Světlušky 2017

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?) 
11.7.2017 13:45

není to jen tím, že se tento gen(svítivosti)  prostě dědí?

No a proč samičky nedědí gen pro křídla?
No, myslím, že vybíravost vyšších samic a žen na hmyz úpně aplikovat nelze. Spáří se ten, kdo nejde samičku nejdřív. Že by larva, co najde plže posvítila ostatním? Teoretici marx leninizmu by to jistě dovedli správně uchopit a vysvětlit.
enlightened

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 11.7.2017 15:07

Já teď nemyslím. Mám vyčteno, že světlo světlušek je nástrojem oboustranné nebo vícestranné komunikace, včetně vymezení teritoria a varování predátorů a konkurentů. Samička světlušky skutečně dá signál právě tomu samečkovi, kterého chce (hlavně podle jeho světla). To je prokázáno. Při páření některých druhů hmyzu je někdy nutné vyzkoušet více samců. U kanibalistických larev v žádném případě nejde o svolávání na společnou večeři, ale je to trochu složitejší komunikace. Varování některých predátorů a vymezení teritoria tu však platí beze zbytku.

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 17.10 (?), 11.7.2017 12:06
I samicky svetlusek citi, ze s kazdym to nejde. Kriteria prijatelnosti proto zahrnuji i "sexy svit". Tj. silne samci svetlo lakaveho odstinu bez tresu. Neduzivy jedinec ma sanci jen kdyz zadny jiny neni k dispozici. Svetlo je take komunikacnim nastrojem mezi larvami, kdyz nektera nalezne plze nebo jejich stopy. A konecne vajicka sviti, aby se do stejnych mist nekladla zadna dalsi. Jak logicke!

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 183.230 (?), 14.7.2017 23:20

Tak jsem zase tady...

Předpředevčírem pět kousků,

Ve středu a ve včera jsme na světluščí procházce nebyli.

Dnes jsme opět vyšli. Horkotěžko jsem došel ke dnešní bilanci: dvě pozemní světýlka, dva letící svaojánci.

Obávám se, že byli pro letošek poslední, ale třeba ještě ne.

A děkuji všem za předchozí příspěvky; zvláště Mimmo uvedl zajímavé údaje.

Dobrou noc.

Josef. 

host - 58.200 (?), 15.7.2017 12:24

Nejvíc světlušek jsem viděl v lese u starého ramene řeky odry v ostravě-pískové doly. Chytal jsem ryby a ty berou často víc večer, a tak člověk zatmí ale to je rojení, hemžení, velké množství a dost hustě, asi by to chtělo nafilmovat do televize. Barva je snad taková žlutozelená, to v tropických zemích jižní ameriky a jistě i jinde jich je víc druhů, tam ta barva možná je různá. Světélkuje ale mnohem více organizmů! Bakterie na kmenech stromů, některé houby, mechy, či lyšejníky, a jdeme-li do druhého světa=pod mořskou hladinu, tak tam světlo neproniká až na dno a v hlubinách má až 95% organismů světélkující vlastnosti. A že jich tam je! Zvláštní.Fantastické, jako vše co má život na zemi. V život ve vesmíru zatím nevěřím.Fantastické jaké zvláštní vlastnosti mají některé prvky.Gravitace, co nás táhne dolů, nikdo se jí nevyhne jen v letadle neb kosmu.člověk se nestačí divit.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 232.240 (?), 16.7.2017 9:20

Díky za příspěvek a rozšíření obzorů. Kam až se v diskusi o světluškách nedostaneme!?

I k mimozemskému životu; ve svých úvahách ho nijak nepotřebuji, klidně můžeme být ve Vesmíru sami a netrápí mne to.

A ke gravitaci; včera o ní povídala jedna známá: běžela za psem, aby se v něčem neválel, povolily jí vazy v koleně a už se válela ona :-).

Ale zpět do našeho lesa. Při včerejší delší procházce vedené částečně mimo cesty jsem už neviděl ani jedinou letící světlušku. Na zemi, v trávě, listí a jehličí jsem jich zaregistroval cca 10-15 kousků. Jsou.li to toužící samičky, asi se už svého prince se zeleným světlem nedočkají... Holt buď tak dlouho vybíraly, až přebraly... anebo kdo pozdě chodí, sám sobě škodí... Anebo sedávaly panenky v koutě a byly hodné :-)...

Přijela teta Kateřina :-)

Josef.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 130.168 (?), 17.7.2017 22:57

Doplňuji report ze včerejší (neděle 16.7.2017) vycházky: na velkou vzdálenost - na hranici pozorovatelnosti - cca 30-40 m daeleko - jsem jednu letící světlušku ve 22.15 přece jen ještě viděl. A následně po lese ještě cca 10 světýlek na zemi.

Dnes to bylo trochu jiné (a jiná trasa a čas procházky). žádný letící svatojánek, cca 7 či 8 světýlek na zemi, ale hlavně... asi 50-70 m za námi se najednou začalo ozývat praskání větviček... a po chvíli se na cestu vyhoupl velký černý stín, za ním dva, tři menší a se šustěním zmizely v pšeničném poli za cestou :-)

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024