Dozrávání renklód

Tondaa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (87) - 253.34 (?)
1.8.2014 21:49

že vám do toho mluvím, sousede!...ale..ty ringle by se měly pomačkat, aby kvasily... jinak to začne hnít (popř. plesnivět) a..kvas bude tak na propláchnutí kanálu!!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 112.58 (?), 30.7.2014 15:40

Tak vidím, že názory se různí. Jsem 235m n. m, na Hané, plody dozrávají postupně. Na stromě je tak třetina co sklízím nažloutlá. Jinak i zelené jsou měkké a velmi sladké, už padají na zem. Těžko říct, co je to za odrůdu, ta velikost plodů by podle mě odpovídala Oulinské a barva při dozrávání Zelené renklódě. Máte někdo zkušenosti s pálením těchto odrůd. Začal jsem je házet do bečky a chci to vyzkoušet. Díky za reakce

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 30.7.2014 21:39

Úplně samotné jsem ryngle nepálil, ale jednou v první várce jich ve směsi s ranými švestkami byla převážná většina. Vykvasit a vypálit se samozřejmě dají a destilát je z nich dobrý.. Je třeba vzít v úvahu několik odlišnostíí:
1. Ryngle nemají takové aroma ze slupek jako modré odrůdy, takže vůně pálenky není tak typicky slivovicová
2. Ač se zdají v chuti sladší než švestky, víc destilátu nenateklo
3. Ryngle mají méně kyselin než švestky, takže kvas se snáze kazí (podobně i třeba mirabelky). Proto je třeba je pálit dřív, než švestky, jejichž kvas vydrží dlouho. Není na škodu kvas z rynglí opkyselit.

host - 41.143 (?), 30.7.2014 21:49

Okyselit kyselinou sírovou do akumulátoru? 

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 30.7.2014 23:14

Asi nejlépe sírovou. Nebo mléčnou. Dřív se doporučovalo přidat trochu kyselého ovoce (do hrušek kyselá jablka, k rynglím rybíz).

host - 248.21 (?), 30.7.2014 22:50

Ona to někdy dělá, že i zelené jsou měkké a sladké. Ale nemají tu "správnou" chuť a vůni, také víc drží na pecce, většinou mají i nějakou ďubku od červíka nebo od vosy - a to teplo k tomu... Škoda, že to člověk nemůže na dálku ochutnat. V zelenožluté barvě bývá zralá akorát tak právě na kompot. K jídlu je nejvoňavější žlutá cheeky.           Lída

host - 112.58 (?), 31.7.2014 14:41

Už tu u nás od neděle prší, tak sbírám jen plody spadlé na zem. nad zítra to budu moct dotrhat a založit konečně kvas. Vyzkouším to a budu častěji měřit, když jsem uhlídal hruškový kvas, tak snad tento taky zvládnu, mám super pálenici, kde mi kvas vypálí klidně na druhý den. Jsem sám zvědavý, jak to dopadne, jen přemýšlím, zda vše nevypeckuji, aby byla lahodnější.

Tondaa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (87) - 253.34 (?), 1.8.2014 21:49

že vám do toho mluvím, sousede!...ale..ty ringle by se měly pomačkat, aby kvasily... jinak to začne hnít (popř. plesnivět) a..kvas bude tak na propláchnutí kanálu!!

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 2.8.2014 10:10

To záleží na množství plodů, tvaru nádoby a tuhosti dužiny. Pokud přisypáváte do sudů přezrálé měkké slívy v dostatečném množství, pouští rychle šťávu vlastní váhou. Pomačkání je jistě správné.

host - 209.59 (?), 2.8.2014 11:46
Před začátkem sběru, pokud nemáte připravený zákvas z ušlechtilých kvasinek, je dobré aby se z prvního nasbíraného ovoce udělala na dně sudu dostatečně vodnatá šlichta a do ní se pak postupně během dne, sběru, přisypavalo další ovoce a míchalo se to. Nebo do ušlechtilého zákvasu. Aby kvasinky měly čas se postupně množit a "zvítězit"nad nežádoucí mikroflorou. Na to potřebují TEKUTÉ prostředí a taky čas. Dělat to až je plný sud je pozdě... Zvlášť letos, když zjišťuji, že je skoro vše na zemi rozpraskané a ohryzené od hnusáků. Drcení a rozmělňování přidávaného ovoce až zas tak důležité není. Vlastní váhou apod. jak píše p. Vysloužil už si pustí vlastní šťávu a svou váhou se samo "lisuje". Jen ten tekutý zákvas je důležitý! Rafael.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 2.8.2014 12:45

Podepisuji doslova. Já postupuji tak, že se trochu zpronevěřím čistotě ovocného druhu a na dno každého sudu naleju cca 5 litrů loňského sterilovaného jablečného moštu s rozmnoženými kvasinkami a trochou živné soli. Přidávané švestky už pak nedrtím, jen dbám, aby byly stále potopené.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz