Durancie a šárka
|
|
|
|
|
|
|
host - 89.237 (?) 6.9.2007 3:56, zobrazeno: 54066x
Chtěl bych letos vysadit 30 stromků slivoní a mám v merku Durancii porádí mi někdo zda je perspektivní do budoucna tuto odrudu sadit /použití hlavně na slivovici/. Je tato odruda tolerantní vůči šárce? Díky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.162 (?), 12.9.2007 11:30
Dobrý den, můžete mi prosím říct, jaké velikosti plodů má durancie popř. zveřejnit foto? Durancie se dá koupit v ovocné školce a je šlechtěná na podnoži, nebo je jenom pravokořená odnož od starších stromů?
Děkuji za odpověď , za případnou teminologii mně prosím omluvte, jsem začátečník
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 77.39 (?), 13.9.2007 18:14
Je to tak, jak píše pan Zavřel. Já bych řekl, že durancie sice šarkou trpí -projevy nalistech jsou hodně nápadné, ale na plodech se prakticky nepozoruje. Je otázkou, zda a do jaké míry se infekce šarkou podepisuje na zdravotním stavu stromů a jejich plodnosti. Tvar je skoro ale nikdy ne úplně kulatý, barva přes cervenou do modročerné. Prody jmají v průměru asi 4 cm, samozřejmě podle stanoviště a úrody. Nejčastěji se skutečně množí pravokořenými odkopky, v posledních letech i štěpovaná. Věřím, že se ve školkách štěpují vybrané a kvalitní klony, Koupil jsem jednu takovou ve Velkýh Losinách.
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.250 (?), 13.9.2007 21:08
Mám asi polovinu sadu duranzií. Podle mne duranzie je naprosto odolná šarce a to jak v ovoci, tak v příznacích na listech. Jinak duranzie umí dobře zarodit dokonce se i přeplodí. Strom duranzie má výrazně kratší životnost v porovnání se švestkou, tedy rychleji stárne. Nesnese zasahovat řezem a to ani třeba výchovným (velmi bují růstem). Je pravdou, že ze správně vyzrátých duranzíí se dá napálit i 14 l slivovice (51%-ní) ze 100 kg kvasu, ale je ostřejší v chuti a to po jádrech, protože jádra pecek při varu praskají a vylouhuje se jejich hořkost. Toliko můj názor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|