Nepřátelé zpěvného ptactva v zahradách
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Chalupář - Stříbrný Zahrádkář (303) - 236.3 (?), 2.1.2009 21:43
Pod pojmem "zabezpečená budka" si já představuju budku s oplechovaným vletovým otvorem (proti strakapoudovi) a bez bidélka, kterého se může chytit kočka, lasička aj.
Rozměry vletového otvoru mají také odpovídat druhu ptáka, který má v budce hnízdit - z hlavy si to nepamatuju, ale myslím jsem viděl tabulku v nějakém atlasu ptáků.
Když už jsme u těch budek - věděl by někdo, zda lze budku natřít lazurou, nebo zda je lépe nechat ji z neošetřeného dřeva?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 94.12 (?), 3.1.2009 14:31
Myslím, že i u nás by dřevěný nábytek v interiéru vydržel bez povrchové úpravy velmi dlouho.
Lazura na budce by ptákům jistě nevadila.
Osvědčilo se mi vletový otvor překrýt plechem s dírou. Stávalo se mi, že budku s otvorem pro malé sýkory si vrabci "překlovali na větší" a milou modřinku z budky vyhodili. Tedy v době, kdy bylo vrabců všude plno.
Zabitých ptáčků a vyplěněných hnízd je mi líto, ale dravci mají na přírodu a život stejné právo. Podstatně jinak ovšem vnímám kočky, ty jsou domácí a do naší přírody nepatří
Ještě k loji. Minulou zimu jsem chtěl koupit lůj pro výrobu štěpovacího vosku. Asi jsem měl štěstí, v první skutečné masně (supermarket nepočítám) mi dali kilo zdarma.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 94.12 (?), 3.1.2009 19:34
Na konci každého potravního řetězce stojí predátor, který již přirozené nepřátele nemá. Jeho populace jsou limitovány pouze nabídkou potravy a menší reprodukční schopností.
Bohužel, v městských aglomeracích a v okolí lidí obecně začala platit jiná pravidla a podmínky. Některé druhy se na ně adaptovaly podstatně lépe než jiné - kuny, holubi, potkani, divočáci, straky, špačci, aj. Je-li vůbec v našich silách to situaci ovlivnit, netroufám si říci.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |