Podívejte, jak si nejchutnější švestka všech dob stále plodí, ač se škodliví činitelé snaží sebevíc. Zavirované stromy plné svilušek, hálčivců a jistě i obalečů rodí stále ty svoje plody, jejichž chuť se snaží marně napodobit týmy všemožných odborníků, ale vždy tomu prostě bude něco chybět. Buď věčná sláva Domácí švestce. Fotky jsou pořízeny u polní cesty na Kokořínsku 26.8. 2015.
Ano, chuť vynikající. A líbí se mi i určitá variabilní chuťová "nadstavba" jednotlivých klonů Domácí. Bohužel mi jediný strom té "pravé" Domácí odchází a myslím, že letošní rok byl asi její poslední.
Letos opravdu bida s domaci,2.stare stromy letos prakticky nic, pritom mely kvalitni pripravu-ledek.celrit, hnuj,uvidime, co prinese nasledujici rok..predesle roky rodily celkem slusne, ale to nesmela byt pilatka, jeden rok si vzpominam, ze jsme odvezdli 2.kolecke zelenych plodu.
Letošního roku k nám byla šarka vcelku milostivá. Vidím to na zbylých větvičkách citlivých odrůd, které jsem přerouboval tolerantními. I plody těchto původních švestek (Domácí, Tulu gras, Hamanova) jsou vcelku kvalitní, i když drobné známky choroby patrny jsou - jako na Mikešově pecce. Přesto mě to nezviklá, abych se k nim vrátil. Nechci čekat na příhodný rok a sbírat popadané nezralé a pokřivené plody.
Podívejte, jak si nejchutnější švestka všech dob stále plodí, ač se škodliví činitelé snaží sebevíc. Zavirované stromy plné svilušek, hálčivců a jistě i obalečů rodí stále ty svoje plody, jejichž chuť se snaží marně napodobit týmy všemožných odborníků, ale vždy tomu prostě bude něco chybět. Buď věčná sláva Domácí švestce. Fotky jsou pořízeny u polní cesty na Kokořínsku 26.8. 2015.
Budu-li parafrázovat revmatickou horečku (která líže klouby a hryže srdce), tak hálčivci, obaleči a svilušky Domácí švestku lížou, virus šarky ji hryže. Po delsí době jsem předloni opět vysadil stromek Domácí, letos přinesla první pokroucené plůdky. Vidím, že to nebyl dobrý nápad.
Doc. Sus z trojice polskych klonu chvalil Nectavit. Desetilete stromy se v jejich pokusnem sadu zatim stale drzi - PPV proste. Promise a Tolar nikoliv, stejna jako cela rada dalsich odrud. Stale by to za vyzkouseni jinde.
Nezbývá, než panu Walterovi blahopřát k nejlepším švestkám, kterým se nic nevyrovná. V Litomyšli jsem kdysi koupil Domácí velkoplodou, přesto se mi zdají plody jaksi menší a protáhlejší, než ty u cest. S tím Tolarem to také není moc dobrá zpráva. Kdo máte možnost zajet si někam na Domácí švestky, tak si zajeďte, aby jste poznali, jak chutná pravá nešizená švestka. Myslím, nešizená všelijakým křížením.
ktorá z týchto odrôd je najbližšie chuťovo domácej slivke?
1. Gabrovská
2. Čacanská rodna
3. Wangenheimova
alebo nejaká iná?
Chcem si vysadiť zopár stromov a neviem sa rozhodnúť pre odrodu - som cca 400 mnm na kopci - slnko celý deň - myjavské kopanice.
Idem sadiť duranzie, belice (špendíl žlutý) asi po 5kusov, ďalej 2ks Katinky (nech je niečo aj skoršie) a chcem niečo najviac podobné domácej slivke, len sa neviem rozhodnúť.
1. Gabrovská, těsně následována 2. Čačanská rodna, s velkým odstupem 3. Wangheimova (ač ji mám rád, Domácí chuťově konkurovat nemůže).
Existují chuťově podobnější odrůdy (Hamanova, Tulu gras, aj.), ale s podobnými neduhy jako Domácí.