos to zkusím a porovnám výsledek s předchozím produktem(ty).Neočekávám výrazný rozdíl, i při vyluhování alkoholem během kvašení se nějaké hořčiny do výsledku dostaví.
|
|
|
|
|
|
|
|