Jak zničit chrousta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 73.42 (?), 5.1.2008 13:56
Viděl sem v televizi nedávno velmi zajímavý dokument o jisté menší francouzské zahradě kde se snažili majitelé nastolit co nejvíce biologickou rovnováhu a biologicky taky řešily všechny problémy se škůdci. Velmi zajímavé bylo zejména řešení problému se mšicemi. Majitel se velmi divil, že se mšice takto rozmnožily a zjistil, že za to může blízká přítomnost mraveniště. Mravenci totiž mšice chránili proti všem predátorům kvůli medovici, která je pro ně pochoutkou a tak i když na jabloň nasadil larvy slunéčka sedmitečného nedosáhl valného výsledku. Tak vzal majitel kýbl s nějakým smůlovatým lepidlem, nejspíše klovatinou a natřel jím asi 10cm pás kolem kmene jabloně. Mravenci se tak nahoru nedostali a přirození predátoři do několika dnů mšice vyhubili. A ještě k tomu sbírání hmyzu, výbornou i když ne dostatečnou alternativou jsou mi fotografie. A ty naštěstí ani mezi nevědoucí veřejností nevzbuzují negativní reakce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 133.199 (?), 5.1.2008 20:44
Kdepak, zlatohlavci nejsou ve vyberu substratu vybiravy. Proto vyse zminene larvy budou na 99% larvy zlatohlavka, predpokladam, ze Cetonia aurata. Sam je mam v kompostu take a nekolik jsem si jich doma odchoval i do stadia imaga. Krom toho je u nas zlatohlavku mnoho druhu a proto nelze generalizovat a rici, ze zlatohlavci v kompostu nejsou :-).
|
|
|
|
|
|
|
jaraz - (17) - 97.4 (?), 5.1.2008 23:05
Rovněž bych se přidal, jsou to s největší pravděpodobností zlatohlávci. Vždy na podzim mám problém, když vybírám 2 letý kompost z plastového kompostéru, protože jich jsou tam desítky kusů. Na povrchu jsem našel vždy několik mrtvých dospělých jedinců a v létě je jich zahrada plná. Takže z kompostu použiji jen část, protože jej vybírám a přebírám velice opatrně a všechny larvy vracím zpět.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 133.199 (?), 6.1.2008 10:31
Presne tak - zlatohlavci si vsechy druhy vytvareji pevny kokon uhlazovanim sveho trusu. I nosorozici si vytvareji kokon, byt mene pevny a vetsinou i chatrny. Stejne i jako chrousti. Jinak k puvodni otazce - travnik likvidoval nejspise jiz vice zmineny chroustek letni - ovsem nelze vyloucit ani chrousta - presneji druh Melolontha melolontha, ktery se zivi korinky rostlin. Oproti tomu hojnejsi chroust Melolontha hippocastani se zivi korinky stromu. Pokud by mel nekdo jakykoliv dotaz co se tyce entomologie, tak staci napsat na rewaxx@seznam.cz . Zlatohlavkum, nosorozikum i chroustum jsem se venoval i v bakalarce, takze urcite poradim :-).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 191.35 (?), 12.6.2008 20:07
Chroustků máme kazdý červen plnou zahradu. Celkem je to zpestrení teplých večerů, kdyby larvy nepronásledovaly ty bestie, krtci!!!
|
|
|
|
|
|
|
host - 251.254 (?), 13.6.2008 10:56
Od pondělí se nám rojí na zahrádce každý večer spousta chroustků. Prosím o radu, jak proti nim postupovat. Máme strach, že nám vše zničí. Děkuji Jana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|