Čím natřít kmeny proti mravencům

host - 45.40 (?)
14.5.2021 13:12

Díky, našel jsem lep Forestina, tak snad, a kdyby mšice přeci jen, tak někdy v červnu MOSPILAN. Zatím to vypadá na dobrou úrodu rynglí i švestek. Studený máj, v bečkách a demijónech ráj.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Iroot - (48) - 45.40 (?), 13.5.2021 12:15, zobrazeno: 1608x

Ahojky, chtěl bych se zeptat čím natřít kmeny stromů (asi něco lepivého), aby po nich nemohli vylézat mravenci, kteří pak na listy roznášejí mšice? Listy se pak zkroutí, strom trpí, úroda malá.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.103 (?), 13.5.2021 15:05

užívají se lepové pásy nebo neschnoucí lep, který se nanese v asi 3cm šířce po obvodu kmene. Protože ale při aplikaci přímo na kmen nemůže kůra pod ním dýchat a tvoří se nevzhledný kalus, je lepší kmen v místě aplikace napřed ovázat pružnou páskou (já např. užívám klasickou roubovací pásku) a na tu teprve lep rozetřít. Lep je ovšem třeba alespoň jednou ročné, obvykle na jaře, obnovit, protože prach a nečistoty ulpělé na něm jeho lepivost postupně omezují. Walter

host - 91.196 (?), 13.5.2021 16:10

Lep je možno zakoupit v různých podobách: jako pásku, v tubě, v plechovce, plastovce, ve spreji. Nanést lze i na papírovou malířskou pásku, ovinutou okolo předem očištěného kmene-já dávám více vrstev, přesně 3-první nelep.stranou na kmen, pak lepivou a nakonec- světe div se, nelepivou, na kterou teprve aplikuju spec.lepidlo proti mravencům. Dávám to co nejvýš pod korunku-vydrží tak většinou přes celou sezónu, níž hrozí zanešení prachem, přemostění stéblem trávy, květin, kopru... No a na podzim sundám, aniž by na kmeni zbyl nějaký nepořádek. Taky ten pohled na breberky, když vylezou víc jak metr vysoko a pak zjistí, že to vejš nejde-to za to stojí!laugh

host - 248.217 (?), 13.5.2021 20:11

Jen malou poznámku - kromě kmene je potřeba ošetřit i případný opěrný kůl, jinak mravenci vylezou po něm a přelezou po úvazku wink.           Lída

host - 45.40 (?), 14.5.2021 13:12

Díky, našel jsem lep Forestina, tak snad, a kdyby mšice přeci jen, tak někdy v červnu MOSPILAN. Zatím to vypadá na dobrou úrodu rynglí i švestek. Studený máj, v bečkách a demijónech ráj.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz