Já to můžu taky shrnout: v životě mi žádný repelent, postřik, B-komplex, vhodný oděv a obuv, ani nic jiného nepomohlo. Můžu se s ostatními válet po stejné trávě na stejné louce a mám najednou i několik klíšťat, zatímco ostatní žádné. Tohle prostě nefunguje a nechápu, proč jsou klíšťata jen na mě a na nikom jiném (že by z někoho "nechutného" slezla raději dolů, to bych se opravdu dost divila).
Ale osvědčilo se mi vzít si do lesa kraťasy (samozřejmě když je teplo) a při chůzi travnatou plochou se tak každých 50 kroků nebo 100 metrů nebo po 5 minutách prohlížet. Na holé kůži je klíště líp vidět než na kalhotech a divili byste se, jaká "miniminiminiklíšťata" mohou existovat... Ještě, že už mám vypěstovaný ostříží zrak a zahlédnu na sobě cokoliv podezřelého. Je to sice trochu na budku, když jdete jen na houby, ale radši chytím lezoucí potvoru, než jí pak ze sebe tahat.
Očkovaná jsem už taky byla, ale nějak mě už omrzelo do toho každé 3 roky vrážet peníze, navíc když proti všemu očkovat nejde a člověk pouze zbytečně zatěžuje organismus... Radši si dám při kousnutí klíštětem jednoho "dezinfekčního" panáka a pak postižené místo hlídám... :-)
Lovu zdar!