Co sežralo a obalilo Kalinu

host - 180.2 (?)
1.6.2010 16:45

Dobrý den paní Marie, pokud si matně vzpomínám, tak až čtvrtá generace mšic jsou létavky, takže ty první by se asi měly líhnout na keři. Osobně bych dal teda pozor na to, abych se jich v průběhu vegetace dobře zbavil, na což spolehlivě zabírá to, co sama používáte. Pohlídal bych si dále správné koncetrace roztoků a způsob postřiku, čímž mám na mysli kvalitní postřikovač i trysku. A začal bych hned na jaře postřikem na přezimující škůdce, tak jak to dělám na ovocné stromy, což je přípravek na bázi olejů. Asi tak. Ať se daří přeje Stanislaw

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Svadlena - (2) - 88.145 (?), 1.6.2010 13:27, zobrazeno: 13995x

V protihlukové stěně podél hlavní silnice poblíž našeho domu jsou kromě jiných okrasných keřů vysázené i kaliny, které většinou v průběhu jara doslova "ožere" nějaký, mně neznámý hmyz.Ten však letos keř ožral až na holé větve a pak celé toto dílo zkázy ještě zabalil do pavučiny plné housenek.Vypadá to jako záběr z hororového filmu a proto jsem to vyfotila a budu ráda, když se najde někdo, kdo bude vědět, o co se jedná.Všechny okolní keře jsou olistěné a zdravé.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 180.2 (?), 1.6.2010 15:05

Dobrý den. Toto je poměrně známý jev u Viburnum opulus, což je kalina obecná. Sice netuším jaké jsou to housenky, ale takto trpí rostliny hlavně na suchém stanovišti. Tahle kalina chce totiž stanoviště vysloveně vlhké jako v přírodě. Stanislaw

Marie12 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (429) - 143.253 (?), 1.6.2010 15:43

Pane Stanislewe, já mám taky tuto kalinu mám ji ve vlhku na severní straně tento problém nemám, ale každý rok mě ji napadne mšice taková černá myslím, že se jí říká mšice maková i když stříkám proti mšicím přípravky měním je každý rok těmi potvorami obalená nevěděl byste co s tím.Děkuji Marie

host - 180.2 (?), 1.6.2010 16:45

Dobrý den paní Marie, pokud si matně vzpomínám, tak až čtvrtá generace mšic jsou létavky, takže ty první by se asi měly líhnout na keři. Osobně bych dal teda pozor na to, abych se jich v průběhu vegetace dobře zbavil, na což spolehlivě zabírá to, co sama používáte. Pohlídal bych si dále správné koncetrace roztoků a způsob postřiku, čímž mám na mysli kvalitní postřikovač i trysku. A začal bych hned na jaře postřikem na přezimující škůdce, tak jak to dělám na ovocné stromy, což je přípravek na bázi olejů. Asi tak. Ať se daří přeje Stanislaw

Marie12 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (429) - 143.253 (?), 1.6.2010 18:01

Děkuji Vám a udělám to tak jak radíte.Marie

host - 49.39 (?), 1.6.2010 18:29

Možná, že se jedná o předivku zhoubnou - malý bílý motýlek, jehož larvy kompletně ožerou stromy a keře a zabalí do bílého pavičinového povlaku, který je chrání přede všemi nepřáteli a asi i proti postřikům. Zadejte si výraz do vyhledávače a hned na prvním odkazu byl velmi zajímavý obrázek.

Mohou to být ale i mnohé jiné druhy takto "zhoubných" motýlků, nejen tato předivka zhoubná.

Josef.

Svadlena - (2) - 88.145 (?), 1.6.2010 20:32

Pane Josefe, děkuji za vaši odpověď.Opravdu se asi bude jednat o předivku zhoubnou, protože obrázky přidané k danému tématu skutečně odpovídají tomu, co jsem sama viděla na našem stromě.

host - 158.26 (?), 3.6.2010 8:57

No to se mi ulevilo. Podle nadpisu jsem se lekla, že šlo třeba o souseda Kalinu :-).

host - 63.89 (?), 28.6.2010 15:54

Dobrý den, tyto děsivé nájezdy housenek předivky zhoubné zaujaly i redaktory idnes.cz. Více v článku.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz