Choroba
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 5.202 (?), 10.7.2024 17:40, zobrazeno: 1289x
Dobrý den, jdu si prosím pro radu. Začínám s ovocnými stromy, a tak zkušeností mám skromně. Švestka krásně prosperovala a poslední cca měsíc takhle sešla, začaly jí usychat listy. Čím to může být? Nemáte někdo zkušenost? Děkuji, Lenka :)
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2081) - 168.103 (?), 10.7.2024 18:11
Dobrý den, paní Lenko, z toho, co je vidět na fotce, lze usoudit jen, že stromek uhynul. Těžko soudit, co bylo příčinou, přehnojení, nedostatek vláhy, poškození kmene, zasažení herbicidem, uhryzání kořenů hryzcem, fyziologická porucha stromku? To z jednoho snímku na usychající větvičky v korunce stromku nezjistíme, možná by byla větší naděje, kdybyste se pokusila nafotit i místo, kde stromek roste a kmínek, místo, kde je odrůda naroubovaná na podnož, případně foto celého stromku. Walter
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 15.177 (?), 11.7.2024 8:28
Děkuji za odpověď. Stromečku se loňský rok dařilo a letos byl ze všech nejkrásnější. Nijak je navíc nezaléváme. Ale je pravdou, že letos je u nás poměrně hodně vody, takové ty nárazové, kdy spadne najednou hodně vody. Jsme v Jizerských horách, u Liberce. Stromeček je poslední v řadě v mírně svažité zahradě. Základ naší půdy je jíl a na něm je zemina, po celé zahradě. Tak jestli se “utopil”? Zachránilo by stromeček přesadit?? Děkuji za odpověď, Lenka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 15.177 (?), 11.7.2024 8:19
Dobrý den, Waltře..připojuji další fotografie, ani se mi nechce věřit, že by stromeček umřel :(Je zasazený v mírném svahu zahrady, jako poslední v řadě. Jsme v Jizerských horách, letos té vláhy je tady dostatek, nijak jsme nehnojila. Na listech měl zprvu takové díry. Podívejte na fotky. Lenka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 15.177 (?), 11.7.2024 8:21
Natírali jsme kmínky vápnem
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.198 (?), 11.7.2024 10:31
Mohl zmrznout. Mně letos odešly dvě vřetena hrušek.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 15.177 (?), 11.7.2024 8:20
Foto po dešti
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 11.7.2024 8:47
Lenko, dírky-mírný projev suché skvrnitosti. Při výsadbě vždy dávám cosi hnojiv do zásoby, pro start, nově vysazené NIKDY v prvním roce nebílím-ochlazuje to stromek, zpomaluje proudění jeho šťáv, SPCH.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 15.177 (?), 11.7.2024 11:11
Stromek máme vysazený dva roky, mrazy přečkal, cca měsíc zpět byl ještě v plné síle, byl nejkrásnějším stromkem a pak se mu začaly dělat ty díry na listech. Mockrát děkuji za trpělivé odpovědi, chápu, že je to těžké takhle odhadnout. Ale ta suchá skvrnitost by mohla být jádro pudla, uvidím, zkusím. Snad se mi ho povede zachránit. Ještě jednou děkuji!
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|