Skladování zeleniny a ovoce v sezoně
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 114.91 (?), 10.5.2016 18:57, zobrazeno: 21210x
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na uskladnění zeleniny v průběhu roku - jedná se mi především o brambory, cibuli, česnek, kořenový celer a mrkev.
Bydlíme v bytě a nemáme k dispozici sklípek nebo vychlazenou spíž, ale máme k dispozici zahradu s terasou, na které se najde růžek, který je ve stínu téměř po celý den.
Chápu, že asi není možnost v takových podmínkách jen tak dosáhnout nějakého dlouhodobějšího skladování, ale chtěla bych dosáhnout toho, aby nám zelenina vydržela alespoň 2 týdny až měsíc. Všude čtu rady na to, jak to zařídit v zimě (tam není problém to zateplit), ale jak to dělat po zbytek roku, kdy běžná venkovní teplota je přes den ke 20 a jen v noci je kolem 10). Lze to ponechat na té terase? Nějak to ještě dodatečně odstínit nebo zajistit pískem/rašelinou?
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 10.5.2016 21:38
Velmi záleží na výchozím stavu surovin. S.P.,Ch.
|
|
|
|
|
|
|
host - 114.91 (?), 10.5.2016 22:10
Tomu rozumím, ale i když seženu čerstvé suroviny ze zahrádky, tak stále to neřeší můj problém...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 114.91 (?), 11.5.2016 14:40
Jaké odpovědi zhruba očekávám jsem nastínila. Ano, zelenině je nejlépe v chladu, jenže někde se tvrdí, že je potřeba ledničkový chlad, někde zas že je potřeba mít chlad tak 15 - 18 stupňů, dělají se různé úpravy, kdy to běžně leží např. na balkoně, ale nějak zajištěné (např. nějakou směsí písku s něčím apod.). Ptám se na tyto zkušenosti, abych netestovala tunu různých možností, které možná budou a možná nebudou fungovat.
Odpověď "pořiďte si lednici" jsem opravdu nečekala, zvlášť když tyto věci do lednice evidentně nepatří (není na ně vhodné klima a tudíž tam nevydrží).
|
|
|
|
|
|
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 112.187 (?), 11.5.2016 15:11
Kupované brambory vydrží do zkonzumování v kuchyni, pěstované brambory zřemě bude potřebovat uskladnit ve větším množství v chladu a tmě po celý rok, takže to nevyřešíte.
Česnek nám vydrží celý rok (ještě teď je v perfektní kondici) doma v suchu v předsíni. Je tam o kapku chladněji než ve vedlejších prostorách, ale myslím si, že to nemá moc velký vliv. Hlavně sucho.
Cibuli máme přes podzim a zimu v nevytápěném domku, takže celou zimu v chladu - to vám skutečně lednička vyřeší. Stejně tak máme přes celou zimu ve stejném chladu ve vlhkém písku mrkev. Takže ji klidně dejte do písku či jiné hmoty do lednice.
Celer nepěstujeme.
Na terase budete mít teplo a chlad prostě nijak od tepla přes léto neodizolujete, proto vám říkám pořiďte si (třeba z nějakého bazaru) lednici a mějte to v ní.
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 11.5.2016 15:36
Dělaly se sklepy, krechty ap. Nejlepší ale je sklízet postupně. Prostě si ty brambory na oběd nakopáte a ostatní hlízy necháte v zemi.
V.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 114.91 (?), 12.5.2016 11:39
To, co vypěstujeme, to samozřejmě sníme téměř okamžitě. Jenže to je rozmezí cca 2 měsíců a velmi malé várky. Jinak po celý rok bojujeme přesně s tím, co jsem popisovala níže.
Brambory v místnosti měknou po zhruba týdnu, tou dobou už navíc klíčí. Cibule a česnek v lednici měknou a ztrácí chuť a na kuchyňské lince přinejmenším cibule klíčí, česnek měkne a scvrkává se - obojí po pár dnech. Celer ten zhruba týden vydrží v lednici, mrkev je nepoužitelná po cca 3 dnech v lednici a po cca 2 dnech v místnosti.
Důvod proč mě napadlo terasa byl spíše ten, že je tam obvykle nižší teplota než máme doma. 22 - 25 stupňů bývá jen pár měsíců přes léto a protože jde o východní stranu s bočním krytím, tak po většinu dne je na terase stín a kromě obrovských veder uprostřed léta je tam chládek.
Připadalo mi to jako vhodnější prostředí než doma bez proudícího vzduchu, ve větším teple. Ale nevím jak moc velký chlad ta zelenina potřebuje na to, aby vydržela třeba 1 - 2 týdny v období od jara až do podzimu.
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 173.17 (?), 12.5.2016 14:44
Pochoptelně v bytě s teplotou 22-25 °C v létě někdy i vyšší nic skladovat nejde. Jestli máte na té terase nižší teploty a je tam stín, tak to tam klidně dejte, možná by bylo dobré to ještě dát do nějaké polystyrenové krabice od něčeho. Já také zeleninu úspěšně skladuji v krabicích na balkóně. Ne měsíce, ale vydrží jistě déle než v kuchyni nebo někde v bytě, chladničku nemám až tak velikou. Debata o tom, jestli Vám něco měkne, nebo se kazí je úplně zbytečná, asi to víte lépe než zde diskutující.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
host - 66.26 (?), 12.5.2016 15:12
Takove brambory, co klici v sezone uz po tydnu, bych chtel videt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|