Malý červ na borovici
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 28.4.2010 15:24
Zdravím, najděte si třeba na Biolib-u květopase borového a hlídejte dospělce. Lýkožrouti to nebudou na 100%, to by jste již uzřela "nádherně " odkorněný kmen i když jehličí by bylo ještě zelené. Jinak překrásné prostředí, včetně chaty. Škoda, že ta fotka není více ostrá a zaměřená na korunu borovice, zdají se mi tam jakési hnědé fleky, možná šišky, zelené by se neobjevili pokud larvy "paradesanti" jsou opravdu květopase. Pak již přichází do úvahy pouze větrná smršť v jiné části zeměkoule, která je zanesla na Váš strom . Paní Bohuno, jak daleko je nejbližší borový porost? Dospělci mohli, po zjištění že u Vás již není co zničit, přelétnout jinam. Ještě jedno upozornění, prohlédněte opadané jehličí, zda v něm nejsou malé okrouhlé dírky cca 6-8 vedle sebe. Tam dospělci přezimují, z jara pak samičky kladou do prašníkových šištic vajíčka, larvy se zde živí pylem. Květopas je velký 2,5 - 3 mm, červenavý brouček s dlouhým sosákem. Květopas šišticový je mírně větší cca 3,5 - 4 mm .
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 158.26 (?), 30.4.2010 7:07
Pokud jsou ti broučci jakoby přisátí, nemohly by to být nějaké puklice? Pohybují se, nebo jsou opravdu přisátí?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jaroslav Burda - (1) - 193.247 (?), 30.4.2010 10:45
Já by jsem ty housenky typnul na Bekyni Mnišku. Je škodlivá a housenky se živí jehličím. Kamarádovi skoro totálně zničili 2metrový stříbrný smrk.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |