Čačanska Najbolja
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 196.170 (?), 10.9.2008 13:09, zobrazeno: 35136x
Dobrý den,
jaké máte zkušenosti s chutí a kvalitou plodů? Mám jí už asi 6-tým rokem a její kvalita je diskutabilní. Letos teda absolutně bez chuti. Má cenu jí nechávat?
Martin
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 148.10 (?), 31.7.2009 21:25
Doporučuji urychlit pojídání čačanek a fádní chuť zkrátit na minimum. Ostatně i při sledování televize musíme mít zapnutý urychlovač fádních programů.
|
|
 |
|
 |
 |
|
ferum - Bronzový Zahrádkář (56) - 149.148 (?), 23.9.2008 18:18
Mám naprosto stejnou zkušenost. Současně s Čačanskou Najboljou jsem vysadil švestku (pološvestku?) Stanley, která je co do chuti daleko lepší. Ani ta však nedosahuje chutí na domácí švestku. Pokud jde o plodnost, je pořadí přesně opačné. Najbolja - obalený strom, plod dlouhý 7cm, průměr 5cm. Stenley - 2/3 obalený strom, plod dlouhý 6cm, průměr 3,5-4cm. Domácí švestka bohužel nemá ani poloviční úrodu a plody mají jen 1/3 velikosti Najbolji. Stromy rostou na jižním svahu pod lesem, který jim částečně stíní. Nadmořská výška 280m, jílovitá půda. Stromy nehnojím ani nezalévám. Stáří stromků asi 8 let.
|
|
 |
|
 |
 |
|
.Lukáš - (10) - 100.118 (?), 23.9.2008 20:49
Mám s těmito odrůdami totožné zkušenosti. ´Najbolja´ má vždy spoustu obrovských plodů, které málem lámou větve, ale chuťově je dosti "řídká". Asi daň za jinak velký a zdravě vypadající plod. Jak říkávala moje prababička: "Co je husté, není tlusté". Na pálení je ´Najbolja´nevhodná, na koláče však celkem ujde.
Nejchutnější a nejvoňavější odrůda je obyčejná ´Švestka domácí´. Plody sice má výrazně menší, ale v plné zralosti se jí nic nevyrovná. Škoda, že ji šarka tak spolehlivě likviduje a vytlačují ji jiné odrůdy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 148.10 (?), 31.7.2009 21:01
Ty řeči o vysoké jakosti obyčejné švestky domácí mám nejraději. Nebýt oněch více či méně opovrhovaných čačanek i jiných podobných odrůd, tak byste o švestky zavadil nejvýše při četbě v některé encyklopedii, jen těžko byste je vůbec ochutnal. Šarka v rozhodujících lokalitách už své dílo zdárně dokonala. Konec sentimentu a romantiky. Pokud Vám najbolja nechutná, pěstujte chutné mirabelky. Zdraví Tě Xaver.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 148.66 (?), 5.8.2009 21:45
Prodlužuji svůj předchozí příspěvek, měl jsem pro něj málo místa. Obě mnou zmíněné čačanky jsou naprosto nenáročné stromy, pro mne jsou ideálním řešením, protože nejsem žádným koryfejem zahrádkařiny, jsem spíše praktik, zápasící s neustálým nedostatke času, mé povolání leží daleko od zemědělství všeho druhu. Čačanky mohu jen doporučit. Chci jen podotknout, že všude po okolí vidím poměrně značné množství stromů tzv. švestky domácí, na nichž je každoročně minimální množství plodů, o nichž nelze zrovna potvrdit předchozími diskutéry zmiňovanou výbornou vůni, chuť i barvu. Dříve ty domácí švestky byly skutečně skvělé a měly vysokou plodnost. Dnes jsou zřejmě napadeny šarkou. Na Balkáně se s touto nemocí zřejmě popasovali dříve než my. Tam ta šarka také dorazila dříve než k nám. Váš Xaver - tento pseudonym jsem zvolil náhodně.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 148.66 (?), 5.8.2009 21:51
Netvrdím, že se jedná o bůhvíjak špičkovou odrůdu, já si na ni ale nemohu stěžovat a mám s ní ty nejlepší zkušenosti. Mám ji v půdě zcela průměrné kvality, navíc tato půda obsahuje dost jílu. Dešťové srážky v mé lokalitě činí cca 550 mm za rok. Pozemek mírně svažitý, jižní stráň, chráněná velmi dobře ze severu i ze severozápadu. Nadmořská výška cca 210 m. Plodnost stromu velmi vysoká, letos jsem jej musel vyvázat cca deseti popruhy a provazy, středokmen, kotlová koruna, bez těch popruhů a provazů by se mi větve polámaly pod tíhou plodů, které ještě dnes (5.8.2009) nedozrály, čekám sklizeň přibližně za 10 dní. Moji sousedé říkají, že bohatá obalenost stromu švestkami spíše připomíná rybíz. Plodnost pravidelná, postřik provádím dvakrát a to proti pilatce a mšicím. Červivost malá, puchrovitost nízká. Už léta prodávám plody za stejnou cenu 20 Kč za kilogram a moji klienti jsou stálí a kupují si běžně 5 až 10 kg ročně. Úroda je více méně prodána předem " na stojatě", nechci se chlubit, to není moje zásluha, spíše je to náhodná koincidence řady příznivých okolností, resp. dílo matky přírody. Pro úplnost, stejný úspěch mám i s odrůdou čačanská lepotica, dva stromy, sklizeň ukončena už v červenci. Váš Xaver.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 249.76 (?), 29.1.2010 22:23
Nedá mi to, abych nereagoval.Staré _20-ti leté a víceleté stromy švestky Domácí jsem vykopal a přešel na nové odrůdy z Geisenheimu.Loni se všichni, kteří zůstali klidní a stromky napadené šarkou nevykopali a nespálili, pod Beskydami, smáli.Uroda byla obrovská, chybělo sudů.Je to, jak s tím sedlákem a brambory.Ti co na švestky- stromky nesáhli-celý říjen plnili sudy a teď se budou potutelně usmívat teoretikům- broukům Pytlíkům.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|