Problematické je ukládání ovoce a zeleniny ve stejném sklepě. Jablka produkují moc etylenu a zelenina rychle stárne. I vůně zeleniny a brambor jablkům moc nepřidá.
Kořenová zelenina se doporučovala skladovat ve sklepě v písku tak, aby srdéčko koukalo ven a kořeny se vzájemě nedotýkaly. V případě mrkve a tvarově podobné zeleniny se dají rovnat do "ježka" jako naštípané dřevo.
Zelí se skladovalo v krechtech. V základně se udělal větrací laťový kanál. hlávky se uchovávaly i s kořeny. Kořeny vzhůru. Prosypalo se to pískem, nebo plevami, pak vrstva slámy, vrstva země. Při holomrazech se to nakrývalo navrch slámou. Také se muselo zabránit myším přístup do krechtu.
Další možností bylo využití pařeniště, kam se před zimou založí zelenina (květák ap.) Pařník se včas zakreje izolací..
Mám na toto téma moc pěknou knížku od Dr. K. Kamenického. Doporučuji nastudovat odbornou literaturu z dob, kdy nebyly jiné možnosti.