Čačanská rodná, Katinka
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 229.190 (?) 12.7.2013 22:55
Ahoj Libor! Gratulujem k dozrievaniu Katinky! Vyzerá chutňúčko! Teším sa na moje prvé plody a ich deklarovanú typickú slivkovú chuť. Minulý týždeň boli malé "Katinčatá" ešte zelené. Márne, v Bratislave, Jure či v Modre dozrieva ovocie o 2 týždne skôr ako na Záhorí. S tým nič nenarobíme.
Modý špendlík (Brnenská špička) bude pravdepodobne to, čo som ako kôstku pred rokmi vysadil do poľa tesne za plot. Po niekoľkých rokoch nestrihaný neošetrovaný semenáč zarodil: koruna má konáre obalené rukávmi drobných zelených plodov. Zaujímavá je zavarenina z tohto ovocia. Kôstky sú drobné a dobre sa odlučujú od nie až tak šťavnatej dužniny. Chuťovo však kvality domácej slivky nedosahuje.
Priviazať zarodené konáre k stredníku či kolu v strede koruny pripevnenému ku kmeňu je rozumné opatrenie pre prípad víchrice. Rozhodne lepšie ako podpery, ktoré sa zaboria do pôdy alebo sa vyvrátia. Pozor na nekvalitný špagát, ktorý sa v búrke môže rozmočiť, pretrhne sa a "je po paráde."
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 11.7.2013 12:17
Katinku už dobře znám, ta mě už jen tak něčím nepřekvapí, samozřejmě dobrá švestková chuť.I když mnozí říkají, že v Katince moc rynglotových chutí není, já ji tam dobře rozpoznávám, a nacházím.U mě je Katinka k jídlu přesně na přelomu července, srpna,možná i o nějaký den dříve.Ale ta pravá chuť, kterou si vychutnám se dostavuje o týden později.Marná sláva jsem moc přísný, ale vyplácí se mi to.Poslední přezrálé plody jsou ale nejlepší, a ty jsou k mání u mě v polovině, za polovinou srpna.
Na ten Opál se těším více pane Libore.Vaše loňské fotky, spolu s Honzovými byly unisono primissima.Doufám, že nás zase potěšíte svými obrázky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 11.7.2013 15:46
Pane Vysloužile nevím co si přectavit pod pojmem Brněnská špička.Ptal jsem se Googlu, ten mi moc nepomohl, asi to taky neví.Je to snad místní krajová odrůda, druh dezertu, čí snad sportovní podnik jako npř.Třinecká laťka?
Jinak co se týče přeplozených větví Katinky, udělal jsem před dvěma týdny protiopatření.Nejvíce zatížené kosterní větve jsem přivázal pevně k terminálu-doufám, že vydrží.Už jsem ne jednou zažil, a stává se to před letními bouřkami, že z čistého nebe poznenáhlu, z čista jasna se mraky zatáhnou, a přijde silný poryv větru, který bere skoro vše nepřivázané.Pak je pozdě bycha honiti, a plakati nad rozlámanými větvemi.Pak, když začne pršet se poryvy silného větru uklidní.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 13.7.2013 10:43
Já bych naopak neměl strach o nejvýšší patra koruny, které :
1)větve nejsou tak dlouhé od středu, aby stačila relatívně menší síla k jejích zlomení(pákový efekt).Tedy-větší váha plodů je blíže středniku.
2)v horních patrech není nouze zlomenou větvičku nahradit jinou-je jich tam nepoměrně více, než v nižších patrech.
Relatívně mladý desetiletý strom, který vstoupil do plodnosti přináší dosti objemné úrody, ale jeho kosterní větve ještě nemají dostatečnou pevnost, aby odolaly váze, kterou by odolaly větve staršího stromu.
Větší obavy mám o kosterní větve dole, protože se odstraněná větev těžko nahradí jinou.Je vždy těžší, alespoň mám takovou zkušenost, přinutit strom v dolní části koruny vygenerovat jinou, když většina mízy mizí nahoře.
Nahoře v koruně nevyvazuju, ale spodní obtěžkané kosterní větve ano.
Jinak si myslím pane Palo, že nelze všechny stromy, které plodí malé ovoce pokládat za Brněnský modrý špendlíček.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 229.190 (?), 12.7.2013 22:55
Ahoj Libor! Gratulujem k dozrievaniu Katinky! Vyzerá chutňúčko! Teším sa na moje prvé plody a ich deklarovanú typickú slivkovú chuť. Minulý týždeň boli malé "Katinčatá" ešte zelené. Márne, v Bratislave, Jure či v Modre dozrieva ovocie o 2 týždne skôr ako na Záhorí. S tým nič nenarobíme.
Modý špendlík (Brnenská špička) bude pravdepodobne to, čo som ako kôstku pred rokmi vysadil do poľa tesne za plot. Po niekoľkých rokoch nestrihaný neošetrovaný semenáč zarodil: koruna má konáre obalené rukávmi drobných zelených plodov. Zaujímavá je zavarenina z tohto ovocia. Kôstky sú drobné a dobre sa odlučujú od nie až tak šťavnatej dužniny. Chuťovo však kvality domácej slivky nedosahuje.
Priviazať zarodené konáre k stredníku či kolu v strede koruny pripevnenému ku kmeňu je rozumné opatrenie pre prípad víchrice. Rozhodne lepšie ako podpery, ktoré sa zaboria do pôdy alebo sa vyvrátia. Pozor na nekvalitný špagát, ktorý sa v búrke môže rozmočiť, pretrhne sa a "je po paráde."
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|