Bystrická slivka
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 8.9.2015 16:26
Ač Vám všem pěstitelům klasiky držím palce, podle mě tudy cesta nevede. Získávat kvalitní plody za cenu "stříkat, stříkat, stříkat" je sice možné, ale není to ekonomické, ekologické, zdravé a v konečném důsledku možná ani účinné. Jedinou cestu vidím v hledání, křížení a nalézání extra tolerantních, rezistentních, imunních či supersenzitivních hybridů a mutací.
V tomto roce mi zaplodil jeden klon Domácí švestky, jejíž roub jsem před lety obdržel v jedné šlechtitelské stanici. Tam jej vyselektovali jako překvapivě dobře odolávající PPV. Chuť je typicky skvělá a postižení plodů i listů zcela minimální, na hodnocení je ale příliš brzy.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.144 (?), 24.12.2012 13:47
Nejsem si jist, zda Vase pravidlo rovnovahy 'vlastnosti' uplne plati. Energeticka rovnovaha jiste plati, snizena odolnost vuci chorobam jde spis na vrub slechtitelu, kteri se to pak dalsim slechtenim snazi dohnat ci 'opravit'. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 8.9.2015 16:26
Ač Vám všem pěstitelům klasiky držím palce, podle mě tudy cesta nevede. Získávat kvalitní plody za cenu "stříkat, stříkat, stříkat" je sice možné, ale není to ekonomické, ekologické, zdravé a v konečném důsledku možná ani účinné. Jedinou cestu vidím v hledání, křížení a nalézání extra tolerantních, rezistentních, imunních či supersenzitivních hybridů a mutací.
V tomto roce mi zaplodil jeden klon Domácí švestky, jejíž roub jsem před lety obdržel v jedné šlechtitelské stanici. Tam jej vyselektovali jako překvapivě dobře odolávající PPV. Chuť je typicky skvělá a postižení plodů i listů zcela minimální, na hodnocení je ale příliš brzy.
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.2 (?), 21.9.2015 20:02
Ač Vám všem pěstitelům klasiky držím palce, podle mě tudy cesta nevede.Jedinou cestu vidím v hledání, křížení a nalézání extra tolerantních, rezistentních, imunních či supersenzitivních hybridů a mutací.
No to si klidně hledejte tu svoji cestu donekonečna... štastnou cestu.Dle mého názoru, a zkušeností, žádná (novo)švestka nedosahuje kvalit těch malých plodů domácích variet a durancií.A to prosím i odkopků na mezi, nebo u sousedů těžce postižených šarkou.Jen si v těchto dnech zkuste okusit nějakou takovou... rozdíl v množství aromatů malých přezrálých domácích švestek poznáte ihned.Domácí švestka je mezi těmi Obrtophity obrazně řečeno popelka,které všechny hravě strčí do kapsy ve většině kvalitativních parametrech.
Ani TOPTASTE nedosahuje kvalit DV.Je tam v plodech cítit hodně cukrů, pak cosi ovocné, univerzální(uniformní)...sice chutné,ale typická švestková chuť to není... toť vše.Zázrak se nekoná.Pak tady máme nějaké TOPHITY, HAGANTY,JOJA-obrvajcáá, která se mi ani do huby nechce vzít,neboť se tam bez mírného násilí najednou nevejdou... to je raději vhodím do soudku.TOPFIVE má ještě více cukrů než TOPTASTE, ale vyjimečná švestková chuť nikde.Nejvíce vyčnívají plody HANITY, které se švestkám blíží nejvíce.HANITA se němcům opravdu, ale opravdu povedla... klobouk dolů.A to jsem zaznamenal na HANITU v minulosti nějaký pobloudlý názor,že by si ji pán už nikdy více nekoupil pro její náchylnost k dírkovitosti.Tak to je mi k smíchu,to je mi k pláči.
Když to vemu kolakolem, tak raději budu několik let udržovat švestky domácí v dobré kondici, třeba i několika postřiky proti mšicím,s vědomím,že ten dobrý zdravotní stav možná není navždy, než vysazovat ve velkém řepové HAROMY, které asi ani nedozrají... DVdozraje spolehlivě vždycky... to si klidně napište!A to se klidně přiznám, že jako pěstitel lačný nových odrůd jsem si pořídil stromky HAROMY, JOFELY na zkoušku, a přiroubovanou v koruně mám taky, a budu čekat co se vyklube.Ale že bych na nich stavěl své pilíře,tak to né!Když né, tak pak krumpáč.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 21.9.2015 22:51
Není to tak dávno, kdy jsme stejně přes prsty dívali na rezistentní jablka. Mají pachuť planých, kdepak na klasické citlivé odrůdy. Vida a dnes se klidně měří s chutí goldenů či jonagoldů. Takové Katince se v době své zralosti nevyrovná žádná z původních letních slivoní, to ani v chuti. Nepopírám, že chuť pravé Domácí dosud předstižena nebyla, ale pěstovat švetky za cenu čekání, zda mi šarka v příznivých letech něco nechá, za cenu intenzivní chemie, to opravdu nechci. Ostatně chuť Coxovy renety zatím taky žádné jablko nedosáhlo, ale to neznamená že na ní postavím veškerý svůj sortiment.
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.158 (?), 14.9.2017 8:37
Dobrý den, jen se chci zeptat jak se Vám jeví po letech od naroubování(2012) Bystrická Muškátová versus Bystrická, Děkuju za reakci. VP Hodonín.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.175 (?), 14.9.2017 20:41
Oproti rovněž postihnutá Čačanská rodná přináší každoroční velmi kvalitní, a velké, štavnaté, sladce aromatické plody.
Má Čačanská rodná aj nejaké deformácie na plodoch od šarky?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|