Durancie a šárka



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
30.9.2013 10:34

Durancie na přímý konzum a do kuchyně? To asi ne, jak byste je vypeckoval na koláče?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 175.195 (?), 28.9.2013 21:29

zdravim, prosil bych o radu. Mě asi třetinu plodů ještě na stromě napadla plísen. nevím co z tím, mohl by mi nekdo poradit. dekuji Radim

                  
host - 209.40 (?), 30.9.2013 10:20
Zdravím. Nechci zakládat nové vlákno když už tady o duranciích a vyselektovaném Vítku řeč byla, tak raději navážu na toto staré... Ta selekce bude asi určitě práce školkaře p. Sehnala a Dryády jak se výše zmínil p. Mittwoch. A ta jeho školka ji nabízela už, jak jsem kdysi na ni před pár léty narazil, když jsem začal řešit obnovu extenzivního, polního sadu. (Staré domácí odešly a Čačanské, skoro jediná náhrada v té době už taky stárnou...)Bohužel jsem o výsadbě durancií moc neuvažoval. Přemýšlel jsem spíš o "Topech" apod. Ale nějak mně to přešlo a "chytily" mně ty české durancie a podobné domácí, místní, snad odolné, krajové odrůdy. Možná, že škoda, že až teď... Ale teď letos na podzim to zase začínám řešit. Ještě bych rád uvedl, že s případnými "přebytky" počítám JEN k přímemu konzumu nebo v nejhorším případě ke kuchyňskému zpracování.. Co si o tomto přístupu myslíte? Rafael
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 30.9.2013 10:34

Durancie na přímý konzum a do kuchyně? To asi ne, jak byste je vypeckoval na koláče?

                     
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 199.40 (?), 30.9.2013 18:06

Nebylo by lepší pěstovat Nancyskou slívu?

                     
host - 213.119 (?), 30.9.2013 19:03

Z Durancie se dají vyrobit povidla a dá se také sušit.

Dělá se to tak, že se asi tak na půl předsuší do stavu kdy jde vypeckovat.

Pak se dosuší. Je to pracnější ale jde to.

Jarin

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 30.9.2013 21:29

Povidla se z durancií vyrobit dají, klasickou cestou. Rozvařit v kotli a přecedit přes síto na plevy. Dnes ale doma vyrábíme povidla jednodušeji jinak -  z vypeckovaných plodů s cukrem a octem.
Předsušené vypeckovávám při sušení třešně. I to jde ztuha. Durancie jsem nezkoušel. Dobře si neumím představit jak by se pecka dužiny pustila a kolik by z plodu zbylo. Zralé durancie mi totiž přijdou jako slupka, hodně sladké šťávy a trocha dužiny na pecce. Ale chuť může být zajímavá.
   I tak mám za to, že pro přímý konzum a do kochyně není Durancie ideální slivoní.

                     
host - 209.153 (?), 30.9.2013 22:39
Jsem dotaz špatně formuloval. Samozřejmě jsem myslel využití hlavně do sudů. Do kuchyně minimálně. Hlavně mně, ale zajímá ta odrůda Vítek. Má s ní někdo nějakou zkušenost? Když bych pro ní musel asi jet přes půl republiky... Rafael
                     
jajirka - (5) - 208.40 (?), 19.1.2019 17:49

Dobrý den pane Rafael,

rád bych se Vás zeptal, jak to dopadlo u Vás s durancií Vítek? Vysázel jste ji a pokud ano, jaké jsou prozatimní výsledky.

Já mám zde na Vysošině asi 30 stromů spíše novodobých odrůd a vypadá to, že se budu vracet ke starým odzkoušeným odrůdám. Nedávno jsem zde zjišťoval informace o různých klonech durancií, ale diskuze mi byla z neznámého důvodu smazána.

Jakou tedy máte zkušenost s durancií Vítek?

Díky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika