Je kos škůdce?
|
|
|
|
|
|
|
host - 243.142 (?) 24.6.2010 2:00
špačci taky nejsou přemnožení, jen se sdružují, to je přemnožený to víno a tím je láká, a člověk (mimochodem sám přemnožený a největší škůdce) ani neumí používat ochrany krytem - sítí
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 70.100 (?), 27.4.2010 6:38
Pokud mám odpovědět na název vlákna, pak z hlediska zahrádkáře ano. Kos dokáže poničit mladou zeleninu, likvidovat drobné ovoce. S tou užitečností to nebude nijak horké, živí se ve značné míře žížalami a tu se nám to trochu kříží - zabij kosa - zachráníš žížalu. Přemnožení resp. rozmnožení více než by dovolila běžná úživnost, kosi jistě jsou v městských aglomeracích. Jestli se máte začít bát nevím, na to se nedá odpovědět. Nicméně jahody budete muset přikrýt. Představa, že sedím s kávou, pozorujíc kosa, jak mi likviduje nejlepší jahody pro vnoučata, kolem nichž jsem celý rok lezl (kolem jahod), je poněkud tristní.
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 27.4.2010 8:31
Ano, kos je všude a kromě výstižně podaných vlastností ovládá i boj.Boj o vlastní teritorium.Neumím popsat, co denně sleduji.Nejmíň měsíc zápasí pára kosů o své hnízdiště na túji s párou hrdličky zahradní.Tak houževnatě, že lítá většinou bílé peří provázené obrovským kosím křikem.Často musím zasáhnout a rozhánět je.Napadané peří chodí sbírat vrabci na své hnízdo, takže mám denně zajištěn i úklid.Přes zimu je strom obsazen kalousky, kteří teď už hnízdí v nějakém opuštěném hnízdě.
|
|
|
|
|
|
|
host - 255.14 (?), 27.4.2010 8:42
mám počítač pri okne takže pozorujem nášho záhradného kosa vždy pri práci, mám okrasnú záhradu takže mne moc neškodí akurát v lete ozobe tie naj krajšie a najvyšie rastúce čerešne..o čo sa chcem ale podeliť je, ako vrabci usilovne hopsajú po trávniku a zbierajú srsť nášho hafkáča do zobákov, na stavbu hniezd, naberajú si ju vlások po vlásku, po chvíli hopsania vyzerájú akoby mali fúzy, s deťmi im hovoríme fúzaté vrabce... mamina
|
|
|
|
|
|
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 143.17 (?), 27.4.2010 11:55
Také mám počítač u okna s výhledem na jezírko a pozoruju denně kosy jak zápasí se žížalama v trávníku, konipásky, kteří mají momentálně námluvy, nakrucujou se kolem jezírka a kočka se z toho může pominout... Teď tady nějací malincí ptáčínci (musím ještě kouknout do encyklopedie kdo to je také sbírali do zobáčků jemnou vlnu z našeho pejsana - tedy sbírala samička, sameček prozkoumával břeh jezírka Ano, chci tím napsat také to, co psali už ostatní přede mnou - že není na nás, aby jsme určovali, kdo tu je a není škodlivý... Ano, taky mě štvou, když mi rozklovají ty největší jahody, ale pak si řeknu, že se holt taky chtějí namlsat a nebudu přeci lakomá... A zahrada je mnohem hezčí, když mi tam něco žije, něco se děje, je tam pohyb a zpěv
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.26 (?), 29.4.2010 0:05
Tak naši kosi asi nebudou normální, protože na jahody opravdu nechodí. Tím, že mi vyzobávají žížaly, mě trošku štvou, protože po dešti žížaly, které vylézají zpod zámkové dlažby, sbírám a přemísťuji na trávník, aby mi ho provzdušňovaly. Ale přesto proti nim žádné represe neplánuji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 61.65 (?), 1.5.2010 18:45
Na velké zahradě kos moc škody nenapáchá, protože je spíš individualista, ale na malý dokáže kosí rodinka zlikvidovat úrodu jahod, borůvek i červeného rybízu (osobní zkušenost).
Od doby co jsem vysadil muchovník se soustředí hlavně na něj a než ho stihnou sezobat, tak je ostatní ovoce v pohodě. To je jediná obrana, přikrývání, CD na provázku, atd. nepomáhá.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|