Slimáci

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?)
3.1.2013 22:28

Asi mám zvířata rád a proto si je nepořizuji. Ne že bych nechtěl, ale nejsou na to podmínky. Zahrada, kde slimáci mají pré, je na opačném konci města a vzhledem k tomu že chodím i do práce, tak si nedovedu představit že bych denodenně jezdil za každého počasí opatřovat kachny, není to o nějakých 50ti korunách ale o péči. Zahradu nesolím ale modré granulky a napichávátko používám, sůl každopádně ne, jinak to nejde.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 14.13 (?), 3.1.2013 21:46

Zabloudila jsem sem náhodou od rajčat :-) a nestačím se divit čím jsou si ledé schopni ničit zahradu. Někdo ji vážně i solí?! Já mám na své krásné okrasné zahrádce hejnečko indických běžců a mám po VŠECH škůdcích (kteří jsou sežrat). Máte naprostou pravdu. Považuji je za malý zázrak, i teď v zimě se na ně musím pořád chodit dívat jak jsou krásní a aktivní. V létě se pak při posezení kochám jak pracují za mě. A rozhodně nic nezničí.

Pro ty kteří nemají 50 Kč měsíčně na šrot a čas na trochu každodenní péče (občas vyměnit vodu a přemístit nádobu jinam aby neudělali bahniště, vyměnit podestýlku v kachníčku (obojí stačí jednou za týden až dva, i když pro radost jim vodu měním denně), dát nažrat a zavřít je, teď v země dávat napít nebo zajistit nezmrzlou vodu, toť vše) péče je jednoduchou volbou domek pro ježky a ještěrky. Stačí když si je prostě nebudete trávit jedy typu vanish a připraváte jim místo na zimování - hromádku větví přehozenou vrstvou listí.

Běžec je ale bezkonkurenční. Samosebou je ale potřeba mít rád zvířata a chtít o ně pečovat.

Bláža

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 3.1.2013 22:28

Asi mám zvířata rád a proto si je nepořizuji. Ne že bych nechtěl, ale nejsou na to podmínky. Zahrada, kde slimáci mají pré, je na opačném konci města a vzhledem k tomu že chodím i do práce, tak si nedovedu představit že bych denodenně jezdil za každého počasí opatřovat kachny, není to o nějakých 50ti korunách ale o péči. Zahradu nesolím ale modré granulky a napichávátko používám, sůl každopádně ne, jinak to nejde.

host - 216.226 (?), 4.1.2013 11:44

No právě, ne vždycky jde u zvířat jenom o neochotu nebo lenost.  Jsem sice doma, ale jsem sama a bojím se každé nemoci, i třeba chřipky, protože zvířata musím obstarat vždycky.  Už tak musím občas obtěžovat sousedy kvůli slepicím, psovi a kočkám, tak nechci přidávat další zvířata. A za druhé - nejvíc bych je potřebovala v sadu, který je sice pár kroků od domu, ale směrem do přírody, takže velmi rychle by mi je sežraly kuny, lišky a káňata, nejpozději na jaře. Tak jsem záhony v sadu zrušila a u domu slimáky stříhám nůžkami a sypu ferramol, kterým snad nezabiju nic jiného a půdě taky neškodí.

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 4.1.2013 12:09

Já jsem také o těchto kačenách uvažoval, ale trochu se bojím o stav zahrady a hlavně záhonů po jejich nájezdech. Počítám, že kromě požírání škůdců jsou to i býložravci. Další věc je, že se mi moc nelíbí. Navíc loni u nás slimáci skoro nebyli, takže nebylo moc o čem přemýšlet.

host - 216.226 (?), 4.1.2013 13:42

Ano, to je další věc. Jestli zůstane jen při požírání slimáků a eventuelně trávy? Na druhou stranu hůř než po nájezdu slimáků ten záhon asi vypadat nebude. U nás je to skutečná pohroma, i v přírodě, loňské mrazy se na jejich stavech nijak neprojevily. A nakonec kačena i se salátkem v žaludku se dá aspoň sníst, což se o slimácích říct nedá.

host - 14.13 (?), 5.1.2013 20:45

Salát bohužel nevím, letos ho chci taky zkusit, ale raději ho oplotím nízkým plůtkem vyrobeným třeba z vrbových proutků. Myslím, že když budou holky sbírat kolem, bude to stačit. Navíc už to tak zlé nebude i pro to, že sbírají pořád, tedy i vajíčka atd. :-) zrovna dneska večer držkovali, že ještě nepůjdou spát, že maj v záhonu něco suprovýho (tma jim nevadí). Ale neničí, zajímá je spíš to co je v zemi, zelené skoro ne. Hrozí spíš, že by malinké rostlinky ušlapaly, chce to tedy chránit spíš proti tomu. Zahradničit pořádně začnu až letos, tak dám v létě vědět. Co vím ale zatím jak od mamky, která je má už roky, tak z okrasného záhonku - všude je čisto a znišené není vůbec nic. Třeba do rajčat, lilků, dýní atp. jsou úžasní!

Ale uvidím. Určitě napíšu.

Jo, málem bych zapoměla, další věc pro kterou je naprosto miluju jsou jejich úžasná vajíčka. Zbožňuji je a mám-li na výběr, slepičí už nejím. Standardně začnou snášet tak kolem MDŽ a končí až na konci podzimu, někdy dají i dvě vejce denně.

Letos ale už asi bude jaro, prý si zajíci namlouvají zaječice a to dělají až tehdy, kyž vědí že mladé uživí (nikdy se prý nepletou), navíc jadna kačka začala už včera snášet. :-) už se těším na zítřejší snídani - tři čerstvá kachní vejce s domácím chlebem a máslem. Mňam, tomu říkám zima!

Bláža

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 5.1.2013 21:09

Paní Blážo, z vašeho vyprávění plyne, že "běžci = idylka". Stačí je koupit, vpustit do zahrádky a vše je od tohoto okamžiku dokonalé, žádné starosti, zahrádka jak z růže květ. Ti vrubozubí opeřenci jsou prostě geniální. 

Takže abychom si nalili čistého vína, rozdělme se na lidi důvěřivé, podléhající laciným reklamním svodům a lidi vlastním selským rozumem uvažující. Protože každý, kdo někdy choval jakékoli domácí zvířectvo dobře ví, že jakékoli domácí zvířectvo vyřaduje denodenní péči a starostlivost a každé zvířátko se ve vymezeném prostoru, ve kterém žije, chová jako zvířátko. Kdo si pořídí tyto nebo podobné kačenky pouze s vidinou rychlého vyhubení slimáků a následé křupavé nedělní pečeně, hořce zalituje.

host - 14.13 (?), 6.1.2013 22:52

Však jsem taky nepsala, že je to bez práce, naopak, všechnu potřebnou práci jsem vypsala, včetně té zimní. Také jsem napsala, že je jen pro ty kteří mají rádi zvířata a chtějí se o ně starat, to já jsem, takže pro mě jsou idylkou!

Zahradu opravdu nezničí, samozřejmě, pokud si někdo myslí, že dá na 200m2 10 běžců, bude hořce litovat, na webu indickybezec je ale jasně uvedeno, že potřebují prostor. Vezmete-li ale v potaz velikost vs počet kačen, nezničí.  Na webu je 700m na 2 kachny, to je, myslím, přehnané ale páreček na 300 až 500m nemůže nic zničit. Jak to bude s záhonkem plným křehké zeleniny však zatím netuším.

Nepřekrucujte tedy prosím moje slova.

Bláža

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 7.1.2013 1:20

O žádné překrucování vašich slov mi nešlo, pardon, šlo mi pouze o snahu trochu zreálnit vámi uváděnou růžovou idylu typu "práce a náklady nestojí téměř za řeč, kachničky jsou totiž úžasné". Protože chov těchto kachen vyžaduje od chovatele nejméně toto: denní krmení jádrovinami, pravidelný přísun čerstvé vody určené k pití a namáčení potravy, zřízení koupaliště, periodickou výměnu znečištěné vody v koupališti, zřízení kachníku (kachního domku), suchou podestýlku, čištění tohoto příbytku a jeho okolí, ráno vypustit, večer zavřít, zajistit preventivní ochranu před dravci. Dále je třeba počítat s kachními hovínky (všude) a s vyšlapanými místy v jejich shromaždištích a bahništěm kolem vodních nádrží. Kachny se budou čile pohybovat všude, kam nebudou mít znemožněn přístup (zábranami) a na přístupném prostoru budou všude provádět kachní povrchové práce, hledat potravu, hbitě pobíhat a ťapat svýma nožkama. Že by se kachny svými vrozenými schopnostmi vyhýbaly zeleninovým, či okrasným záhonům, doufám nevěří ani největší optimista. To je druhá strana oné lesklé a lákavé mince, na kterou je myslím korektní předem upozornit případné zájemce.

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 7.1.2013 8:33

Myslím, že oba pohledy jsou velmi užitečné. Kdo nemá žádné domácí zvíře, má dokonalou zahradu a málo času, a chtěl by kačeny jenom jako sběrače slimáků, pro toho opravdu nejsou určené. A je dobře, že Wimpi chov poměrně reálně popsal, alespoň to odradí ty, kdo by si je v nadšení pořídili a za měsíc toho litovali. Na druhou stranu, kdo již nějaká zvířata má, ať už králíky, psa nebo třeba akvárium, pro toho je řada vyjmenovaných věcí samozřejmá a s dalšími se lehce smíří. Třeba bod "bobky všude" - je to dobré hnojivo, nesmrdí to a je to lepší než "travin všude".

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz