Čačanská lepotica

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
14.5.2012 9:39

Pokud má starší broskvoň, která je alespoň trochu ošetřovaná,  maličké plody, jedná se až na výjimky o podnož vyrostlou z kořenů po umrznutí ušlechtilé části. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 16.169 (?), 13.5.2012 20:17

K té broskvoni - jedná se asi o sazovitost, dá se stříkat, ale já jsem se s tím smířil, sazovitost jsem oloupal a broskev byla dobrá. Teď mám novou zahradu, sazovitost nemám, postřiky dělám po opadu listů a v předjaří proti houbovým chorobám. Jarda.

host - 62.91 (?), 13.5.2012 21:57

Dobrý večer. Asi vás zklamu ale meruňku a broskvoň jsem nikdy vlastně nepěstoval. K tý sazovitosti si ale myslím, že svůj podíl na ní bude mít celkový zdravotní stav stromku a hlavně způsob jeho řezu. Na starých plodonoších lze jen těžko vypěstovat ovoce s vysokou kvalitou. Soudím tak proto, že se sazovitostí jsem se ve větší míře zatím setkal jen ve starých sadech, to ale šlo spíš o jabloňě. Původce toho problému má dost složitý vývojový cyklus a zatím mne nic ještě nedonutilo jej prostudovat. Tolik mé rady k možné nápravě. Důležitá bude výživa a vzdušnost půdy, udržování vzdušnosti korunky a mladého plodného dřeva, ochana proti jiným stromek vyčerpávajícím chorobám.  Milan

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 14.5.2012 9:39

Pokud má starší broskvoň, která je alespoň trochu ošetřovaná,  maličké plody, jedná se až na výjimky o podnož vyrostlou z kořenů po umrznutí ušlechtilé části. 

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 143.106 (?), 14.5.2012 17:08

Co se tyce te sazovitosti broskvi, tak bych spise typoval strupovitost..ale tezko rici, kdyz to nevidime. V okrajovych oblasti, tedy u nas... je zcela normalni, ze broskev pri minimalnim chemickem ostreni plodi slusne a slusne plody cca 6-8 roku.Zalezi, ale i na dalsich okolnostech. V 385 m.n.m. na nechranene plose v stromoradi jsem pestoval nektarinku a nebyt jejiho poskozeni pri kaceni jineho vzrostleho stromu, tak ji mam jeste dnes.Plodila 3 roky.

Co se tyce cacanek, tak ty maji 10 let a prozatim drzi a krasne plodi.Monilii jsem zaregistroval na wazonove renklote, ale dnes je jiz vse v poradku.Postriky provadim pouze proti pilatce, strupovitosti a kaderavosti.

host - 225.49 (?), 9.6.2012 23:22

mám 180 stromů podotýkám 30 let staré, sad jsem koupil mám ho 12 let a za tu dobu mi odešla jediná švestka.Každým uříznutím větve vždy ránu zatřu latexem do kterého přimíchám kuprikol na houbové choroby.Píši o čačanské lepotici.Mám i mladé výsadby. Na jaře v době prvních lístků stříkám výživu a to wuxal super později wuxal sus boron.Při uschnutí malé větvičky ihned odřežu a zatírám.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 5.8.2016 9:52

Tak jaká bude letošní Čačanská lepotica?

Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica
Čačanská lepotica

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 24.7.2017 13:37

Čačanská lepotica letos vybarvila brzo. Chuť její zelené dužniny se stala už legendární. Naopak Topfirst, který dozrává až s Katinkou, ne-li déle nejspíše upadne v zapomnění. Proč? Protože Katinka je nepřekonaná.smiley

Čačanská lepotica a Topfirst
Čačanská lepotica a Topfirst

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 14.8.2021 17:12

První lepotice jsou prakticky nepoživatelné, ale může se to zlepšit.

Čačanská lepotica
Čačanská lepotica

host - 6.58 (?), 16.8.2021 13:48

Čo im chýba, p. Petr? Tvrdé, málo sladké...? Cez víkend budem koštovať prvé plody svojej lepotice. Tiež tak nejak predpokladám, že to asi ešte nebude úplne ono, ale je to u mňa prvá úroda stromčeka. Vraj lepoticu treba nechať trochu dlhšie na strome, tak som zvedavý ako sa bude v čase vyvíjať jej chuť. Či to pomôže. Igor

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 16.8.2021 14:15

Snad to tak bude. Minulý rok se to také zlepšilo. U Čačanské lepotice rozhodně neplatí, že první plody jsou ty nejlepší. Tyhle letošní první plody nešly od pecky a švestková chuť nulová. Ty Katinky přece jen některé šly, i když né všechny. Myslím tím švestkovou chuť. Na tom počasí hodně záleží, i když by člověk řekl, že "nemrzne", tak pár deštivých dnů nic nezkazí, ale není tomu tak. Přece jen tady není klima jako kolem Středozemního moře. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz