Světlušky 2017
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 191.114 (?) 21.6.2017 23:20
No výborně, Zdeňku. Tak se u vás taky už rozsvěcuje :-)
Konvalinko, taky si myslím, že málo světlušek je způsobeno tím suchem. Jak bych Vám přál dostatek vláhy! A světlušek taky :-)
Mám zpráy z Nepomucka, že se jim to tam taky pěkně rojí.
A teď jsme se s kočkama vrátili z procházky a venku to svítí a svítí...
Včera jsem vykoukl ze dveří ve 23,30 - černočerná tma (jasno - světlo města se nemá od čeho odrážet - a navíc se blíží nov, takže ani couvající srpek měsíce ještě nevyšel) - a nikde ani světýlko...
Josef.
Budu rád za jakákoli další pozorování ze všech končin světa, nebo alespoň Česka a Slovenska (a Bulharska atd...), zvlášť z končin, které tu ještě nejsou podchyceny, namátkou Praha a další velká města, severní a východní Čechy, zvláštní zájem mám o zpravodajství z jižní Moravy, Brna, Jeseníků atd. Zdůrazňuji: je potřeba vyrazit v pravý čas (zhruba 22.-23. hodina) a na správná místa - ideál: "divočina" - polootevřený prostor se střední až vysokou trávou, křovinami, stromy...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 191.114 (?), 21.6.2017 23:20
No výborně, Zdeňku. Tak se u vás taky už rozsvěcuje :-)
Konvalinko, taky si myslím, že málo světlušek je způsobeno tím suchem. Jak bych Vám přál dostatek vláhy! A světlušek taky :-)
Mám zpráy z Nepomucka, že se jim to tam taky pěkně rojí.
A teď jsme se s kočkama vrátili z procházky a venku to svítí a svítí...
Včera jsem vykoukl ze dveří ve 23,30 - černočerná tma (jasno - světlo města se nemá od čeho odrážet - a navíc se blíží nov, takže ani couvající srpek měsíce ještě nevyšel) - a nikde ani světýlko...
Josef.
Budu rád za jakákoli další pozorování ze všech končin světa, nebo alespoň Česka a Slovenska (a Bulharska atd...), zvlášť z končin, které tu ještě nejsou podchyceny, namátkou Praha a další velká města, severní a východní Čechy, zvláštní zájem mám o zpravodajství z jižní Moravy, Brna, Jeseníků atd. Zdůrazňuji: je potřeba vyrazit v pravý čas (zhruba 22.-23. hodina) a na správná místa - ideál: "divočina" - polootevřený prostor se střední až vysokou trávou, křovinami, stromy...
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 187.116 (?), 23.6.2017 11:01
Krátce ke včerejší situaci:
Asi ve 21.40 jsme vyšli a hned vzápětí začalo silně foukat, stromy se kývaly, suché větve praskaly a ve 21.47 jsme viděli první světýlko a v v lesíku pak desítky a desítky dalších. Nahoře řdil vcelku silný vítr, ale světlušky v "přízemí" to v jejich poletování vlastně vůbec neomezovalo...
Později trochu sprchlo - okraj bouřky - a naposled jsem se byl podívat asi ve 23.40 a jednoho světýlka nad okrajem zahrady jsem se ještě dočkal...
Ale napršelo jen málo.
Josef.
Ještě konec přechozího dne: to jsme vyrazili ještě na jednu pozdnější světluškovou procházku dvakrát jen blízko kolem baráku a zahrady; od 23.30 - nic, až při návratu zpoza kůlny vyletěělo jedno světýlko ve 23.40 anavnadilo nás k druhému okruhu, takže jsme ještě tři další kousky v okraji lesa nad domem viděli - 23,42, 44 a opravdu poslední ve 23.47.
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 154.140 (?), 2.7.2017 12:23
"Sto let" jsem nepřispíval :-(ani nikdo jiný :-(((Tak dnes to alespoň trochu napravuji.
Začátkem tohoto týdne jsem zažil největší letošní světluščí rojení; světlušky byly doslova všude po lese.
I v ostatních dnech jich bylo dostatečně, chodívali jsme na procházky skoro denně.
Včera bylo dosti chladno, zataženo, mírně větrno, ale na procházku velmi příjemně. Bylo jich o poznání méně.
A povídání tety ze Sebranic: "To je taková krása. Posadit se večír na lavičku u domu, nahoře na kopci osvětlenej kostelík a jak lítaj světlušky..."
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 154.140 (?), 2.7.2017 22:51
A dneska zase lítaj. To je taková krása...
Ale už to bude jen pár posledních dní. Kdo je chcete vidět, pospěšte si :-)
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 154.140 (?), 3.7.2017 0:51
Pěkné, děkuju a gratuluju a přeju Vám i další takové pěkné překvapivé zážitky.
Josef.
PS: Doplňující dotaz: lokalita, region?
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.143 (?), 3.7.2017 8:09
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 135.233 (?), 3.7.2017 22:21
Děkuji za info.
Tak jsem po seržantu Pepři chtěl projít kočky, ale odradil nás déšť - Plzeňsko. Tak se (mé) venčení dnes asi nekoná.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
kamo - Stříbrný Zahrádkář (430) - 26.198 (?), 3.7.2017 23:15
Zrovna včera bolo v správach na Markíze o svetluškách:
"Svätojánske mušky vymierajú"
Že si ich treba užiť, kým ešte sú.
U mňa na zahrade na Kysuciach som videl minule 4.
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 225.0 (?), 6.7.2017 0:50
"Právě jsem se vrátil z..." procházky. Od půlnoci do půl jedné. Dlouhou dobu ani světýlko (pokud nepočítám ta na obloze a ve vzdálenější zástavbě) až později nám zasvítily dvě lampičky "pozemního personálu" (tedy nejspíše samičky), později jedno "neurčité" světýlko - nebylo úplně statické, ale pomalu se pohybovalo v lesním podrostum (kopřivy, přítula, bez apod. a nakonec se ještě objevili jeden (či dva) letící svatojánci (ne najednou, takže to mohl být ten samý).
Ještě předtím, když jsem dokončoval denní práci - okolo desáté hodiny večerní - sbíral jsem nařezané dříví - polínka - než se mě zima zeptá, co sem dělal v létě :-) - kolem mne světlušky létaly, ale neměl jsem čas je pozorovat.
Dobrou noc.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|