Cukernatost slivoní
|
|
 |
 |
host - 161.27 (?) 1.8.2018 7:17
Subtropy posledních dní pohly cukernatostí plodů, které neopadly dříve než mohly předvést co umí. Lipnická 27 o (vybraný zrale měkký plod ze stromu), opadlý plod ze země nad 32 o možná 32,5 o těsně nad horní hranicí stupnice mého refraktometru, plod byl u stopky prasklý, takže měření bylo pravděpodobně ovlivněno snížením vlhkosti. Althanova 17 o. Falešný opál 17 o. Tipala 16 o (změřil jsem i jediný panenský plod ponechaný na mladém předloni sazeném stromku 19 o). Čačanská rodná 19 o. Viktorie 12 o. Wangheimova 14,5 o až 16,5 o.
První plody Gabrovské 15 o. A o zhruba 10 dní dříve dozrál i první nečervivý plod Hanity 17 o. Co se týče klasického švestkového aromatu a chuti(špendlík má výraznější aroma ale to je zcela tipické a odlišné od pravých švestek) nechala(pro mě) Hanita už prvním plodem celý letošní peloton o několik délek za sebou(je možné, že jsem ovlivněn tím, že jsem to od ní čekal, ale snažil jsem se to pro sebe hodnotit nezaujatě a plody většiny ostatních jsem včera zdegustoval prakticky současně).
Připadá mi že se celkem potvrzuje předpoklad pana Vysloužila že nižší cukernatost prvních letošních slivoní je způsobena přeplozením (srovnání dokonale vyzrálého plodu z přeplozené tipaly a jediného plodu na celém stromku) a příliš rychlým dozráním kdy plody cukr prostě v tom kvapíku nestihnou nabrat (plody co vydržely na stromech déle rychle poskočily až o několik brix - Althanova, Tipala), také je možné, že první opadlé plody jsou více ovlivněny šárkou.
Jenca
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 161.31 (?), 28.7.2018 23:40
Wangenheimova první dozrálé plody(později provedu pro srovnání měření ke konci sklizně) 12 Brix
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 161.31 (?), 28.7.2018 23:44
Althanova první dozrálý plod 11 Brix
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 161.31 (?), 29.7.2018 9:01
To je zajímavé protože vím o stromku u kamaráda v sousední vesnici, který měl stejný problém(totožné plody) a stromek, podle mne ke své škodě, nahradil. Tehdy jsem si říkal, že je to problém jen jedné z výše uvedených školek. Díky postupnému dozrávání a tomu, že je celkem ranná, považuju tuto slivoň za výbornou pro děti na přímý konzum. Navazuje krásně na poslední katinky, ty mají sice daleko výraznější švestkové aroma a pevnější dužninu, ale o něco menší plody a o něco kratší sklizňovou zralost. Moje děti falešný opál dokonce označují za chuťově lepší.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 110.102 (?), 29.7.2018 14:36
Katinka, poslední plody na stromě = 15 Brix. Hanita krátce modrá, ale obalené větve...
Plzeň Sever, 430mnm
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 161.31 (?), 29.7.2018 20:29
Čačanská rodná první plody 15 brix letos aromatická švestková výborná, chuťově se (jen můj subjektivní názor) téměř blíží pravé švestce. Moje katinky jsou už týden v sudu(přebytky co nespásly děti a nešli do buchet rodině) 15 Brix je na tak ranou slivoň vynikající, teď lituju, že jsem nezkusil nechat nějaký plod přezrát poslední jsem sklidil mírným potřesením cukernatost jsem bohužel neměřil.
Jenca
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 161.27 (?), 1.8.2018 7:17
Subtropy posledních dní pohly cukernatostí plodů, které neopadly dříve než mohly předvést co umí. Lipnická 27 o (vybraný zrale měkký plod ze stromu), opadlý plod ze země nad 32 o možná 32,5 o těsně nad horní hranicí stupnice mého refraktometru, plod byl u stopky prasklý, takže měření bylo pravděpodobně ovlivněno snížením vlhkosti. Althanova 17 o. Falešný opál 17 o. Tipala 16 o (změřil jsem i jediný panenský plod ponechaný na mladém předloni sazeném stromku 19 o). Čačanská rodná 19 o. Viktorie 12 o. Wangheimova 14,5 o až 16,5 o.
První plody Gabrovské 15 o. A o zhruba 10 dní dříve dozrál i první nečervivý plod Hanity 17 o. Co se týče klasického švestkového aromatu a chuti(špendlík má výraznější aroma ale to je zcela tipické a odlišné od pravých švestek) nechala(pro mě) Hanita už prvním plodem celý letošní peloton o několik délek za sebou(je možné, že jsem ovlivněn tím, že jsem to od ní čekal, ale snažil jsem se to pro sebe hodnotit nezaujatě a plody většiny ostatních jsem včera zdegustoval prakticky současně).
Připadá mi že se celkem potvrzuje předpoklad pana Vysloužila že nižší cukernatost prvních letošních slivoní je způsobena přeplozením (srovnání dokonale vyzrálého plodu z přeplozené tipaly a jediného plodu na celém stromku) a příliš rychlým dozráním kdy plody cukr prostě v tom kvapíku nestihnou nabrat (plody co vydržely na stromech déle rychle poskočily až o několik brix - Althanova, Tipala), také je možné, že první opadlé plody jsou více ovlivněny šárkou.
Jenca
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|