Bystrická slivka



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?)
24.12.2012 13:04

Krystal - když uzraje má plody sladké. V 540 mnm nemůžu čekat, že réva vyprodukuje nějaký fantastický buket. Ale Krystal mi rodí spolehlivě a spolehlivě dozrává. Větší nevýhoda jsou poměrně velká zrnka v každém plodu.Pokud mám zkušenot, myslím že v rostlinné říši (nejen v ní) platí jakési pravidlo rovnováhy vlastností. Pokud jsou vlastnosti plodu v "rozumném poměru", vše funguje. Jakmile se snažíme jednu vlastnost extrémně upřednostnit, rostlina jinde ubere, nebo se projeví nežádoucí vlastnost. Zvýšíme velikost, ubude chuti. Zvýšíme odolnost, ubude velikost a chuť a tak podobně. Takže velká, zdravá, dokonale aromatická, odolná, dobře rostoucí, mrazuvzdorná etc. etc. švestka (cokoliv) prostě nejde vyšlechtit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 178.235 (?), 24.10.2012 21:02

Najspíš preto, lebo sú to trn-ky.Bystricků muškátovú neznám, ale dám sa poddat.Dajte vědět, kdo ju má.Tolerantní modré ovoce šarku  má a přistupuje k ní tolerantně, hlavně však nezaručuje, že nemoc dál nešíří.A lidé ho spokojeně vysazují.Vysazovat tolerantní modré ovoce není ani tak vítězství, jako v určitém smyslu prohra.Proto svoji Domácí udržuji a snažím se o její přežití vytvořením dobrých podmínek.Stromy jsou často zanedbané a nikdo se jim nevěnuje.Jen sklízejí a pak se diví, že stromy trpí šarkou.Šárka zahubila i Ctirada,šarka nás může připravit o modré ovoce vůbec.   AB

                     
host - 43.70 (?), 26.10.2012 16:59

Trny mají odkopky Domácí i Durancií ale stromky koupené v zahradnictví tyto trny nemají a když tak podstatně méně a menší. Proto se u nás na Valašsku říká švestkám trnky nebo také trny. Hodně starších lidí tyto názvy používá a v diskuzi to zní takto : dneskaj sém zasadíl deset trnů, aby bylo na slioicu.

                     
host - 43.70 (?), 26.10.2012 17:04

Rouby Bystrycké Muškátové jsem koupil z Holovous a narouboval, krásně se ujaly. Jsem zvědavý na první plody.

                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 26.10.2012 20:05

Tak na první plody jsme zvědaví všeci.Je ale otázka, zda nás zvýšené očekávání nezklame, jak už to většinou bývá.Předpokládám, že jsem si v podstatě koupil jakýsi klon DV, a moc se od ní lišit nebude.Nevadí, protože klasickou DV ještě nemám, vedle samých zahraničních, ať už z východu, nebo západu.V tomto jsou trnky apolitické.Taky nevím, co si mám představit pod muškátovou chutí.Jedl jsem plody révy vinné, a ať byly některé deklarovány jako muškátové, připadaly mi stejné, jako nemuškátové.

                     
host - 41.143 (?), 26.10.2012 22:22

To, že muškátová odrůda révy neměla muškátovú chuť, může mít 3 příčíny. 

1. že jste pěstoval nemuškátovú odrůdu,

2. pěstovaná muškátová odrůda neměla dostatek tepla a slunečního svitu,

3. jedl ste révu z krámu, kde všechny plody jsou podtržené. 

Bystrická slivka muškátová je mnohem naročnejší na teplo. Nedostatkem je menší plodnost a plody jsou menší než plody Bystrickej slivky. Za to chuť je prvotřídní. Tak praví pomologie.

                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 29.10.2012 20:07

Mám asi dvanáct odrůd révy, mezi nimi Prim, který by měl mít muškátovou chuť.Všechny odrůdy révy mi chuťově připadají na jedno kopyto-žádná variabilita.Opravdu nevím co si pod pojmem "muškátová" mám představit.

                     
host - 41.143 (?), 29.10.2012 21:02

Asi máte špatné podmínky na pěstování révy. To, že nevíte jak chutná muškátová réva mi připadá divný.

Pěstuju 30 odrůd révy a z toho 5 muškátových. Mně tyhle odrůdy moc chutnají. Když má réva muškátovú chuť je to jen k prospěchu. I šlechtitelé révy tyto odrůdy upřednostňují.

                     
host - 41.143 (?), 29.10.2012 21:17

Ješte jsem zapoměl. Rozhodně nesouhlasím s tím, že "Všechny odrůdy révy mi chuťově připadají na jedno kopyto-žádná variabilita."   Odrůdy, které pěstují zpoznám po chuti. Každá odrůda se v něčem liší.

                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 24.12.2012 12:51

Kdybych mohl v tomto švestkovém vlákně vypíchnou jednu, dvě odrůdy révy z mé zbírky, které se liší chutí, a jsou velmi sladké, tak by to byly odrůdy Jalovenskyj ustojčivyj, Aivaz.Jinak Prim, Suzi,Vostorg, Nero-všechno stejná chuť.Kristál nejhorší, malé plody, kyselé,ale je možné, že se mi tady nedaří, nebo tomu nerozumím.Ještě čekám na Polu jak ta se vybarví.Muškátovou chuť si přectavuju, jako výraznou, kořenitou,pikantní, v tom dávám raději přednost výborným chutím malých švestek se specifickým bukétem.

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 24.12.2012 13:04

Krystal - když uzraje má plody sladké. V 540 mnm nemůžu čekat, že réva vyprodukuje nějaký fantastický buket. Ale Krystal mi rodí spolehlivě a spolehlivě dozrává. Větší nevýhoda jsou poměrně velká zrnka v každém plodu.Pokud mám zkušenot, myslím že v rostlinné říši (nejen v ní) platí jakési pravidlo rovnováhy vlastností. Pokud jsou vlastnosti plodu v "rozumném poměru", vše funguje. Jakmile se snažíme jednu vlastnost extrémně upřednostnit, rostlina jinde ubere, nebo se projeví nežádoucí vlastnost. Zvýšíme velikost, ubude chuti. Zvýšíme odolnost, ubude velikost a chuť a tak podobně. Takže velká, zdravá, dokonale aromatická, odolná, dobře rostoucí, mrazuvzdorná etc. etc. švestka (cokoliv) prostě nejde vyšlechtit.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika