jak se zbavit krtka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 11.83 (?), 5.12.2016 10:09
To že mi to nevybuchlo, byla možná jen náhoda
Určitě příklad hodný následování
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 9.135 (?), 5.12.2016 10:34
Nekonečné téma pro dlouhé zimní večery. Moje zkušenost. "Vyhánět" krtka je nesmysl. Cíl je "zničit krtka" (c) Z. Miler. Kočka ho chytí, ale jen když je na povrchu a to je málokdy, nejčastěji na jaře. Zkusil jsem lecos, gely, pachy, vůně, zvonky, větrníky, hlídat v lichou (i sudou v letním čase) hodinu. Vše bez valného účinku. Nejlíp se mi osvědčila obyčejná klešťová past. Úspěch často není napoprvé, nalíčení se musí trpělivě opakovat, krtek ji často podhrabe ohrabe a podobně. Ale dříve či později se lapí. Odhaduju, že funguje i "expanzní likvidátor", ale to je jaksi vyšší level.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 43.205 (?), 5.12.2016 11:52
Kromě kleští (bacha, jak se toho chytnou zelení, je průšvih, znám jednu prodejnu, kde majitel dostal za krtčí kleště tučnou pokutu a neprodaný zbytek, musel zničit, ale v HORNBACH, byly tyto kleště s nerez povrchovou úpravou, stále v prodeji), je ještě jedna celkem úspěšná věc, a to jezdit často v nepravidelných časech po pozemku vyčochtanou sekačkou, ale v zelinářské zahradě, to nějak nejde.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 112.187 (?), 5.12.2016 15:06
Což jen potvrzuje, co říkám. Krtek není chráněný, vztahuje se na něj pouze zákon o týrání zvířat, stejně jako na jakékoli jiné zvíře.
Pokud se nepletu, je povoleno hubit zemědělské i průmyslové škůdce, ať už návnadami, či nástražnými zařízeními. Takže používat pasti na krtka (stejně tak jako na hlodavce) považuji za naprosto legitimní postup, i přes to, že ekoteroristi "si myslí a vykládají" po svém.
Výklad zákona podle prodejců:
Krtek obecný je sice zákonem chráněný, není však chráněný ve smyslu zvláštní ochrany, a pokud se jedná o hubení škůdců, tato ochrana se na něj nevztahuje, lze ho likvidovat jako škůdce, a jeho zabití není žádný přestupek. Teprve jeho plošné hubení, které by mohlo vést k ohrožení jeho existence je zakázané. Takže na svých zahradách, kde Vám krtek škodí ho můžete beze strachu likvidovat.
Proto jsem přesvědčený, že pokuta za prodej pastí je nesmyl a u případného soudu by nemohla uspět. Za sebe - nikdy nebudu šaškovat a budu se škůdců bez výčitek zbavovat, nikoli vyhazovat slimáky k sousedovi a vozit hlodavce do zverimexu (pokud náhodou už i prodej krmné havěti pro chovatele není zakázán... ).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 201.6 (?), 4.12.2016 5:20
Taky se pokouším chytit krtka na zahrádce ale zatim marně, použil jsem sirne knoty (vykopal chodbyčky vedle) koupil jsem trubkove pasti (jednu dokonce podkopal) na zahradě se pohybuje 5 koček ze sousedstvi taky nic, mame yorkšira ten sem tam čmucha ale že by nějaka akce to ne, tak už važně nevim.Asi ten boj odložim na jaro a do te doby budu doufat že krtek odejde nebo ho ty kočky chytí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|