co se starými švestkami?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 67.226 (?), 5.9.2008 21:52
...u suchých větví lze předpokládat, že i řez bude v částečně suchém či zaschlém dřevě, tam bych to já příliš neřešil. Pokud bude řez v živém dřevě, pak větší plochy (než je např. 10ti koruna) bych ošetřil.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Katkas - (3) - 75.204 (?), 6.9.2008 11:12
já zamazávám štěpařským vozkem a nikdy nebyl problém.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 67.226 (?), 6.9.2008 20:55
Doc. Ing. Josef Sus, Csc. - tak myslím, že tenhle pán má dost titulů na to, abychom si od něj nechali poradit, cituji:
Hojení ran urychluje nejen správná technika řezu, ale především přesun termínu řezu do teplotně příznivého období(řez peckovin v době vegetace). Větší řezné rány (průměr nad 30 mm) doporučujeme v zahrádkách po zahlazení ostrým nožem ošetřit štěpařským voskem, stromovým balzámem, Santarem nebo Latexem. Tolik tedy profesionál. Já bych ještě dodal, že se povídá, že v případě používání Latexu by tento měl mít přibližně barvu kmene, tedy šedou. Patrně z důvodů zabránění rozdílných teplot pod kůrou a pod ranou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.250 (?), 6.9.2008 21:25
Pěstuji švestky jak pravé, tak duranzie mnoho let a mohu souhlasit stím, že rána (pokud je větev správně uřezaná a ne "amputována") se má dobře ošetřit a to nejlépe voskem. Jinak tam postupuje nákaza dřeva do hlouky aniž by to bylo patrné zvenčí. Letos se mne rozlomily 2 duranzie nadměrnou úrodou a to byly vždy místa, kde byla odřezána silná větev před několika lety. Jinak u švestek zvláště platí, že je zapotřebí včas vysazovat náhradu. Na nějaké zmlazování starších stromů nevěřím a dosti "nemilosrdně" je odstraňuji. Švestka má a to bylo tady spomenuto nějakou samoznlazovací schopnost, tím, že odumírají větve. Bohužel na rozdíl jiných stromů odumírají ve kmeni i tzv. vodivé dráhy, které dříve příslušely právě odumřetým větvím. To se pozná podle toho červeného dřeva po rozřezání kmene nebo při uříznutí silnější větve. A tak při likvidaci stromu poznám kolik na půměru má švestka toho světlého dřeva a tudíž asi na kolik procent mohla být výkonná. Mnohdy to mezikruží na obvodu kmene je tak 1 cm tlusté a to je málo.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 85.27 (?), 7.9.2008 10:51
Ona ta citace odborníka není až tak průzračná. Pana docenta Suse uznávám jako odborníka, jeho články jsou vždy velmi poučné a instruktivní. Mezi řádky lze číst "doporučujeme" a "v zahrádkách". Tedy žádné "je nutno" a "všude se provádí". Docela by mě zajímalo, jestli rány po řezu zahlazuje a zatírá on sám.
Skutečnost vidím asi takto: Ten, kdo zahrádkaří pro zábavu a se svými stromy se mazlí a rozpráví, ten jistě zatře všechny rány a doma má sbírku balzámů. Kdo pěstuje ovoce na výnos, patrně rány nezatírá, nerentuje se to. Náklady na práci, čas a cenu balzámu se nevrátí.
Netvrdím že výrobci a prodejci zahradní chemie nutně sponzorují zahrádkářský časopis a naučné příručky. Ani nechci říci, že profesionální ovocnáři nepodrazí své dvorní dodavatele chemie tím, že by prohlásili, tento přípravek používáme a tento druhý je na nic.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|