Roste mi na zahradě cosi, co vypadá trochu jako švestka, letos na stromku dokonce rostou plody podobné švestkám, ale jsou malinké a na větvích rostou trny, které vypadají jako jehly asi 3-4cm dlouhé. Neví někdo, co by to mohlo být? Děkuji. :-)
A co je to černý myrobalán? Není to "špendlík" s barvou švestky? Dneska jsem ho potkala u Labe, pár jsem si jich natrhala, byli velikosti asi 3cm ale strom se nezdál být trnitý.
Přiznám se, že myrobalány existují ve více barvách (nejčastěji žluitý a červený), ale v černé či tmavomodré barvě jsem ho neviděl. Čímž netvrdím, že neexistuje. Tmavě modré plody mívají jiné slivoně, např. St. Julien.
Hmm, tak planá trnka to není, na ni je to moc velké. Myrobalán nejspíš taky ne.
Může jít o semenáč libovolné slivoně nebo nějakou z mnoha krajových odrůd nazývaných místními názvy (praskule, kulovačky...). Nebo Bryská, ale ta by měla být větší a dřív. Žilienka vypadá taky podobně. Ale přesně to nevím.
Mohl by to být jistě i myrobalán. Ale na fotce v koruně mi chybí typické nasazení plodů v řadě (rukávcích), ne zcela typické pro myrobalán jsou listy a nakonec i ojínění plodů. Šlechtěné kultivary myrobalánů, ať ty slovenské (Klasik, Klar, Klaret) nebo ty ruské nejsou modré.
Dužnina šla od pecky špatně, chut je jako žlutý špendlík... omlouvám se za ten špendlík asi se to správně jmenuje mirabelka ale navždycky to pro mě zůstane žlutý špendlík z dětství