Cukernatost kvasu (ovoce) má smysl měřit POUZE na začátku. Je-li cukru málo, pak případně dosladit. Pozdější měření nemá smysl. Když kvašení skončí, stačí zkusit, jestli zhasíná sirka nad kvasem. Pokud ne, nic nevymýšlet a pálit.
Měl jsem pěkný kvas kupovaný, plody vyzrálé a šťavnaté. Jen nevím kolik měly cukru. Před pálením měl kvas 6% cukru. Jenže při pálení mi to vyskočilo na 30% a tekl mi z toho ocet. To jsem nechápal. Jdu ochutnat kvas a chutnal hodně po octu. Tohle se mi nikdy ještě nestalo. Někde jsem slyšel že kvas může chytnout druhé kvašení. Tohle bych pochopil ale proč to mělo mělo pořád 6% cukru. Porádí mi někdo včem byla chyba, čeho se vyvarovat a jestli měřit i cukernatost trnek na začátku. Předem moc děkuji. Jarda
Cukernatost kvasu (ovoce) má smysl měřit POUZE na začátku. Je-li cukru málo, pak případně dosladit. Pozdější měření nemá smysl. Když kvašení skončí, stačí zkusit, jestli zhasíná sirka nad kvasem. Pokud ne, nic nevymýšlet a pálit.