Používáte insekticidy?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 210.139 (?), 28.6.2019 19:14, zobrazeno: 5231x
Dobrý den, od letoška mám konečně balkon a moc jsem se těšila, až si ho osázím. Mám vertikální květináče, kde mám jahody, bylinky, zvlášť pak pěstuji papriku v květináči a také hrášek. Moje nadšení už ale odpadá, jelikož neustále bojuji s nějakými škůdci. Mšice putují postupně po všech rostlinách, každý den po práci je tak hodinu sbírám, když už to vypadá nadějně, tak mi něco dělá malé dírky do rukoly a teď jsem si všimla, že mi odchází jahody.. Je na nich nějaký úplně miniaturní, skoro neviditelný roztoč a listy timpadem schnou. Zatím jsem sáhla po postřiku na přírodní bázi (rockeffect), ale dlouhodobě to nepomáhá. Je toto normální? Stříkáte preventivně všechny rostliny insekticidy? Osobně si nepamatuju, že by tolik škůdců řešili moji rodiče na zahrádce, kde už tak 40 let pěstují vše možné. To by nedělali nic jiného. Děkuji za rady a přeji úspěšné pěstování!
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.139 (?), 29.6.2019 16:22
Děkuji moc za reakci a radu. Dnes jsem zjistila, že se mi roztoč rozšířil i na bylinky. Tak mám pocit, že je všechno na vyhození. Ty jahody, co zrovna dozrávají asi už nebudu moct jíst po tom postřiku, že? A ještě se zeptám, stříkáte každé jaro nebo když přinesete z krámu všechny bylinky a sazenice? Přemýšlím nad tou prevencí a nic jiného mě bohužel nenapadá. Díky! Verča
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.140 (?), 29.6.2019 23:32
Na roztočíka jahodníkového se stříká zjara, když se teprve v srdíčku začínají vytvářet poupata a rostliny začínají růst. Používá se uvedený Vertimec a stříká se jen do srdíčka rostliny.
U mne se v posledních letech začal objevovat na stále více rostlinách (sice původní sadba byla z Turnova, ale už pár let si množím sama), tak jsem letos rostliny uvedeným způsobem zjara stříkla a roztočík už není...
Takže likvidovat nemusíte, ale zjara určitě postříkat! Lída
ps - a na mšice na bylinkách doporučují na netu zalít 8dkg sušeného pelyňku 1,25 litrem vroucí vody, přecezeným vychladlým roztokem postříkat (nezkoušela jsem).
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|