Brutálně špinavé demižony - co s tím
|
|
|
|
|
|
|
|
tatnda - Diamantový Zahrádkář (1196) - 51.213 (?), 4.12.2014 18:43
Pěkný večer, já bych zkusil tablety do myčky. Tabletou do myčky jsem si vyčistil nerezovou termosku od kávy, kterou jsem nechal týden v báglu po rybařině, zapoměl jsem na ní... Dal jsem horkou vodu a tebletu, došlo k reakci, vyšumění,proto termosku nezavírejte, po kávovém zbarvení ani památky a byla jako nová... zkusil bych to i s demižony, dal bych tak 10l vody teplé 40-50 st.aby nepraskly a v myčkách je tato teplota taky,... a do toho tři tablety a demižonem válel po nějakém molitanu nebo dece, popř.nechal na boku a pozoroval reakci. 10 litrů abych nemusel dávat plný demižon a tím i velký počet tablet.čím méně vody, tím bude roztok silnější. Roztok bych pak mohl přelívat do dalšího demižonu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.7 (?), 4.12.2014 18:34
relativne bezpecna? Hydroxid je svinstvo. Cisti vynikajuco, najma v zmesi s alkoholom. Kvoli cene by bol vhodnejsi izopropanol. Kam sa hrabu kyseliny. Ale doma by som to neskusal. Ked polepta tazko sa zmyva. Vsakuje do tkaniva a z ruky budete mat mydlo. Radsej by som kupil nejaky dobry prasok na pranie, a urobil nejaky roztok. Nechal dlhsi cast posobit, obcas otocil aby prasok ucinkoval na vsetky steny. Hadam to povoli.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 4.12.2014 19:04
Hydroxid sodný je relativně bezpečná látka o čemž svědčí i o to, že je běžně dostupná. Na rozdíl od koncentrovaných anorganických kyselin nebo jejích směsí...
Prosím Vás, už takové věci nepište, nechcete_li mít zadavatele na svědomí.Jediné, v čem je louh bezbečnější je jeho prodávané skupenství. Když si rozbijete nádobu s hydroxidem nad hlavou, nic se vám nestane, s kyselinou to bude horší.
Zato poleptání kyselinami je mnohem méně nebezpečné než roztokem louhu, nota bene horkým. Koagulační nekróza vzniklá účinkem kyseliny obvykle brání dalšímu průniku žíraviny. Naopak kolikvace tkáně louhem urychluje její hloubkovou destrukci.
Jinak anorganické kyseliny jsou v obchodě stejně dostupné jako hydroxidy.
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.28 (?), 4.12.2014 21:35
My jsme vyčistili dva 50ti litrové demižony tak, že jsme do nich nalili trochu vody a větší množství roztlučených vaječných skořápek. Hrdlo zajistili igelitem a gumičkou. Na stůl položili starou deku a váleli a překulovali,... Nebylo to hned, ale podařilo se. Jarča
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 210.50 (?), 4.12.2014 21:50
Napsal jsem jen svou zkušenost, nic jiného. Bylo mi kdysi líto zbavit se starých, zašlých demižonů, tak jsem to vyřešil takhle...
A po vyčerpání všech běžných čisticích postupů!
(Po ořechovce a podobných "sfinstew"...)
Demižony jsou dnes celkem drahé...
*
Tak ať si to kdo chce jak chce přebere...
*
Jen ještě - koncentrované kyseliny jsou oproti louhovým roztokům, nedostupné, neprodejné. Teda pokud si je někdo doma nepředestiluje nebo nemá na něj zdroj...
Rafael
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 4.12.2014 22:04
Kyselina sírová, kyselina chlorovodíková jsou dostupné stejně jako louh NaOH v technické drogerii pro osoby starší 18 ti let.
Kyselina sírová pro accu (33%) je za 35 Kč/litr
Kyselina solná technická (31%) je za 32 Kč/litr
Kyselina sírová pro laboratorní účely (96%) cca 180 Kč/litr
Louh sodný bezvodý technický cca od 38 Kč/kg
Louh draselný bezvodý od 67 Kč/kg
dřevěný popel = zdarma z vlastních kamen.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 4.12.2014 21:39
Jestliže do 50 litrového demižónu dáme 30 litrů vody teplé 60°C (teplejší by z kohoutku téci něměla a do toho přidáme 100 g perliček, tak teplota stoupne na 66°C a po rozpuštění už dále nestoupá. Ten nárůst teploty není až tak strašný, aby to demižón rozbilo. Ale jak myslíte, možná je to opravdu strašné, používat 100g/30000g = 0,00333 = 0,3%ní louh po doplnění objemu pak v demižónu leží 0,2% ní roztok a "pracuje". Vaše obava by byla namístě. pokud by v demižónu bylo méně než litr vody, který nemá dostatzečnou tepelnou setrvačnost pro absorbování tepla z exotermického rozpouštění hydroxidu.
Nasycený roztok louhu o teplotě 20°C má 46% NaOH - to doporučuje Rafael.
Nasycený roztok o teplotě 60°C má přes 53% NaOH.
|
|
|
|
|
|
|
host - 133.188 (?), 4.12.2014 22:26
Tato diskuze je opravdu zajímavá. Chemii nerozumím, celý proces mi připadá složitý a náročný, jen tak mne napadlo - nebylo by jednodušší demižóny vyhodit a koupit nové. Až se povede pomocí chemie demižóny vyčistit, bude následovat diskuze na téma "Jak odstranit nežádoucí zbytky chemikálií, aby se neprojevily v chuti/vůni následujícího produktu?"
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 4.12.2014 22:52
Nikoliv, většina doporučovaných prostředků je právě i prostředky pro neutralizaci zápachů i z vizuelně čístých nádob.
Je rozhodně ekonomičtější za cca 10 Kč demižón umýt než za cca 686,- Kč a více kupovat nový.
Jinak louhem sodným se po celá desetiletí na automatických linkách myly vratné skleněné obaly. Ani děti (mléko) ani pánové (pívo) si nestěžovali. Nebo snad nyní máte radši pívo z PETky?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|