Světlušky 2017

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 240.228 (?)
11.7.2017 10:30

Tak já už jsem světlušky neviděla skoro 14dnísad Jen pár samiček na zemi v zahradě, ale venku už nic. U nás v pátek 23mm, dneska do rána 8mm... takže já se doslova tetelím blahem, protože tohle je u nás v červenci už nevídané. Běžně neprší od května do konce srpna. Konečně zase vidím rozkvést i kytky, už pár let mi z nich zbylo jen ubohé suché roští. Na umazání deficitu v metru suché země to není, ale je to mnohem veselejšílaugh A kudlanky? Míváme, dokonce se mi už dvě zimy vylíhnuly doma - kokon jsem objevila přilípnutý na rámu okna. S těma to ale nedopadlo dobře, nesehnala jsem nic, čím by se daly nakrmitcrying Letos jsem v zahradě zatím kudlajz neobjevila.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 218.22 (?), 6.7.2017 1:35

Zdravím všetkých milovníkov svetlušiek, u nás na úpatí Bielych Karpát/lokalita Zemianske Podhradie lietajú už asi 2 týždne, ale je ich menej než po iné roky, Konvalinka má asi pravdu, že na vine je sucho. U nás neprší už druhý mesiac/myslím normálny dážď, nie tie dve-tri kvapky, čo spadnú. Zaujímavé, že sa vždy objavia, keď začnem večer napúšťať sudy vodou-asi naozaj majú rady vlhkejšie klíma. Je to krásne ich sledovať-vlastne to je za celý deň na zahrade jediná chvíľka, kedy sa zastavím a obdivujem..

Simona

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 142.9 (?), 6.7.2017 10:04

Simono, děkuji za Váš příspěvek.

A máte u Vás hezký zámek a zajímavý kostel.

S konvalinkou jste od sebe přes pár kopečků, že?

Menší počet světlušek asi opravdu má nějakou souvislost se suchem. Vzhledem k datu ale nyní jsme už dosti za vrcholem světluškové sezóny a denně jich bude stále míň a míň, během několika dnů se vytratí úplně...

Josef.

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 240.228 (?), 6.7.2017 11:47

S konvalinkou jste od sebe přes pár kopečků, že? - ano, přes Javořinulaugh Simono, včera u vás bouřky přešly? U nás jedna malá, 5mm, ale té radosti tady, všichni sousedi ráno úsměvy na tváři... je to v těch zahrádkách hned veselejšísmiley Já už právě týden světlušky nevidělasaddnes večer půjdu se psem, tak snad...

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 142.9 (?), 6.7.2017 11:00

Příspěvek o bioluminiscenci: Ohnivky.

Záplavy ohnivek sužují Kalifornii

Naše světlušky jsou zlaté :-)

Josef.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 237.128 (?), 6.7.2017 23:51

Dnes bylo takové horko a sucho, že i kočka pila vodu z napajedla pro ptáky (miskovitý kámen). Odpoledne z domu sálalo takové horko, že se člověku nic nechtělo, byť seděl ve stínu, kam už několik hodin slunce nesvítilo.

Takový pocit vydržel až doteď.

V jedenáct (23) hodin jsme ale s kočkami na krátkou procházku vyšli, ale za jasného svitu velmi pokročilého předúplňkového měsíce se ani světluškám létat nechtělo. Marně jsem se rozhlížel a díval, až najednou ve 23.29 se lesem doslova prořítila jediná dnešní pozdní světluška. Takže alespoň něco; obával jsme se, že dnešní pozdní pozorování bude úplně neúspěšné...

Josef.

Dobrou noc všem.

host - 81.226 (?), 7.7.2017 23:16

Zdravím, tak búrka dorazila cez Javorinu až k nám, bol dosť silný vietor, vody moc nebolo, ale ja sa toto leto teším z každej kvapky. Hlavne že sa trochu ochladilo, to sa to vláčenie konví s vodou hneď lepšie znáša:-) Toto tu je aj tak dosť suchá lokalita(inak palec nahoru pre Josefa, ani mnohí Slováci nevedia o krásach Podhradia), takže keď sa zadarí také teplé leto ako toto, tak sa mi o polievacej hadici ešte aj sníva. Vodu čerpám z hĺbkového vrtu 37! m, inak by sa tu nedalo existovať. Ale zaujímavé je, ako som včera zistila, tie svetlušky ku mne láka elektrocentrála, ktorou napĺňam sudy na vodu. Na vrchu má totiž LED-diodku presne takej farby ako svetlušky, len silnejšiu. Ako to zapnem, tak začnú vyliezať a nalietavať až k tomu. Nie je to zvláštne? Mám medzery v tomto obore, tak neviem, či u svetlušiek svietia samičky alebo samčekovia a toto ich láka ako silne svietiaci potencionálny partner, ktorým si chcú vylepšiť genofond? V záhrade tiež nachádzam(teda moj kocúr Samko:-))zvláštne akoby larvy chrobáka, ktoré sa nepohybujú, ale svietia podobným svetlom ako svetlušky. Máte to na svojej záhrade tiež? Inak ak by ste chceli vidieť prekrásne veliké exempláre modlivky, tak vás srdečne pozývam na obhliadku:-) v suchom lete sa to tu nimi len hemží:-).

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 237.62 (?), 10.7.2017 23:43

Hlásím, že desítky světlušek létaly o víkendu v Mikulášovicích (Šluknovský výběžek, severní Čechy)

("Lidová píseň" s moderním textem: "ve Šluknovském výběžku, seče Vojta vojtěšku...").

Jednotlivé světlušky létaly i na zahradě ve městě mezi udržovanými zahradami - a to strejda říkal, že je tam dlouho neviděl. Za městečkem jich bylo ale dostatečně.

Na jednom místě (plocha cca 10*10 cm)  jich "ve vzduchu" bylo asi 5-6. Bylo jasné: chytily se do pavučiny.) A měl jsme morální dilema: zasáhnout, či nezasáhnout do přírodních procesů?

A Měsíc svítil jak Zlatá bula sicilská... :-)

A na Kokořínsku - Českolipsku taky prý světlušky taky pěkně lítají a svítí a je to nádhera...

Včera na Plzeňsku jen pár desítek od 21.48 do 22.30 (konec procházky).

Dnes se do 22.00 žádná neobjevila. :-(Silně ubývají :-(((

Že je lákají zelené diody mám také odzkoušeno ;-); potvrzuji ySimonino pozorování.

Lítají jen samečci; samičky jsou bezkřídlé a tedy nelétají a jsou jen na zemi, kde je létající samečkové vyhledávají - za účelem milostných hrátek :-) 

Larvy také svítí. (i během ostatních ročních období)

Josef.

Dobrou nocvšem... :-)

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 240.228 (?), 11.7.2017 10:30

Tak já už jsem světlušky neviděla skoro 14dnísad Jen pár samiček na zemi v zahradě, ale venku už nic. U nás v pátek 23mm, dneska do rána 8mm... takže já se doslova tetelím blahem, protože tohle je u nás v červenci už nevídané. Běžně neprší od května do konce srpna. Konečně zase vidím rozkvést i kytky, už pár let mi z nich zbylo jen ubohé suché roští. Na umazání deficitu v metru suché země to není, ale je to mnohem veselejšílaugh A kudlanky? Míváme, dokonce se mi už dvě zimy vylíhnuly doma - kokon jsem objevila přilípnutý na rámu okna. S těma to ale nedopadlo dobře, nesehnala jsem nic, čím by se daly nakrmitcrying Letos jsem v zahradě zatím kudlajz neobjevila.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 11.7.2017 11:47

Čas světlušek už končí.
Pro zajímavost. Jediný smysl svícení mají samičky - lákají světlem samečky. Ale proč svítí i ti samečci, to je otázka. Ti světlo k ničemu nepotřebují. Stejně tak svítící larvy a dokonce i vajíčka.

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 240.228 (?), 11.7.2017 11:52

Sice se neorientuju ani v základech dědičnosti, ale není to jen tím, že se tento gen(svítivostiwink)  prostě dědí? smiley

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz