Cukernatost slivoní



host - 161.27 (?)
1.8.2018 7:17

Subtropy posledních dní pohly cukernatostí plodů, které neopadly dříve než mohly předvést co umí. Lipnická 27 o (vybraný zrale měkký plod ze stromu), opadlý plod ze země nad 32 o možná 32,5 o těsně nad horní hranicí stupnice mého refraktometru, plod byl u stopky prasklý, takže měření bylo pravděpodobně ovlivněno snížením vlhkosti. Althanova 17 o. Falešný opál 17 o. Tipala 16 o (změřil jsem i jediný panenský plod ponechaný na mladém předloni sazeném stromku 19 o). Čačanská rodná 19 o. Viktorie 12 o. Wangheimova 14,5 o až 16,5 o.

První plody Gabrovské 15 o.  A o zhruba 10 dní dříve dozrál i první nečervivý plod Hanity 17 o. Co se týče klasického švestkového aromatu a chuti(špendlík má výraznější aroma ale to je zcela tipické a odlišné od pravých švestek) nechala(pro mě) Hanita už prvním plodem celý letošní peloton o několik délek za sebou(je možné, že jsem ovlivněn tím, že jsem to od ní čekal, ale snažil jsem se to pro sebe hodnotit nezaujatě a plody většiny ostatních jsem včera zdegustoval prakticky současně).

Připadá mi že se celkem potvrzuje předpoklad pana Vysloužila že nižší cukernatost prvních letošních slivoní je způsobena přeplozením (srovnání dokonale vyzrálého plodu z přeplozené tipaly a jediného plodu na celém stromku) a příliš rychlým dozráním kdy plody cukr prostě v tom kvapíku nestihnou nabrat (plody co vydržely na stromech déle rychle poskočily až o několik brix - Althanova, Tipala), také je možné, že první opadlé plody jsou více ovlivněny šárkou.

Jenca

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
host - 161.31 (?), 28.7.2018 23:40

Wangenheimova první dozrálé plody(později provedu pro srovnání měření ke konci sklizně) 12 Brix 


      
host - 161.31 (?), 28.7.2018 23:44

Althanova první dozrálý plod 11 Brix


         
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (659) - 32.1 (?), 29.7.2018 7:23
Kyjovsko - špendlíky před týdnem 16-19 Brix, včera některé plody s červeným nádechem 23 Brix.
            
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.152 (?), 29.7.2018 8:07

Tak to vypadá, že Holovousy pustily před časem do světa roubovací materiál falešného Opálu. A zřejmě se to týká i školek, co si stromky samy "vyrábějí". Ty plody, co jsou podobné Viktorii mám prakticky stejné - zakoupeny jako rouby Opálu z VŠÚO Holovousy.

               
host - 161.31 (?), 29.7.2018 9:01

To je zajímavé protože vím o stromku u kamaráda v sousední vesnici, který měl stejný problém(totožné plody) a stromek, podle mne ke své škodě, nahradil. Tehdy jsem si říkal, že je to problém jen jedné z výše uvedených školek. Díky postupnému dozrávání a tomu, že je celkem ranná, považuju tuto slivoň za výbornou pro děti na přímý konzum. Navazuje krásně na poslední katinky, ty mají sice daleko výraznější švestkové aroma a pevnější dužninu, ale o něco menší plody a o něco kratší sklizňovou zralost. Moje děti falešný opál dokonce označují za chuťově lepší.

                  
host - 110.102 (?), 29.7.2018 14:36

Katinka, poslední plody na stromě = 15 Brix. Hanita krátce modrá, ale obalené větve...

Plzeň Sever, 430mnm

                     
host - 161.31 (?), 29.7.2018 20:29

Čačanská rodná první plody 15 brix letos aromatická švestková výborná, chuťově se (jen můj subjektivní názor) téměř blíží pravé švestce. Moje katinky jsou už týden v sudu(přebytky co nespásly děti a nešli do buchet rodině) 15 Brix je na tak ranou slivoň vynikající, teď lituju, že jsem nezkusil nechat nějaký plod přezrát poslední jsem sklidil mírným potřesením cukernatost jsem bohužel neměřil.

Jenca

   
pavelmicek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (55) - 25.73 (?), 30.7.2018 12:51

Rosicko 410mnm Švestka domácí, pomalu skomírající na šárku, ale ještě plodí. Letos menší plody než obvykle. Dva roky nazpět nic. Zatím nejzralejší plody 17 brix, ale ještě nepadají.

      
host - 161.27 (?), 1.8.2018 7:17

Subtropy posledních dní pohly cukernatostí plodů, které neopadly dříve než mohly předvést co umí. Lipnická 27 o (vybraný zrale měkký plod ze stromu), opadlý plod ze země nad 32 o možná 32,5 o těsně nad horní hranicí stupnice mého refraktometru, plod byl u stopky prasklý, takže měření bylo pravděpodobně ovlivněno snížením vlhkosti. Althanova 17 o. Falešný opál 17 o. Tipala 16 o (změřil jsem i jediný panenský plod ponechaný na mladém předloni sazeném stromku 19 o). Čačanská rodná 19 o. Viktorie 12 o. Wangheimova 14,5 o až 16,5 o.

První plody Gabrovské 15 o.  A o zhruba 10 dní dříve dozrál i první nečervivý plod Hanity 17 o. Co se týče klasického švestkového aromatu a chuti(špendlík má výraznější aroma ale to je zcela tipické a odlišné od pravých švestek) nechala(pro mě) Hanita už prvním plodem celý letošní peloton o několik délek za sebou(je možné, že jsem ovlivněn tím, že jsem to od ní čekal, ale snažil jsem se to pro sebe hodnotit nezaujatě a plody většiny ostatních jsem včera zdegustoval prakticky současně).

Připadá mi že se celkem potvrzuje předpoklad pana Vysloužila že nižší cukernatost prvních letošních slivoní je způsobena přeplozením (srovnání dokonale vyzrálého plodu z přeplozené tipaly a jediného plodu na celém stromku) a příliš rychlým dozráním kdy plody cukr prostě v tom kvapíku nestihnou nabrat (plody co vydržely na stromech déle rychle poskočily až o několik brix - Althanova, Tipala), také je možné, že první opadlé plody jsou více ovlivněny šárkou.

Jenca

         
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (659) - 54.189 (?), 8.8.2018 12:50
S Hanitou s vámi souhlasím, nasadila laťku opravdu vysoko. Toptaste zatím za očekáváním, ale snad ještě vydrží na stromě, Gabrovská, Valjevka, Č.rodná, Stanley začínají pomalu měknout. Už se těším na Hagantu, ale ta bude nejspíš v září. Teď dozrává Althanova a Nancyská 27Brix! u prvních spadených plodů. Zelená ryngle vypadá tak za týden.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika