Molica - skodca na kaleraboch, kapuste a rajcinach ako ucinne proti nej?

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?)
22.6.2012 23:31

No, to jsem jich několik měl, ale až nyní, na okurkách a ty průběžně stačím vychytat ručně.  Teď mě ale napadá, že se mohlo několik jedinců v pohodě dostat ven na listech květáků, které šly na kompost a tam se mohly v pohodě množit. Takže nejspíš máte pravdu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 22.6.2012 21:42

Pane Big. mrknul jsem do literatury: Molice vlaštovičníková-larvy a dospělci škodí na košťálovinách, na růž. kapustě, kapustě, květáku, brokolici, kadeřávku a ostatních, má několik generací ročně. Už v minulosti mi například okupovala jahodníky po sklizni plodů a kadeřávek už jsem kvůli molicím nepěstoval snad 10 let. Jenže letos si panička přála a její přání je mi rozkazem. Za sebe mohu s jistotou říci, že v mých sklenících molice nebyla, neboť již od března v nich byly desítky květáků a napadené až do sklizně nebyly.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 22.6.2012 22:51

Omlouvám se, měl jsem pocit, že jste někde psal, že jste ji ve skleníku měl.Ano správně píšete, že molice vlaštovičníková se specializuje na brukvovité zeleniny, jahodey nevím.

Mr Big

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 22.6.2012 23:31

No, to jsem jich několik měl, ale až nyní, na okurkách a ty průběžně stačím vychytat ručně.  Teď mě ale napadá, že se mohlo několik jedinců v pohodě dostat ven na listech květáků, které šly na kompost a tam se mohly v pohodě množit. Takže nejspíš máte pravdu.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 22.6.2012 23:47

Já jsem jen tak teoretizoval, je opravdu otázkou o kterou molici se jedná. A tak Vám aspoň přeji, ať se Vám to nějak podaří vyřešit.

Mr Big 

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 23.6.2012 9:50

Pane Big., teď jsem na netu narazil na tento text: na košťálové zelenině škodí molice vlaštovičníková, která je sice v blízkém příbuzenském vztahu s molicí skleníkovou, ale škodí jen na plodinách z čeledi brukvovitých a na rozdíl od molice skleníkové dokáže přezimovat i ve volné přírodě. zdroj floranazahrade.cz.

host - 137.182 (?), 25.6.2012 3:09

Pouzite Chess 50 WG podla navodu.

Pozor -- Mospilan, Actara, Calypso su vsetko neonikotinoidy. Ich striedanim vela nedosiahnete, ak si molice vybuduju odolnost voci jednemu z menovanych pripravkov, budu odolne aj voci ostatnym neonikotinoidom.

Skuste ten Chess 50 WG, davkuje sa na 100 m² 3.6 - 7.2 g/5-8 litrov. Posobi pomaly, tie molice vidno este niekolko dni po osetreni, ale prestavaju cicat a postupne hynu. Po redukcii populacie Chessom mozete na udrzovanie nizkej premorenosti pouzivat aj opakovane pripravky Vektafid alebo NeemAzal T/S v odporucanych davkovaniach.

solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 78.100 (?), 4.7.2012 9:28

Chess 50 WG sa uz nedovaza. V predajni mi poradili Actelit, tak uvidime.

ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 11.7.2012 19:09

Chess se opravdu pod jménem Chess neprodává, jako "novinka" byl uveden na trh Ninja, který má stejné složení, účinná látka je pymetrozin.

host - 10.6 (?), 15.8.2014 3:53

Ja som v mojom skleníku použil prípravok na mole, (sprey 500 ml, pre aplikácie napr v šatníku proti šatovím moliam) a zabralo to. Stačí jemne postriekať spodné strany listov a je po moliciach 😃

host - 214.245 (?), 4.7.2012 21:44

dobry den,

tiez sme sa tento rok trapili s molicami, kaleraby mame len vonku a boli/su neuveritelne napadnute. No uz ich pomaly zberame, takze uz postrek neriesime, tiez sme skusali Actaru. Ale skor by ma zaujimali tie male cierne musky s kridelkami, ktore boli spomenute.. mame ich aj na kaleraboch, aj na rajcinach.. o co sa jedna?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz