Děkuju všem za reakce ze 16. července.
Zkusím se popořadě vyjádřit k sdělenému:
Míla: Svitavsko: nevím sice, odkud přesně jste, ale v tomto místě 49°51'22.138"N, 16°15'6.485"E v okrese Svitavy jsem jich před několika lety viděl mnoho (přesný termín si nepamatuji, ale možná jsem to v některém z předchozích let - tedy v archívu Světlušky 20xx - uvedl. A nevím, jak máte udržovanou zahradu a jak je udržováno okolí: světlušky mají spíše v oblibě divočinu, než anglický či pseudoanglický trávník nebo obdělávané záhony.
Hezký pojem "chroustí mimina" určil již Kuky. Tímto Vás zdravím do HK (nepletu-li se). U Vá s by světlušky taky mohly být na mnoha místech v okolí Labe (třeba slepých ramen v Třebši) či Orlice, na Plachtě, v Roudničce, na Novém Hradci atd. (Ale - pokud se opět nepletu, vy jste na jiném konci, že?)
Charakteristický biotop a potravní zvyklosti napsal i host xxx17. Na biolibu (nebo jinde?) je zajímavá fotka, jak se larva světlušky živí malým pruhovaným "šnekem" (páskovkou).
Zdeňku, hurá. Tak alespoň něco!
Konvalinko, hodně zdraví Vám i pejskům.
Pane Miloši, o fotkách jsem už mnohokrát uvažoval. S fotkami, které by zachytily světluščí rojení a náladu je asi problém: jsou to jen malé svítící body ve tmě. Pokud nepočítám nějaký detail, tak (myslím) že takové letící světýlko na fotce zabere jen jeden či maximálně několik pixelů a milióny pixelů oko budou pouze černé. I kdyby se do záběru dostalotřeba 50 světlušek, pořád budou sotva vidět. Se svým obyčejným mobilem s 3Mpix toho moc nezvládnu. Loni či předloni mi přišla série fotek (oos), která měla světluškyx zobrazovat, ale nebylo to nic moc, sdálo se mi to hodně upravené :-(I já bych rád viděl na fotkách něco, co by alespoň trochu zachytilo to hemžení...
Josef.