Je kos škůdce?

host - 149.23 (?)
22.6.2010 0:08

Rony, ptáci - kosi asi fakt nejsou blbí. Sokol a jiní dravci jsou přirozenými predátory a kos dobře ví, co mu hrozí. Člověk kolem kosů klidně může chodit (a panák se kývat) a kosovi je to často docela jedno. Je třeba rozlišovat... 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 149.23 (?), 22.6.2010 0:08

Rony, ptáci - kosi asi fakt nejsou blbí. Sokol a jiní dravci jsou přirozenými predátory a kos dobře ví, co mu hrozí. Člověk kolem kosů klidně může chodit (a panák se kývat) a kosovi je to často docela jedno. Je třeba rozlišovat... 

host - 243.142 (?), 24.6.2010 2:13

s těmi kočkami nesouhlasím, je to kočka domácí, "vyrobená" člověkem, ta v přírodě nebyla a ani do ní nepatří, patří tam kočka divoká, ale v zanedbatelně malém počtu, na regulaci menších ptáků jsou jejich přirození predátoři, včetně strak a sojek, které takzvaní myslivci nesmyslně hubí

host - 185.138 (?), 19.6.2012 22:57
Přemnožené straky a sojky jsou pohromou pěvců. A kosi mi letos nesáhli na třešně, ale uřvaná sojka si je nosila i se stopkou.

host - 58.114 (?), 11.8.2012 9:47

Přemnožené straky a sojky mně ve velkém množství nazobávají postupně zrající ovoce a lískové ořechy. Je to neúnosné a uvažuji o koupi plašiče. Právě jsem objevil stránky se závěsnými, otočnými nebo pevnými maketami dravců sokola a orla.

A.Popelková - (38) - 19.190 (?), 12.8.2012 12:28
Kosi sice hezky pískají, také je hezké se na ně podívat jak tahají ze země žížalu, ale stojí toto podívání za to, že všechno co pěstujete doslova sežerou? Tak za prvé-společně se špačky,,sklidili´´všechny třešně, následovaly jahody, rybíz-jenom sladký(fajnšmekři) a jak to postupně dozrávalo: maliny a teď mají na jídelníčku ostružiny.Až všechno zmizí tak je mám očekávat v kuchyni? Tedy za mě - jednoznačně škůdci.

host - 79.87 (?), 10.6.2013 18:01

Je kos škůdce? Pro mě jednoznačně ano. Tedy z pohledu zahrádkáře by tak měl být brán. A abych pravdu řekla, nechápu některé zdejší příspěvky. Jak tu někteří píší, jak má být člověk ještě rád, že to má na zahradě a že má s obdivem sledovat, jak se milý ptáček pase na úrodě... připomíná mi to dětinské výlevy. A argument, že prostě "chtějí žít", neberu - to chtějí myši nebo krtci taky, a proč je nenecháme? Proč některá zvířata s naprostou samozřejmostí a zcela bez emocí zabijem, a jiná bezmezně obdivujem a promíjíme jim všechno?? Když takový krtek udělá hromádku, tak se z toho všichni div nepos.rou. Když kosák vyžírá užitečné žížaly a co hůř likviduje část úrody, tak je to v pořádku? Fakt nechápu tuhle logiku. Třešně ta mrcha naklove a některé pose.re. Naklované hnijí a od nich chytají další a další. Podobně jahody. Vytáhnout na to vzduchovku by bylo trestné. Když ale někdo přetáhne lopatou hraboše co jen přeběhl přes zahrádku, tak se nic neděje. Jak někdo objeví na zahradě mravence (jaký div, že?), hned přemejšlí jak je začít hubit... a tak by se dalo pokračovat dál. Proč někteří každýmu hned vadí, zatímco jiní mají vždycky jakési výsadní postavení??

jz77f - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 178.218 (?), 11.6.2013 16:13

Není, protože za normálnch okolností neškodí. Jako člověk. Jsou ale situace, kdy se škůdcem stane.

Na zahradě u domu se "můj" kos věnuje pouze zbytkům na kompostu. Zeleninu a jahody nechává na pokoji. Na další zahradě, kterou mám jinde, musím jahody chránit před kosy sítí proti ptákům.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz