Doporučili byste mi tenhle skleník?

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?)
4.2.2011 19:12

Dobrý den. Když už budete dělat základy, tak jedním vrzem pro daný rozměr skleníku. Dopručuji prodlouženou velikost. Když se skleník osvědčí tak si koupím ještě jeden na rajčata a zeleninu. V tom první budu pěstovat okurky a papriky. Melouny jsem nikdy nepěstoaval a do tak malého prostoru 3 x 2 m potřebujete dát i jinou zleninu. Skleník je velice vhodný zapustit do země - viz foto. Ta černá základna slouží k lepšímu uchycení vlastního skleníku a zároveň zvyšuje tuhost konstrukce. Touto černou podsadou se dá trvale prostrčit hadice pro zalévaní. Středem mám udělanou cestičku a po obou stranách a v čele jsou záhonky. Středová cestička je hluboká 30 - 32 cm dole je široká 30 cm nahoře je 40 cm. Do takto vytvořeného prostoru si mohu dřepnout a obdělávat půdu. Pokud se mi podaří udělat kamenný taras a srovnat terén, potom nebudu potřebovat schody ke skleníku. Větraci okénko je jenom jedno a na to přijde namontovat automatika. V letních vedrech budou otevřené dveře a větrací okno. Vzhledem k tomu, že jsme dost vysoko tak si myslým, že by to mohlo stačit. Praxe ukáže. Musím ještě vymyslet nějakou lehoučkou a snadno snímatelnou mřížku proti koze a zajícům. Slimáci a jiná havěť se tu nevyskytuje. Zítra nafotím rozdělané poličky a pošlu foto.  Zdeněk

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 3.243 (?), 4.2.2011 6:38
Jsem rozhodnuta si sklenik koupit, mzslim ten co mate vy. Sice si zatim koupim jen zakladni verzi plus zakladnu a pristi rok bych si koupila prodlouzeni, myslite, ze je to rozumne vuci tvorbe zakladu nebo je lepsi koupit hned ten rozmer co mate vy [tedz to prodlouzeni najednou]. Dekuji Misa PS;mate KRASNY pozemek viz.foto Jinak koupila jsem si vcera seminka melounu nemate nejakou zkusenost?

host - 3.243 (?), 4.2.2011 6:42
Jeste bych rada vedela kolik mate schudku do skleniku a jestli je to vyhodnejsi mit tu pestebni plochu nadzvednutou a udelanou cesticku. dekuji Misa A take jestli je zajisteno dostatecne vetrani, kdyz je tam jen jedno okenko stresni.

host - 3.243 (?), 4.2.2011 6:49
Jeste bych rada vedela, zda uvazujete o prodlouzeni vaseho skleniku. Dekuji Misa

host - 8.66 (?), 4.2.2011 11:10

Pockam na koupi skleniku do brezna-dubna, bude pry o neco levnejsi (akce na internetu). Jinak mohl byste prosim nafotit jak mate udelane ty policky, ktere pak uzijete na okurky.Dekuji

Misa 

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 4.2.2011 19:12

Dobrý den. Když už budete dělat základy, tak jedním vrzem pro daný rozměr skleníku. Dopručuji prodlouženou velikost. Když se skleník osvědčí tak si koupím ještě jeden na rajčata a zeleninu. V tom první budu pěstovat okurky a papriky. Melouny jsem nikdy nepěstoaval a do tak malého prostoru 3 x 2 m potřebujete dát i jinou zleninu. Skleník je velice vhodný zapustit do země - viz foto. Ta černá základna slouží k lepšímu uchycení vlastního skleníku a zároveň zvyšuje tuhost konstrukce. Touto černou podsadou se dá trvale prostrčit hadice pro zalévaní. Středem mám udělanou cestičku a po obou stranách a v čele jsou záhonky. Středová cestička je hluboká 30 - 32 cm dole je široká 30 cm nahoře je 40 cm. Do takto vytvořeného prostoru si mohu dřepnout a obdělávat půdu. Pokud se mi podaří udělat kamenný taras a srovnat terén, potom nebudu potřebovat schody ke skleníku. Větraci okénko je jenom jedno a na to přijde namontovat automatika. V letních vedrech budou otevřené dveře a větrací okno. Vzhledem k tomu, že jsme dost vysoko tak si myslým, že by to mohlo stačit. Praxe ukáže. Musím ještě vymyslet nějakou lehoučkou a snadno snímatelnou mřížku proti koze a zajícům. Slimáci a jiná havěť se tu nevyskytuje. Zítra nafotím rozdělané poličky a pošlu foto.  Zdeněk

Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 126.6 (?), 4.2.2011 21:55

V poslední době se stále častěji setkáváme s názorem, že plastový skleník je lepší, než skleník ze skla. Je tomu ale skutečně tak?

Rozdíl mezi plastovým a skleněným skleníkem je asi takový, jako mezi plastovou a skleněnou skleničkou. Přestože plastová sklenička má na první pohled více výhod, než skleněná (třeba nerozbitnost), přesto podvědomě dáváme přednost sklu. Sklo je totiž narozdíl od plastu přírodní ekologický materiál a při pěstování rostlin pod sklem tak máme zaručenu stoprocentní zdravotní nezávadnost.

O sklenících z polykarbonátu se tvrdí, že jsou téměř nerozbitné. Důležité je to slovíčko téměř. Polykarbonát lze lehce prokopnout např. motyčkou a krupobití ho sice nerozbije, ale zato na něm zanechá prohlubně, podobně jako na karosériích automobilů (narozdíl od plechu je nelze odstranit). Sklo sice silné krupobití může rozbít, ale stačí mít skleník za pár korun pojištěný a opravu vám kompletně pojišťovna proplatí.

Polykarbonátové desky lze velmi snadno poškrábat třeba jen ometáním sněhu koštětem. Škrábance nejen nejsou příliš estetické napohled, ale hlavně se v nich usazuje špína a plíseň (opět zde platí příměr s plastovou skleničkou).

Polykarbonát má sice lepší tepelně-izolační vlastnosti, ale ty využijete jen pokud budete skleník vytápět přes zimu (např. pěstování citrusů). Přes léto je to naopak nevýhoda, protože se teplo drží ve skleníku, což v létě není rozhodně žádoucí a klade to vyšší nároky na větrání. Pro pěstování zeleniny je daleko důležitější, aby byl skleník utěsněný, jinak vám škvírami uniká všechno drahocenné teplo, což je nepříjemné hlavně v jarních měsících.

Polykarbonát je výhodný hlavně pro prodejce, protože díky své nízké hmotnosti a "nerozbitnosti" snižuje prodejní náklady. Pro pěstitele je výhodný pouze ve speciálních případech. Schválně, čím myslíte, že mají zasklené skleníky profesionální pěstitelé zeleniny...?

Polykarbonát rozbitý krupobitím
Polykarbonát rozbitý krupobitím

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 166.4 (?), 5.2.2011 9:57

Podle nabídky v obchodech mne překvapuje, že u nás ještě existují profesionální pěstitelé zeleniny ve sklenících. A pokud ano, nepěstují tuto zeleninu ještě ve sklenících z dob komunismu, kdy u nás polykarbonát neexistoval?

Už jsem viděl dost skleníků na západě, i nevytápěných, u velkopěstitelů - Holandsko, Německo, kolik myslíte, že jich bylo zaskleno klasickým sklem?

Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 126.6 (?), 5.2.2011 15:10

Polykarbonát dokáže výborně nahradit fólii u fóliovníků, což je možné vidět právě u velkopěstitelů v Holandsku nebo Německu. To je ale trochu jiná kategorie skleníků, tzv. "průmyslových", které si člověk nepořizuje na svoji zahrádku.

U klasických zahradních skleníků, určených na pěstování zeleniny, prozatím stále zůstává rozptylové sklo tou nejlepší alternativou. Pokud by mě osobně někdo chtěl přesvědčit, že polykarbonát dokáže plnohodnotně nahradit sklo u těchto skleníků, je to stejné, jako by mě přesvědčoval, že plastová sklenička je lepší než skleněná, nebo že nádobí z plastu je lepší než porcelánové talíře…

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 5.2.2011 19:59

Pane Vondráček máte pravdu, když srovnáváte sklo a polykarbonát. Já jsem nikdy nevlastni skleník až nyní. Dal jsem přednost tomuto. Důvodů je několik. Bezúdržbová a tepelná vlastnost tohoto skleníku. Dále výrobce garantuje 10 letou záruku na nerozbitnost polykargonátových desek kurupobitím.  Do skleníku ani omylem netáhne, protože všechny montážní mezery jsou utěsněné takovou šedou pěnovou lepicí páskou. Včera jsem zmínil, že dnes přidám pár fotek pro paní z Morávky. Regálek není ještě hotový. Nafotil jsem levou stranu. Potřebuji dodělat ještě pravou stranu a nátěry. Protože bydlím v 764 m.n.m. tak ten salát není vůbec špatný. Zdeněk

Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 126.6 (?), 6.2.2011 18:28
Opravdu výrobce garantuje 10-letou záruku na nerozbitnost desek? Je otázka, nakolik to myslí s tou zárukou vážně nebo zda to nemá nějaký skrytý háček v záručních podmínkách. Na fotografii u mého předchozího příspěvku je totiž názorně vidět, jak taková nerozbitnost vypadá v praxi. Deska sice není "rozbitá na střepy", zato je kroupami "prostřílená" jak řešeto (jedná se o dvoustěnou desku silnou 4 mm; pokud by deska byla silnější, kroupa by ji neprorazila, ale pouze by udělala v desce důlek, jak jsem o tom psal dřívěji; v podstatě ale v obou případech je ta deska zničená). Na té fotografii je mimochodem také hezky vidět, jak je u polykarbonátových desek problematická záruka propustnosti světla po několika letech provozu. Pokud se deska znečistí uvnitř v komůrkách, nedá se s tím vůbec nic dělat. Nejen že to nevypadá vůbec hezky, ale hlavně to ubírá rostlinám potřebné světlo.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz