Jak rozpustit slimáka v trubce
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 83.142 (?), 21.7.2009 0:13, zobrazeno: 9300x
Dobrý den,
máme studnu, do které nám spadnul slimák. Zjistili jsme to bohužel pozdě, až když klesnul ke dnu. Pak stačil okamžik a dostal se do odtokové hadice/trubky, která vede pitnou vodu ze studny samospádem do domu. Obáváme se, že je už tak daleko, že by se ho nepodařilo vypudit zpětným tlakem (např. z komoresoru). I když jsme vodu desinfikovali Savem podle návodu, pořád voda smrdí a pít se jí ani neodvažujeme. Poradí někdo, jak slimáka něčím rozpustit? Vodovod je zčásti plastový (2" hadice) a do baráku pak vedou kovové (asi železné) 1/2" trubky. Nemusím asi připomínat, že by měl být vodovod po rozpuštění slimáka i nadále použitelný pro pitnou vodu. Studna má oproti domu převýšení asi 10 m. Poradí někdo, prosím?
Vít Chudoba
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 241.251 (?), 21.7.2009 12:02
Lidé používají k hubení slimáků sůl. Slimák se zcela rozpustí. Asi bych na konec trubky ve studně nasadil nějakou gumovou trubku, kohoutek nechal otevřený, aby pokud možno vyteklo z roury co nejvíce vody a pak tam nalil hodně koncentrovaný roztok kuch soli - to už bych ale kohoutek zavřel. Po nějaké době si myslím, že by se slimák rozpustil a pak bych vše důkladně propláchl a vydesinfikoval.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 83.142 (?), 21.7.2009 20:41
Děkuji za reakce. Postup se solí nás napadl také, ale bojím se koroze trubek, tak jsem založil toto téma, jestli s tím nemá někdo nějaké zkušenosti. Studnu jsme důkladně vyčistili na jaře. Voda byla jako křišťál, bez zápachu. Vodu jsme měli před tou nešťastnou událostí se slimákem také na chemickém a biologickém rozboru a bylo vše v normě. Doporučili nám ji vydesinfikovat Savem. To jsme také udělali, ale v době, když už byl slimák v odtokové trubce (toho jsme si všimli, až když jsme tam to Savo nalili). Jak dlouho trvá, než se slimák ve vodě rozloží a jak se to urychlí, když se použije roztok soli. Zatím je to asi týden, co je slimák v trubce.
Vít Chudoba
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 83.142 (?), 23.7.2009 0:43
Tak jsem to nakonec vyřešil bez chemie a celkem ekologicky. Koupil jsem dostatečně dlouhou hadici a požádal souseda, jestli se mohu připojit k němu na vodovod (má obecní). Tlakovou vodu jsem hnal nahoru do studny, kde jsem ji nechal přepadem nějaký čas odtékat. Po chvíli se vyplavil i slimák. Z původní délky asi 10 cm a 2 cm v průměru zbyl v trubce po asi týdnu pouze cca 3 cm dlouhý a 1 cm v průměru jakýsi ztvrdlý kus. Ten ale stačil parádně ucpat trubky do baráku, že dneska netekla ani kapka. Takže problém vyřešen (aspoň doufám). Děkuji všem za rady a hlavně - pozor na slimáky ve studni.!!!
Větrací i přepadovou trubku jsem zakryl plátnnem, přes víko navíc přehodil igelit, který jsem přivázal ke skruži a chystám se ještě dle rady Martina udělat sací koš, aby se už nic takového neopakovalo.
Vít Chudoba
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|