Zelená dužnina zůstává u Čačanské lepotice snad jako u jediné známější odrůdy. I u Katinky alespoň částečně zežloutne. Jestli se to stoprocentně zakládá na pravdě se můžeme přesvědčit už letos a to u samotné Čačanské lepotice. Troufnu si prohlásit, že chuť lepotice, rané, najbolji a nakonec i chuťově vybočující rodné, bych poznal.
Začíná mi zrát nějaká čačanská. moc jich není, jen na špičkách kam nedosáhl přízemní mrazík. Jsou větší než slepičí vejce. největší zatím prům.5cm, délka 8 cm.
Ve vlákně Čačanská raná máte i nějaké fotky pro porovnání. Mně zvolna vybarvují, ale to už i nějaké Katinky. Některé plody Čačanské rané jsou napadány moniliovou hnilobou, ale nevím z jakého důvodu. Uvnitř žádní škůdci nejsou.
new dawn - Stříbrný Zahrádkář (311) - 248.21 (?),31.7.2014 15:49
Soused má na zahradě švestku, říká jí "bosenská", je to již starší strom, cca 50 let. Přinesl mi v košíku, tak jsem toho využila a přikládám fotky :-)) Lída
Vypadá to na zcela jasnou Čačanskou lepotici, podle vzhledu i podle doby zrání. Třeba ten strom ani tak starý není. Ochutnejte a poznáte to. Chuť lepotice už zná snad skoro každý. Vždyť se dají všude koupit.
Podle fotek na netu máte, p.Petře, pravdu. Chuť lepotice z obchodu neznám, u ovoce si vždycky počkám na to své, a švestky mám zralé až v září. Chuťově se ale Hanitě a Tuleu Gras rovnat nedá. Díky Lída
Podle fotky se švestky poznávají obtížně (koneckonců i podle ohmatání a ochutnání). Nicméně ta lepotica je pravděpodobná, protože z těch jugoslávských švestek je nejznámější a nejčastěji pěstovaná (Čačak je od hranic s Bosnou a Hercegovinou nedaleko). Dužina lepotice je u nás v tuto dobu stejně zelená jako na obrázku, zatímco Čačanská raná ji má zlatožlutou.
Zelená dužnina zůstává u Čačanské lepotice snad jako u jediné známější odrůdy. I u Katinky alespoň částečně zežloutne. Jestli se to stoprocentně zakládá na pravdě se můžeme přesvědčit už letos a to u samotné Čačanské lepotice. Troufnu si prohlásit, že chuť lepotice, rané, najbolji a nakonec i chuťově vybočující rodné, bych poznal.