Světlušky 2017
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 232.240 (?) 16.7.2017 9:20
Díky za příspěvek a rozšíření obzorů. Kam až se v diskusi o světluškách nedostaneme!?
I k mimozemskému životu; ve svých úvahách ho nijak nepotřebuji, klidně můžeme být ve Vesmíru sami a netrápí mne to.
A ke gravitaci; včera o ní povídala jedna známá: běžela za psem, aby se v něčem neválel, povolily jí vazy v koleně a už se válela ona :-).
Ale zpět do našeho lesa. Při včerejší delší procházce vedené částečně mimo cesty jsem už neviděl ani jedinou letící světlušku. Na zemi, v trávě, listí a jehličí jsem jich zaregistroval cca 10-15 kousků. Jsou.li to toužící samičky, asi se už svého prince se zeleným světlem nedočkají... Holt buď tak dlouho vybíraly, až přebraly... anebo kdo pozdě chodí, sám sobě škodí... Anebo sedávaly panenky v koutě a byly hodné :-)...
Přijela teta Kateřina :-)
Josef.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 183.230 (?), 14.7.2017 23:20
Tak jsem zase tady...
Předpředevčírem pět kousků,
Ve středu a ve včera jsme na světluščí procházce nebyli.
Dnes jsme opět vyšli. Horkotěžko jsem došel ke dnešní bilanci: dvě pozemní světýlka, dva letící svaojánci.
Obávám se, že byli pro letošek poslední, ale třeba ještě ne.
A děkuji všem za předchozí příspěvky; zvláště Mimmo uvedl zajímavé údaje.
Dobrou noc.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
host - 58.200 (?), 15.7.2017 12:24
Nejvíc světlušek jsem viděl v lese u starého ramene řeky odry v ostravě-pískové doly. Chytal jsem ryby a ty berou často víc večer, a tak člověk zatmí ale to je rojení, hemžení, velké množství a dost hustě, asi by to chtělo nafilmovat do televize. Barva je snad taková žlutozelená, to v tropických zemích jižní ameriky a jistě i jinde jich je víc druhů, tam ta barva možná je různá. Světélkuje ale mnohem více organizmů! Bakterie na kmenech stromů, některé houby, mechy, či lyšejníky, a jdeme-li do druhého světa=pod mořskou hladinu, tak tam světlo neproniká až na dno a v hlubinách má až 95% organismů světélkující vlastnosti. A že jich tam je! Zvláštní.Fantastické, jako vše co má život na zemi. V život ve vesmíru zatím nevěřím.Fantastické jaké zvláštní vlastnosti mají některé prvky.Gravitace, co nás táhne dolů, nikdo se jí nevyhne jen v letadle neb kosmu.člověk se nestačí divit.
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 232.240 (?), 16.7.2017 9:20
Díky za příspěvek a rozšíření obzorů. Kam až se v diskusi o světluškách nedostaneme!?
I k mimozemskému životu; ve svých úvahách ho nijak nepotřebuji, klidně můžeme být ve Vesmíru sami a netrápí mne to.
A ke gravitaci; včera o ní povídala jedna známá: běžela za psem, aby se v něčem neválel, povolily jí vazy v koleně a už se válela ona :-).
Ale zpět do našeho lesa. Při včerejší delší procházce vedené částečně mimo cesty jsem už neviděl ani jedinou letící světlušku. Na zemi, v trávě, listí a jehličí jsem jich zaregistroval cca 10-15 kousků. Jsou.li to toužící samičky, asi se už svého prince se zeleným světlem nedočkají... Holt buď tak dlouho vybíraly, až přebraly... anebo kdo pozdě chodí, sám sobě škodí... Anebo sedávaly panenky v koutě a byly hodné :-)...
Přijela teta Kateřina :-)
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 130.168 (?), 17.7.2017 22:57
Doplňuji report ze včerejší (neděle 16.7.2017) vycházky: na velkou vzdálenost - na hranici pozorovatelnosti - cca 30-40 m daeleko - jsem jednu letící světlušku ve 22.15 přece jen ještě viděl. A následně po lese ještě cca 10 světýlek na zemi.
Dnes to bylo trochu jiné (a jiná trasa a čas procházky). žádný letící svatojánek, cca 7 či 8 světýlek na zemi, ale hlavně... asi 50-70 m za námi se najednou začalo ozývat praskání větviček... a po chvíli se na cestu vyhoupl velký černý stín, za ním dva, tři menší a se šustěním zmizely v pšeničném poli za cestou :-)
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|