Aku Slivku?

Enna - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 243.43 (?)
6.4.2025 10:46

Ještě se mi monilie na švestkách neobjevila, ale pravda je, že provádím postřik švestek i meruněk.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10491) - 70.240 (?), 4.4.2025 13:24

Mimo Topfirstu nemůžu napsat nic špatného ani o Hermanu, Ruth Gerstetter, Juně, Čačanské rané, Katince, Černošické. Ta nakonec bude možná lepší než Ersingerská. Největší "bomba" je ta Eliášova. Ta strčí do kapsy všechny tyto odrůdy, stejně jako Domácí švestka veškorou svoji novější konkurenci ve svém období zralosti. Od Emperu nic nečekám, stejně jako od Polinky. Pak je tady velmi slušná Hanka, Kalipso, Opál. Pokud chcete co nejranější odrůdu, tak velice slušný je ten Herman, pozdější Katinka je ale chuťově výraznější. Tady u mě má Herman na takto ranou odrůdu jemné, leč uspokojivé švestkové aroma i cukernatost.

host - 243.43 (?), 3.4.2025 13:32

Paní Lído, můžete srovnat odrůdy Herman a Katinka? Dcera má za domem malou zahrádku, na které už rostou čtyři jabloně, jedna Joganta a různé drobné ovoce. Také by chtěla ještě jednu švestku, ale dosti ranou. Děkuji.

host - 248.180 (?), 3.4.2025 18:19

Paní Enno, bohužel s nimi žádnou osobní zkušenost nemám, ale on se tady někdo určitě ozve.    Lída 

host - 243.43 (?), 4.4.2025 17:17

Dnes mi dcera psala, že si pročetla tuhle diskusi a přiklání se k odrůdě Katinka. Já se pokusím podruhé pěstovat Hanitu. Je tady hodně chválena a já ji tenkrát neměla šanci ani ochutnat.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10491) - 70.240 (?), 4.4.2025 17:41

S tou Katinkou sice pohořel pan Vysloužil, protože mu zřejmě šarka likviduje i některé odolnější odrůdy, ale u mě šarkou netrpí. Pokud plody necháte pořádně vyzrát (já nejčastěji sbírám až ty na zem spadlé), tak je chuť opravdu velmi dobrá, až tak že se divíte, jak může být takto raná švestka chutná. Ale nevím přesně, jak ovlivňuje chuť počasí. Když se nepovede, tak je potom chuť v některých letech dosti "prázdná". Hodně švestkovitosti má Čačanská raná, ale pouze v optimální zralosti, která je poměrně krátká. Buď jsou vybarvené plody ještě nezralé a za pár dní můžou být už přezrálé, měkké a fádnější. 

host - 243.43 (?), 4.4.2025 19:43

Já jsem zkušenost s jalovou chutí švestky udělala s jinak luxusní Haromou. První dva nebo tři roky jsem koketovala s myšlenkou jí vykácet. Dned jsem ráda, že jsem to neudělala.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10491) - 70.240 (?), 5.4.2025 0:36

Já jsem měl s Haromou velké trápení. Druhým až třetím rokem po výsadbě mně zašly tři stromky. Naštěstí jsem si jí narouboval do Topgigantu a roub se pěkně rozrůstá a rouby z něho jsem narouboval ještě na víc míst. Pár plodů jsem před koncem stromků ochutnal a špatné nebyly. Určitě lepší než Azury. Ty zase prakticky vůbec nehnijou, podobně jako Toptasty. Haroma by mohla být lepší než Jofela, která mě proztím vůbec nenadchla. 

Enna - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 243.43 (?), 5.4.2025 8:57

A je rok od roku lepší. Loni, když mi na celé Haromě zůstalo po mrazech jen 16 švestek, byly obří a chuťově luxusní.

host - 234.212 (?), 5.4.2025 21:35

Pani Enna trpí u vás Haroma na moníliu plodov? Ktosi tu kedysi písal o Harome že mu plody dosť na Harome hnijú.

Enna - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 243.43 (?), 6.4.2025 10:46

Ještě se mi monilie na švestkách neobjevila, ale pravda je, že provádím postřik švestek i meruněk.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky13:14
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz